Przystawki

środa, 18 grudnia 2013

Przepis na bardzo prostą przekąskę imprezową. W dodatku bardzo efektowną. Jak zobaczyłam wpis na blogu smak-zdrowia to już wiedziałam, że na pewno pojawi się ona na moim imprezowym stole. Przy okazji jakiś czas temu znalazłam obłędne wykałaczki z koralikami, które oczarowały nie tylko mnie i moje córki, ale również gości. One zdecydowanie dodają uroku wszelakim przekąską. Kulki idealnie nadają się na sylwestrowy stół czy do imprezowego menu. Efektowne przekąski, dietetyczne przekąski, przekąski imprezowe, przystawki.


SKŁADNIKI NA 25 KULEK:

  • ser feta (270g)
  • ser półtłusty w kostce (250g) (można również dać chudy)
  • kolorowe przyprawy: papryka wędzona słodka, czosnek niedźwiedzi, mieszanka przypraw: suszone pomidory, szczypiorek,sól morska

Ser półtłusty można przepuścić przez praskę, albo maszynkę (ja nie widziałam takiej potrzeby). Obydwa sery razem zmieszać, dobrze wymieszać. Małą łyżeczką nabierać masy, formować kulki. Następnie obtaczać je w ziołach.

Na duży plus jest to, że przystawkę można przygotować np dzień wcześniej, odstawić do lodówki, jedynie przed samym podaniem obtoczyć w ziołach. Możemy kombinować z wieloma przyprawami. Rewelacyjnie będzie się tutaj również prezentować curry, kurkuma, mielony kminek. W zależności kto co lubi. Można również obtoczyć w pokruszonych orzechach :)

Wartość kaloryczna całej masy serowej to ok 850 kcal
Wartość kaloryczna jednej kulki: ok 35kcal

 W MYŚL AKCJI:


Follow on Bloglovin

środa, 30 października 2013

Co robicie z pieczywem nie pierwszej świeżości? Można zrobić zapiekanki: z pesto, z kurczakiem i zielonym pesto, kolorowe zapiekanki, obłędne na ostro, pożywna zapiekanka, można zrobić jajka w chlebku jak tutaj, albo chleb w jajku
Ale nie zawsze mamy ochotę na chleb. Albo pieczywa zostaje bardzo dużo, np po jakichś urodzinach, czy imprezie. Wtedy warto pomyśleć o grzankach. Znam wiele osób, które kupują w sklepach grzanki. Nie myślały nawet o tym by zrobić swoje. A co kilka dni na śmietniku ląduje paczka z zeschniętym chlebem, bądź spleśniałym. A przecież takie grzaneczki to idealny dodatek do zup-kremów czy też do sałatek. U mnie w wersji z czosnkiem niedźwiedzim


SKŁADNIKI

  • chleb/bułka
  • 1-2łyżki czosnku niedźwiedziego
  • olej


Pieczywo kroimy w kostkę. W zależności do czego, jak do zupy to może być większa kostka, jak np do sałatki to można o wiele drobniej. Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy na nią nasze pieczywo, podsypujemy po 3-4 minutach czosnkiem niedźwiedzim. Mieszamy co jakiś czas. Aż grzanki będą chrupiące.

09:01, basinepichcenie , Przystawki
Link Komentarze (7) »
środa, 16 października 2013

Zobaczyłam na jednych z blogów i musiałam spróbować. Myślę, że następnym razem po prostu spryskam oliwą, zamiast maczać w niej dynię i posypię zmieszaną mieszanką przypraw. No i chwilę krócej trzymałabym w piekarniku :) Zjadać na ciepło. Jakie są w smaku? Na mnie szału nie zrobiły, ciekawa przekąska, myślę, że dobrze by smakowały z jakimiś sosami... takie trochę jak słodkie frytki


SKŁADNIKI:

  • 500 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koperku suszonego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Dynie kroimy na paseczki, nie za małe, nie za wąskie, bo się w trakcie pieczenia rozpadną. W miseczce mieszamy oliwę z wszystkimi przyprawami. Każdy kawałek maczamy w naszej marynacie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do piekarnika na 170 stopni na ok 20-25 minut (z termoobiegiem)
No i tak jak wczesniej pisałam, można spryskać oliwą, zamiast maczać dynię w niej. Jeśli pieczecie bez termoobiegu można piec na wyższej temperaturze.
W myśl akcji:

Tagi: dynia
12:43, basinepichcenie , Przystawki
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 23 września 2013

Uwielbiam. I co tu dużo mówić. Nienawidzę w panierce, lubię go czystego, samego w sobie. Z odrobiną ziół, podanego  na ciepło. Obowiązkowo z pomidorami. Wiadomo, że do małokalorycznych dań nie należy, ale pocieszam się faktem, że panierka dodaje o wiele więcej kalorii, a ja go jem w wersji 'light'.
Ja w ramach szybkiego, ciepłego dania. Powiedzmy, że w dniu dzisiejszym okrojonego obiadu. Pojadłam, rozkoszując się :)




  • Ser camembert
  • 2 plastry szynki u mnie wiejskiej
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli czosnkowej
  • szczypta papryki czerwonej wędzonej
  • koperek suszony
  • 1 duży pomidor


Ser camembert nacieramy pieprzem, solą i papryką wędzoną. Kładziemy na suchą patelnię, nie dodaję absolutnie żadnego tłuszczu. Przykrywam tylko ją pokrywką, by ser w całości nabrał ciepła i rozpuścił się w środku. Przekładam co jakiś czas (czas na patelni to maksymalnie 4minuty gdzieś, bo potem rozpłynie się i straci kształt).
W tym czasie na drugiej patelce podsmażam moją szyneczkę, również na suchej patelni.

Na talerzu układam szynkę, na to camembert przesmażony, pomidory pokrojone w kostkę i na górę szynka. Resztę pomidorka wokół sera, posypujemy koperkiem i tyle!
Smacznego

Tagi: camembert
17:30, basinepichcenie , Przystawki
Link Komentarze (8) »
piątek, 14 grudnia 2012

Kombinacji z ciastem francuskim było wiele. A w tym wydaniu smakuje bardzo dobrze, zwłaszcza, że znowu przyszła mi faza na salami :)



SKŁADNIKI:
opakowanie ciasta francuskiego
salami
ser żółty
keczup
białko

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plastry salami, na to starty żółty ser, polać keczupem. zawinąć roladę. Pokroić na ok 1,5 cm (grubość) paski, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem z jajka. Do piekarnika na ok 15-20 min w temperaturze 200 stopni



Pasuje do akcji

19:58, basinepichcenie , Przystawki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 26 listopada 2012

Miało być klasyczne pesto bazyliowe. W pesto zakochałam się od pierwszego skosztowania. Dodam,że to skosztowanie niestety odbyło się dość późno, bo ok rok temu. Dość długo dorastałam do tego by zrobić je w domu, a nie iść na łatwiznę i kupić gotowe. Ale gdzie ja i klasyczny przepis? Zamiast klasycznego pesto mam pesto bazyliowo-czosnkowe. Pierwsza myśl - oooooostttrrreeee! Druga myśl idealne praktycznie do wszystkiego, ja zajadałam przed chwilą z szynką domowej roboty, a w planach na jutro najprawdopodobniej makaron właśnie z tym pesto :) Jak na pierwszy raz wyszło idealne.


SKŁADNIKI:
15g świeżych liści bazylii
2 łyżki - orzeszki piniowe
ok 15 szt - pistacje solone
3 łyżki sera corregio (z presidenta) (może być też parmezan)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki (dość spore) czosnku

Orzeszki z pistacjami uprażyłam na patelni, liście bazylii przemyłam, ser miałam drobno starty, czosnek skroiłam w plasterki, dodałam 3 łyżki oliwy z oliwek i wszystko zblendowałam. Następnie dodałam jeszcze jedną łyżkę oliwy, wszystko ładnie zmiksowałam. I ole, gotowe :)

W myśl akcji:



I idealnie pasuje do akcji tęczowej, kolor zielony, oj intensywnie zielony



Oraz na akcję na mikserze

Domowy Wyrób

wtorek, 20 listopada 2012

Ciekawy pomysł, gdy pojawiają się goście. Pasta jajeczna podana na liściu sałaty rzymskiej, przyozdobiona wędzonym łososiem.
Tak niewiele potrzeba by było inaczej niż zawsze, by było oryginalnie. U mnie rozwiązanie pojawiło się z połączenia smaku na pastę jajeczną i braku chleba w domu. Ale wyszło bardzo dobrze

4 jajka
pęczek szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
liście sałaty rzymskiej
plastry łososia wędzonego

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na kostkę, dodajemy szczypiorek grubo skrojony, doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Nakładamy na liście sałaty, przyozdabiamy łososiem :)

W myśl akcji

21:57, basinepichcenie , Przystawki
Link Komentarze (3) »
środa, 14 listopada 2012



Paluchy francuskie, paluszki z ciasta francuskiego, z serem, czosnkiem niedźwiedzim i orzeszkami piniowymi. Z dipem mocno czosnkowym. Paluszki, które trafiły całkowicie w gusta mojego męża. Tak niewiele potrzeba wysiłku by efekt był wyborny! Idealne gdy goście zapowiadają się na chwilę przed wizytą, a gdy w naszej lodówce akurat znajduje się ciasto francuskie.

SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
trochę żółtego sera (w kawałku albo w plasterkach)
czosnek niedźwiedzi do posypania
1-2 łyżki orzeszków piniowych (niekoniecznie)

Na ciasto francuskie (jego połowę) nakładamy ser żółty, posypujemy dodatkami, składamy na pół. Kroimy na cienkie paseczki, skręcamy odrobinę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (obowiązkowo), posypujemy delikatnie solą morską.
Do piekarnika na ok 15-20 minut w temperaturze 220 stopni (przez pierwsze 10 minut, następnie skręcam na 190)
Podawać z dipem czosnkowym. U mnie dzisiaj sos mocniejszy, bardziej czosnkowy :) Ostry! Paluchy sprawdziły się przy spotkaniu z mamą i bratem :)

Ciasto do połowy obłożone serem żółtym, posypane orzeszkami piniowymi oraz czosnkiem niedźwiedzim, przed złożeniem


Zawijaski:


Gotowe (jeszcze ciepłe) paluchy


Smacznego


Przepis pasuje do akcji

sobota, 10 listopada 2012

Pyszne, ekspresowo się robi i dają tak wiele możliwości. U mnie kupne ciasto francuskie i  nadzienie tak proste, tak smaczne. W połączeniu z dipem czosnkowym to połączenie idealne. Tak mało, a tak wiele zarazem. Niebo w gębie, fajna przystawka na każdą imprezę :) Dzieci uwielbiają, moje córcie zajadają i proszą o dokładki


SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duża pierś z kurczaka
keczup
żółty ser

Pierś została mi z obiadu. Wy możecie ugotować, przesmażyć, dodać przyprawy jakie lubicie. Ja miałam w całości, rwałam na kawałki. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całościowo keczupem. Ścieramy na całość żółty ser. Na to kurczak, na kurczaka znowu ser. Zawijamy w roladę i wrzucamy do zamrażalnika na ok 20-30 minut. Następnie wyciągamy, kroimy w plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i do piekarnika. Nagrzny piekarnik 230 stopni na ok 20-25 minut.
Smacznego!  Obowiązkowo podawać z ulubionym dipem! U mnie jak wyżej - czosnkowoym!

Warstwa keczup, ser:


Z kurakiem i zawijanie rolady


Rolada przed włożeniem do zamrażalnika

Przed włożeniem do piekarnika

Ślimaczki

Z dipem pierwsza klasa


W myśl akcji

20:56, basinepichcenie , Przystawki
Link Komentarze (12) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne