Dietetyczne - obiady

wtorek, 13 listopada 2012

Były w domu pieczarki niszczejące, była papryka aż nadto dojrzała i parówki, które zamrożone czekały na przesmażenie i wykorzystanie. No i w taki oto sposób powstała smaczna potrawka, którą tak naprawdę każdy może dopasować pod siebie. My lubimy na ostro i taka właśnie była nasza wersja :) Intensywny smak i zapach, który powala :)

SKŁADNIKI
2 czerwone papryki
4 pomidory
2 duże cukinie
500g pieczarek
6 parówek (może być inna kiełbasa, może być mięso mielone, a może być i bez)
4 ząbki czosnku
pół słoiczka koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki z ziołami)
sól, pieprz, papryka ostra wędzona, koperek, przyprawa do gyrosa
łyżka masła

Paprykę w kostkę, podduszamy ją (ja w garnku beztłuszczowym). Podsypujemy ostrą wędzoną papryką (u mnie 1,5 łyżeczki). Zalewamy ciepłą wodą. W tym samym czasie pieczarki skrojone w plasterki podsmażam na łyżce masła. Podsypuję to wszystko 3 łyżkami koperku suszonego. Wyłączamy w momencie jak pieczarki będą ładnie przyrumienione.
Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do papryki. Dusimy na maleńkim ogniu pod przykryciem, po ok 20 minutach dodajemy do tego pieczarki i skrojony drobno czosnek. Dalej dusimy.
W tym czasie przesmażamy nasze parówki (mięso/kiełbasę) - u mnie z 2 łyżeczkami przyprawy do gyrosa. Dodajemy do naszej potrawki. Dokładamy przecier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Możemy zajadać czystą potrawkę, bądź potrawkę z ziemniakami, kaszą, ryżem!

Taki pomocnik to skarb


Po kolei, papryka z wędzoną, ostrą papryką


Podlana wodą + cukinia


Pieczarki przesmażane na maśle z koperkiem


Coraz bliżej końca :)


Pasuje do:

Tagi: skworcu
20:16, basinepichcenie , Dietetyczne - obiady
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 25 czerwca 2012



ok 150g mięsa z indyka świeżo mielonego
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki parmezanu startego
odrobina oliwy ekstra virgin Monini

Z mięsa mielonego zmiesznaego z 1/2 łyżki czosnku niedźwiedziego robimy pulpety. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Posypujemy reszta czosnku, potrząsamy patelnią co jakiś czas. Aż z każdej strony pulpety pięknie dojdą.
Na talerzu posypujemy startym parmezanem. Prosto, pysznie i smacznie

Przepis pasuje do

sobota, 09 czerwca 2012



Obiad, który mogłabym jeść co drugi dzień. Obiad lekki, szybki i zawsze smakuje tak dobrze. Najczęściej jednak młode ziemniaki jadam z koperkiem, a dzisiaj przyszła myśl na ziemniaki z cebulką i szczypiorkiem

1 cebula skrojona na piórka
szczypior skrojony w paski

Cebulkę przesmażamy na odrobinie oliwy, układamy na ziemniakach, posypujemy szczypiorem. I tyle. Do tego jajko sadzone, mizeria, tzatzyki lub po prostu świeży ogórek. Kefir. I szybki, lekki, dietetyczny obiad mamy w ciągu pół godziny.

W myśl akcji

poniedziałek, 04 czerwca 2012



Leczo, czyli potrawa, która w naszym domu mogłaby być jedzona choć raz w tygodniu. Uwielbiam zarówno ja, jak i mąż. Można wziąć do pracy, można odgrzać, a następnego dnia smakuje jeszcze lepiej aniżeli poprzedniego :) Można również zamrozić i ogólnie znika u Nas w jednej chwili.

3 duże cukinie
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 główka czosnku
1 cebula czerwona
ok 400g mięsa mielonego wp-woł
sok pomidorowy, przecier pomidorowy
sól, pieprz kolorowy

Wszystkie warzywa myję, obieram, kroję w kostkę. Na patelnię polaną odrobiną oliwy wrzucam papryki, sprasowany czosnek. Podsmażam, dodaję później cebulę. Po ok 10 minutach na małym ogniu przelewam wszystko do większego garnka, podlewam wodą, dodaję warzywka suszonego takiego coś ala vegeta i na maleńkim ogniu, pod przykryciem duszę.
W międzyczasie na patelni podsmażam sobie mięsko mielone - z którego uformowałam małe pulpeciki.
Po ok pół godziny duszenia papryki dodaję cukinię, pomidory, oraz mięso. Wszystko duszę do miękkości, dodaję sok pomidorowy i przecier - tutaj akurat mniej więcej na oko, doprawiam. I można zajadać.
My uwielbiamy czyste leczo, ale kto lubi z dodatkami - jak najbardziej!
Smacznego

niedziela, 03 czerwca 2012

Wprawdzie bez zdjęć, ale jakże smacznie.

Makaron pełnoziarnisty
30dag truskawek
jogurt naturalny
dwie kostki czekolady

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu a w tym czasie szykujemy sos truskawkowy.
Truskawki myjemy, obieramy ze szpulek, dodajemy do nich jogurt naturalny mały i blendujemy.
Odcedzony makaron polewamy sosem truskawkowym, posypujemy skrojoną na drobno czekoladą. I zajadamy.
Dla tych co nie przepadają za samymi truskawkami proponuję dodać do sosu cukru.

wtorek, 15 maja 2012

Praca biurowa, obiad w domu o późnych porach, a może by tak czasem obiad zabrać do pracy. Coś ostatnio męczy mnie mało dobry apetyt, więc ochota na coś lekkiego. Coś szybkiego też by się przydało, bo przecież jeszcze tyle jest do zrobienia. W zamrażalniku warzywa na patelnię, z dodatkiem ziemniaków. Szybko, smacznie, na już.
Niby nic takiego, bo co to jest podsmażyć warzywka na patelni? Ano nic. Ale u mnie zawsze z małą modyfikacją.

3/4 paczki warzyw na patelnię
przyprawa z warzywnej paczki

a dodatkowo:
1 łyżka koperku suszonego
1 duża cukinia
szczypta kminku mielonego
mrożona fasolka szparagowa

Instrukcji smażenia/duszenia podawać nie będę :)
Do pojemniczka i do pracy, do odgrzania w mikrofalówce jak znalazł



Dawno nie jadłam tak dobrego, aromatycznego i smakowitego mięska. Rozpływało się w ustach, mąż wniebowzięty, a starsze dziecię dwa razy poprosiło o dokładkę. Zdjęcie wprawdzie nie powala, ale ten smak... mniam.

1kg karczku bez kości (chudego)
1,5 główki czosnku
kilka liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki cząbru suszonego
2 łyżki tymianku suszonego
łyżeczka maggi
2 łyżeczki sosu sojowego

Karczek w jednym kawałku. Robimy na nim głębokie nacięcia nożem, a w powstałych dziurach umieszczamy po ząbku czosnku. Z każdej strony, w miarę równomiernie. Następnie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy nasz kąsek, obsmażamy z każdej strony, na średniej wielkości ogniu. Dobrze jest przykryć pokrywką w czasie smażenia, by nie mieć zatłuszczonego wszystkiego wokół.

W czasie smażenia w osobnym garnku szykujemy wodę (tak niecałe pół garczka), dodajemy wszystkie przyprawy (za wyjątkiem sosu sojowego), zagotowujemy. Gdy mięso mamy obsmażone przekładamy do garnuszka. Na maleńkim ogniu gotujemy mięsko, co jakiś czas obracając je, by w całości przesiąkło przyprawami. I podlewać co jakiś czas, gdy wody będzie coraz to mniej. U mnie to gotowanie trwało ok 1,5 godziny.

Następnie przekładamy mięsko na patelnię i przez cienkie sito przelewamy wywar. By był czysty, bez paprochów. Wywar dolewamy do mięska. Dusimy jeszcze jakąś godzinę, gdzie mniej więcej po 10 minutach pokroiłam duży kawał na małe kawałki. Nawet nie pokroiłam, a porozrywałam. Ja dusiłam pod przykryciem, co jakiś czas dolewając wody.

Gdy mięsko jest odpowiednio miękkie, odkładamy je na talerz. A z wywaru robimy sosik. Ja zarabiałam mąką żytnią, doprawiałam sosem sojowym i odrobiną maggi. Gdy sos jest odpowiedniej gęstości, dodajemy mięsko. A chwilę później możemy już pałaszować pyszny obiadek

niedziela, 13 maja 2012



Dietetyczna wersja udka z kurczaka. Bez tłuszczu, pieczone w piekarniku, bez skóry. Mocno przyprawione, przepyszne.

Udko z kurczaka
Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, koperek suszony, trochę maggi, czosnek suszony

Nacieramy przyprawami na godzinę przed wsadzeniem do piekarnika, zostawiamy w lodówce do przesiąknięcia przyprawami.
Do piekarnika do miękkości, ja daję na 25 minut na 200stopni, potem skręcam na niższa :)

Przed wsadzeniem do piekarnika



W zestawie obowiązkowo młode ziemniaczki z koperkiem, i mizeria :)

sobota, 11 lutego 2012

Kupiłam bakłażana, w planach był faszerowany bakłażan, ale nagle moje smaki się pozmieniały i zamarzyłam o połączeniu z ziemniakami. Tak więc wyszła zapiekanka. Czyszczenie lodówki, sporo przypraw i wyszła zapiekanka idealna, choć bakłażan zbyt apetycznie w niej nie wyglądał.

5 ziemniaków
1 duży bakłażan
resztki szynek z lodówki
sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros

Ziemniaki obrać, podgotować trochę w osolonej wodzie. Bakłażana kroimy w plasterki, a plasterki dzielimy na 4. Resztki szynek kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, przesmażamy. Podlewamy olejem ryżowym, dodajemy pokrojonego bakłażana i chwilę smażymy na małym ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki odcedzamy, kroimy w plasterki, mieszamy z bakłażanem i szynką, oraz przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy ostrym serem (niewielka ilość) zapiekamy ok 20 minut :)

środa, 08 lutego 2012

To raczej jako pomysł na ciepły obiad w pracy, kiedy mamy w dostępie mikrofalówkę :)

Warzywa na patelnię podduszone, przesmażone z kurczakiem w przyprawach. Do pudełka, a później do odgrzania

niedziela, 05 lutego 2012



PIECZEŃ CZOSNKOWO-TYMIANKOWA
ok 500g szynki wieprzowej chudej
6 łyżek oleju ryżowego
4 ząbki czosnku duże
2 łyżki tymianku suszonego

Czosnek przez praskę, dodajemy do oleju, do tego tymianek, tym nacieramy mięso i wrzucamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażamy na oleju ryżowym z obydwu stron, podlewamy wodą/bądź bulionem, dusimy na maleńkim ogniu ok 2-2,5 godziny, do momentu aż mięso praktycznie się rozpada. Rodzina miała z zagęszczonym sosem, a ja sosów nie lubię, więc miałam czyste mięsko.

TZATZIKI
1 duży ogórek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
trochę świeżego koperku
sól, pieprz

Ogórka obieramy ze skóry, ścieramy na dużych oczkach tarki, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na 15-20 minut. Olewamy wodę, którą ogórek puści, dodajemy jogurt naturalny, czosnek. I zostawiamy na co najmniej 15-30 minut by się czosnek przeżarł :)

niedziela, 29 stycznia 2012



Uwielbiam, uwielbiam rybkę, jeszcze w takiej odsłonie.

Dwa płaty mintaja (nie rozmrożone) wrzucamy na patelnię bez tłuszczu. Szklankę do połowy napełniamy wodą, dodajemy do tego dwie duże łyżki musztardy sarepskiej, mieszamy. Tym zalewamy rybę i dusimy do miękkości. Następnie do szklanki daję kolejne 2 łyżki musztardy + 1 łyżkę koperku suszonego + 5 łyżek wody  + 3/4 łyżki betavenu - wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy do rybki, mieszamy. Ja jadłam z ziemniaczkami i z sałatką z przepisu poniżej

 
1 , 2 , 3 , 4
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne