Dietetycznie - inne

czwartek, 19 stycznia 2012



Sklepowe szynki - no cóż do najzdrowszych, najlepszych i najsmaczniejszych nie należą. Mega dużo konserwantów i innych paści, w dodatku wszystkie najczęściej bardzo słone. A ja lubię praktycznie neutralne w smaku, które nie gubią mi smaku warzyw, ziół  czy dodatków. No a że tata kupił mi ostatnio tanio i w dodatku bardzo chudą szynkę wieprzową stwierdziłam, że zrobimy szynkę dla Nas, domowej roboty.

1,5kg szynki wieprzowej bez kości
1 op. papryki ostrej
1 op. papryki słodkiej
1 op. czosnku
1 op. pieprzu czarnego
oliwa z oliwek

Kawałek szynki przekroiłam na pół. W misce wymieszałam przyprawy z oliwą, wyszła taka czarna ma, zachęcająco nie wyglądała, ale to w niczym nie przeszkodziło. Nacieramy tym szynkę, odstawiamy do lodówki pod przykryciem na 24/48h.

Następnie do nagrzanego piekarnika do 200stopni wrzucamy mięso zawinięte w rękaw do pieczenia. Ja wrzuciłam obydwa kawałki do jednego rękawa. Aaaa i mięso owinęłam sznurkiem, by było bardziej zbite.
W piekarniku ok 1,5 godziny, po wyłączeniu zostawiłam mięcho w nagrzanym piekarniku do ostudzenia.
Uwaga ciepła szyneczka - będzie się kruszyła. Musi stężeć przez kilka godzin :)

czwartek, 12 maja 2011

Brak pomysłu na śniadanie? Nie wiesz co wziąć dobrego i zdrowego do szkoły, na uczelnię, do pracy? Nie masz za wiele czasu. Zrób sobie chlebek i kanapkę w 5 minut.

KANAPKI:
3 łyżki otręb owsianych (zmielonych)
1 jajko
1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka siemienia lnianego
szczypta soli
ziarna słonecznika łuskanego do posypania na wierzch

Wszystko dobrze wymieszać, ja mieszam łyżką, nie mikserem. Wylewam do kwadratowego pojemnika próżniowego, górę posypuje słonecznikiem i do mikrofalówki na 4 minuty.

ŚRODEK:
Kanapkę kroję na pół, dolną część smaruje białym serkiem homogenizowanym, posypuję gruboziarnistym pieprzem czarnym. Na to pokrojona w paseczki drobiowa szynka w majeranku i ogórek kiszony w kostkę. Na wszystko mix sałat z rukolą (z biedronki). Przykrywam górą, przekrawam na skos i mam dwa sysące, smaczne trójkąciki.


środa, 11 maja 2011

BUŁKA:
2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka otrębów żytnich
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
Wszystko wymieszać, do mikrofalówki na 4 minuty (ja robiłam dzisiaj w szerszej u dołu misce)

MIĘSO:
Mięso mielone doprawiamy chili. Ja lubię ostro, więc trochę tego było. Formuje kotlecik, spłaszczam i na patelnię (bez tłuszczu). Opiekam z dwóch stron, a potem podlewam wodą, gdy wyparuje, przewracam na drugą stronę, znowu podlewam wodą. Powtarzam do miękkości. U mnie jakieś 4-5minut.

DODATKI:
2 plastry pomidora
1 ogórek kiszony
mix sałat z rukolą (z Biedronki)
zotarella

SOS:
1 łyżka jogurtu greckiego
kardamon
curry
1/2 łyżki keczupu ostrego
1/2 ząbku czosnku
Wszystko wymieszać



Co tu dużo mówić, nie dałam rady zjeść całego. Końcówkę pochłonął mąż i powiedział, że daleka droga mu do normalnego hamburgera jaki on lubi, ale trzeba przyznać, że jest naprawdę smaczny - jego słowa :D

wtorek, 10 maja 2011

kilka plastrów wędzonego łososia
jogurt grecki
słonecznik łuskany
mix sałat z rukolą (taki gotowiec z biedronki)
pieprz czarny grubomielony

Łososia smarujemy jogurtem greckim, posypanym słonecznikiem i pieprzem, na to mix sałat (oczywiście odrobina), zawijamy, posypujemy słonecznikiem - i zjadamy.
Ja dałam rade zjeść 3.

BUŁKA:
2 łyżki płatków błyskawicznych orkiszowych (zmielone, ja mielę w młynku do kawy)
1 jajko
1 łyżka (duża) serka homogenizowanego niskotłuszczowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka słonecznika łuskanego
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wszystko razem wymieszać, ja mieszałam łyżką, nie mikserem. Przelać do miseczki, albo do jakiegoś pojemnika co można zrobić w mikrofalówce. U mnie miseczka. Mikrofalówkę ustawić na 4 minuty. Wyłożyć, zostawić do ostudzenia, przekroić.

DODATKI DO BUŁKI:
serek homogenizowany (albo np biały ser chudy)
kilka plastrów łososia wędzonego
starty na dużych oczkach ogórek zielony
szczypiorek najlepiej świeży (u mnie suszony)
pieprz ziołowy

Serkiem posmarowałam swoje kanapki, starłam na niego ogórka zielonego, posypałam szczypiorkiem i pieprzem i na to łosoś wędzony


poniedziałek, 09 maja 2011

Sama zastanawiałam się jaka jest różnica pomiędzy frittatą a omletem. Przyznam szczerze, że nie miałam zielonego pojęcia. Ale ja to z tych ludzi, dla których nie ma różnicy pomiędzy żurem, barszczem białym, zalewajką itd. No i w internecie znalazłam:
"A co to jest frittata i czym różni się od omletu? Po pierwsze, frittata była pierwsza. Po drugie zaś, w przypadku omletu dodatki są w niego zawinięte lub podane na wierzchu. Frittata natomiast to masa jajeczna wymieszana z dodatkami i dopiero wówczas smażona. Frittata jest też często podawana w temperaturze pokojowej, dzięki czemu świetnie nadaje się na brunch lub posiłek w większej grupie." Pochodzi z tej strony.
A w kuchnia.tv doczytałam "To rodzaj omletu serwowanego we Włoszech. Bazą dania są ubite jaja, a do mieszaniny dodaje się rozmiate składniki: ser, szynkę, warzywa. Różnica między omletem, a frittatą istnieje jedynie w sposobie wykończenia dania. Frittatę najpierw podsmaża się na patelni, a później dodatkowo zapieka w piekarniku. Ten włoski omlet jest niezywkle puszysty i delikatny w smaku."
Czyli jak dla mnie największa różnica: frittata z nadzieniem w środku, omlet farsz na zewnątrz.

3 jajka
pół pomidora
kilka listków lubczyka
łyżka siemienia lnianego
łyżka słonecznika łuskanego
10-12 kostek sera feta (tego light)
pieprz kolorowy, bazylia, chilli

Jajka rozbełtać, dodać przyprawy wg uznania, wylać na beztłuszczową patelnię, posypać pokrojonym w kostkę pomidorem. Na to siemię + słonecznik oraz pokrojone listki lubczyka. Ser feta rozkładamy w miarę równych odstępach. Ja nie miałam czasu na włożenie do piekarnika, więc przykryłam swoje śniadanko pokrywką.
Smacznego






niedziela, 08 maja 2011

Dobra przekąska na wynos, gdy gdzieś jedziemy, gdy wypadałoby coś zjeść, gdy miejsca nie ma za wiele, gdy chcemy mieć coś raz dwa do zjedzenia, jakże sycącego. Mi wystarczyły 3 i podziękowałam, więcej nie dałam rady zjeść.

3 plastry wędzonego łososia (takie dość spore)
3 plasty żółtego sera light (o niskiej zawartości tłuszczu)
ogórek zielony (ćwiartki na długość, by dopasować do wysokości łososia)

Łosoś, na to plaster żółtego sera, i do środka ogórek zielony, zawijamy rulonik, odwiązujemy skórką z ogórka. Tutaj jeszcze wersja z wykałaczką, ale gdyby na chwilę owinąć w folię, albo coś przyłożyć na ruloniki, wykałaczka nie byłaby potrzebna. Albo po prostu dłuższa skórka od ogórka, ja akurat miałam tylko taką dostępną ;)
Super! Ostatnio mam fazę na wędzonego łososia.



6-7 dużych ziemniaków
2-3 krótkie laski drobiowej kiełbasy
3 duże ogórki konserwowe (choć ja wolę wersję 2 duże kiszone)
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu light (płaska, można pominąć majonez, dodać zamiast tego trochę musztardy sarepskiej dla zaostrzenia smaku, albo sam jogurt jak ktoś boi się majonezu)

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, kroimy w kosteczkę. W czasie gotowania i studzenia, kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu, a jeśli jeszcze coś Wam się wytopi z waszej kiełbasy, odlewamy to. Kiełbasę studzimy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy, zalewamy jogurtowym sosem, mieszamy.
Odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny dla przeżarcia się :)


Pierwszy raz miałam z nimi doczynienia na urodzinach męża mojej chrzestnej. Zakochałam się w nich nie tylko ja, ale i połowa rodziny. Następnie moja tata zrobiła je na urodziny taty, poszło dalej w świat, więc na święta wielkanocne i teściowa moja je przyszykowała. A ja przyszykowałam je na wczorajszy wypad ze znajomymi :) Łatwo, szybko, smacznie, wręcz obłędnie.

1 łyżka majonezu kieleckiego (dla dietkujących light)
2-3 łyżki jogurtu greckiego light
2-3 ząbki czosnku (w zależności od preferencji smakowych, czosnek oczywiście przeciśnięty)
szczypta kukurmy (dla zabarwienia)
1/2 łyżeczki curry

Wszystko razem mieszamy, tworząc sos.

Pomidory można sparzyć (ja lubię ze skórką), pokroić na grubsze plastry ok 0,8-1cm. Na każdy plasterek nałożyć sos, posypać startym żółtym serem (u mnie w wersji light), posypać szczypiorkiem (najlepiej świeżym - ja akurat miałam suszony tylko).

wtorek, 03 maja 2011

Przepis znaleziony na: http://margotka-kucharzy.blogspot.com/2011/04/otrebowa-ciabatta.html

  • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 3%
  • 3 łyżki otrąb (u mnie pszenne)
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie
  • 2 jaja

Ubić pianę z 2 białek z odrobiną soli. 2 żółtka w osobnej misce wymieszać z otrębami, serkiem homo i ziołami. Połączyć masy ze sobą, wyłożyć na blachę. U mnie silikonowa, więc odpada natłuszczanie czy też wykładanie papierem.  Piec 20 min w temp. 180 st. C. Mi starczyło na okrągłą formę 24cm i małą keksówkę. Wylałam tak ciasto, by placek był grubości mniej więcej 0,5cm-1cm

Jak wyszedł chlebek? Bardziej taki naleśnikowaty w moim przypadku, nie wiem czy nie trzymałam za krótko w piekarniku, ale całkiem dobry. Ja jadłam z szyneczką, ogórkiem i serem light. Zdjęcie niestety nie kanajpkowe, a po prostu 'ciabatty'.

środa, 27 kwietnia 2011

2-3 jajka
trochę chipsów własnej roboty (przepis post niżej)

Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół, na połówki układać chipsy.
Następnym razem zrobię większe chipsy, przy takiej wielkości chipsów jajka sobie również nimi zagryzałam.



Brakuje Wam chipsów na diecie. Brakuje Ci chrupania? Jest na to sposób. Trzeba zrobić domowe, dietetyczne chipsy :)

kilka plastrów polędwicy sopockiej
ulubione przyprawy (w moim przypadku zioła prowansalskie, pieprz ziołowy)

Patelnię teflonową smarujemy pędzlem odrobina oliwy. Pokrojone w paski plastry polędwicy kładziemy na patelni, posypujemy ulubionymi przyprawami i na małym ogniu jakiś czas trzymamy, aż do zarumienienia się.

Łatwo, szybko i przyjemnie ;) Następnym razem mam zamiar robić z papryką ostra i chili.

 
1 , 2
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne