Muffiny

sobota, 26 października 2013

Briofinki tym razem z drażetkami czekoladowymi, ksylitolem zamiast cukru i z dodatkiem pasty waniliowej. Drażetki dodane już po wyrabianiu i wyrośnięciu ciasta :)

SKŁADNIKI: (wyszło mi 18 biorfinek)

  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 75g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 90g ksylitolu + 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 500g mąki
  • 7 g drożdży suszonych
  • 100g drażetek czekoladowych mlecznych

Maszynowcy:
W
szystkie składniki (za wyjątkiem drażetek czekoladowych) wg wyżej wymienionej kolejności umieszczamy w maszynie. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta. Po 1;25h wyciągamy, dokładamy drażetki czekoladowe. Mieszamy, przekładamy ciasto łyżką do foremek na muffinki (ok 2/3 wysokości), przykrywamy ręcznikiem albo ściereczką w ciepłe miejsce i zostawiamy tak na ok 45-50 minut.

Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu :)

Niemaszynowcy:

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód, pasta waniliowa i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto (ok 8-10minut). Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, można dodać odrobinę mąki. Następnie partiami dodajemy masło, i wyrabiamy. Ciasto ma być dość miękkie i elastyczne, delikatnie klejące. Na koniec dodajemy drażetki. Przekładamy do delikatnie wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ścierką, odstawiamy na godzinę. Reszta jak wyżej, czyli do foremek, czekamy na wyrośnięcie i do piekarnika.


poniedziałek, 21 października 2013

Lubię brioszki, lubię muffinki. I tak oto wyszły briofinki! Wyrosły idealnie. Odpowiednio słodkie. Fajne!

SKŁADNIKI: (wyszło mi 18 biorfinek)

  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 10g miodu
  • 75g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 90g cukru
  • 500g mąki
  • 20g świeżych drożdży (7g suchych)
  • 100g groszków czekoladowych (czekolada mleczna)

Maszynowcy:
W
szystkie składniki wg wyżej wymienionej kolejności umieszczamy w maszynie. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta. Po 1;25h przekładamy ciasto łyżką do foremek na muffinki (ok 2/3 wysokości), przykrywamy ręcznikiem albo ściereczką w ciepłe miejsce i zostawiamy tak na ok 45-50 minut.

Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu :)

Niemaszynowcy:
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto (ok 8-10minut). Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, można dodać odrobinę mąki. Następnie partiami dodajemy masło, skórkę cytrynową, i wyrabiamy. Ciasto ma być dość miękkie i elastyczne, delikatnie klejące. Na koniec dodajemy groszki. Przekładamy do delikatnie wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ścierką, odstawiamy na godzinę. Reszta jak wyżej, czyli do foremek, czekamy na wyrośnięcie i do piekarnika.

Przed włożeniem do piekarnika, zobaczcie jak pięknie wyrosły:


I w mojej nowej zabawce... deska z kloszem,dealna na domowe slodkości


W myśl akcji:


Deskę z kloszem można nabyć tutaj:
-Garneczki.pl

Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne