Śniadania/Kolacje

piątek, 21 listopada 2014

Niby klasyczne śniadanie, a jednak nie do końca. Jajecznica, głównie kojarzy się z potrawą mało dietetyczną, ciężkostrawną. Nic bardziej mylnego. Dzisiejsze patelnie dają Nam wiele możliwości i moje śniadanie jest lekkie, smaczne i zdecydowanie nie należy do ciężkostrawnych. Śniadanie w wersji light.
U mnie jajecznica zestawiona z grzankami z pesto oraz pomidorem! Moim zdaniem najlepsze połączenie.

JAJECZNICA:

  • 3 jajka
  • 1 parówka z szynki
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma


Podsmażamy bez tłuszczu cebulę i skrojoną parówkę. Zalewamy jajkami, doprawiamy do smaku

DODATKI:

  • chleb lub bułka zrobiona jako grzanka (w tosterze, sandwiczu, w piekarniku, na patelni - jak kto lubi)
  • zielone pesto
  • pomidor



Jajecznica bez tłuszczu? Wystarczy dobra patelnia i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ja tym razem testuję granitową Portofino. Przyznam szczerze, że na Tefalu swego czasu się zawiodłam i obecnie w mojej kuchni króluje Ballarini.
Powłoka granitowa patelni Portofino została wzmocniona drobinami ceramicznymi, dzięki czemu jest wyjątkowo odporna na zarysowania i uszkodzenia. Należy do kategorii powłok non – stick, co oznacza, że dania nie przywierają do powierzchni patelni, nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.
Dno patelni Portofino wzmocnione jest stalą nierdzewną, co umożliwia stosowanie na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnej. Całości dopełnia wygodna, stalowa rączka.





Follow on Bloglovin

czwartek, 28 listopada 2013

Kto lubi jeść czerstwe pieczywo? Chyba mało kto, choć znam i takie osoby.
Pomysłów znalazłoby się kilka...
- Chleb w jajku i mleku z pomidorami,
 
- Chrupiący chlebek z zielonym pesto
- Jajko w bułce
- Jajka w chlebku
- Pożywna zapiekanka śniadaniowa
- Kolorowe zapiekanki
- Obłędnie pyszne zapiekanki

- Grzanki czosnkowe

Tym razem pomysł na chlebek czy bułkę pieczoną na maśle z przyprawami. Można jeść po prostu samą, albo dodatek do sałatki czy innych smakołyków.

SKŁADNIKI:

  • czerstwe pieczywo: czerstwy chleb, czerstwe bułki
  • masło
  • czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona słodka, papryka wędzona ostra (odrobina)
  • maggi


Masełko rozpuszczamy na patelni, bułkę czy chlebek kroimy w kromki, kładziemy na patelni. Podsmażamy do zarumienienia się z jednej strony, delikatnie skrapiamy maggi. Przewracamy na drugą stronę, posypujemy przyprawami (ilość wg uznania oraz ilości pieczywa). Do zarumienienia się.
Podawać na ciepło albo na zimno.



W myśl akcji:

Męski LunchŚniadania do pracy/szkoły

 

 


Follow on Bloglovin

niedziela, 24 listopada 2013

Pomysł na szybką, dobrą kolację. Zwłaszcza gdy chodzi za Tobą coś niezdrowego.. Dlaczego by nie postawić na fast food domowej roboty? U nas wersja na szybko. Zwłaszcza jak bułki mieliśmy w domu, mięso z placuszków obiadowych. Reszta składników też się znalazła :)


SKŁADNIKI:

Bułki podgrzewamy,nakładamy składniki, polewamy sosami, zajadamy!

 


W myśl akcji:

 

 

Follow on Bloglovin

Tagi: fast food
20:18, basinepichcenie , Śniadania/Kolacje
Link Komentarze (18) »
niedziela, 03 listopada 2013

Co tu dużo mówić, czy serek Danio to cokolwiek dobrego? Popatrzcie na etykiety wszystkich reklamowanych serków. Zwłaszcza tych dla dzieci? Jak w ogóle to można jeść, jak to można dać dzieciakom? Przecież zrobienie domowego serka, to naprawdę niewiele roboty. Ja przyszykowałam serek do ciasta drożdżowego, wpadły moje córki do kuchni i wyjadły wszystko, a nawet wylizały jeszcze miskę. Serka naturalnego miałam jeszcze spory zapas, więc...Zrobiłam wszystko raz jeszcze.


SKŁADNIKI:

  • 300g serka naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/2 laski (20cm) wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru


Laskę wanilii rozkrawamy na pół, wybieramy środek. Wszystkie wyżej wymienione składniki dobrze wymieszać. Wystarczy łyżką. I tyle roboty!
Smacznego!

W wersji może mniej zdrowej, ale od czasu do czasu... dla dzieci:

Fajny pomysł na przekąskę do pracy, czy do szkoły. Bez problemu można zabrać w pojemniczku, zamiast kupować gotowca

Śniadania do pracy/szkoły

sobota, 26 października 2013

Camembert... mówiłam, że lubię? Na pewno tak. Ale nie jadam takiego w panierkach, panierki moim zdaniem zabijają jego smak. Poza tym zdecydowanie podnoszą jego i tak nie małą kaloryczność. Jadam praktycznie zawsze na śniadanie, bo wtedy nie mam wyrzutów sumienia, przez dzień się ładnie wszystko spali. Dzisiaj więc propozycja na camemberta na fali. Pływająca rozkosz sobotniego poranka. Lubię takie leniwe śniadania :)


SKŁADNIKI:

  • 1 camembert
  • papryka słodka wędzona

Ser obtaczamy z każdej strony w papryce. Kładziemy na rozgrzaną (suchą) patelnię. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy po ok 1 minucie z każdej strony. Aż zacznie być miękki, ale nie zacznie się rozpływać.


SOS:

  • 3 małe łyżeczki serka homogenizowanego (u mnie z Lidla)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 maleńkie ząbki czosnku (może być 1 większy)

Wszystko razem mieszamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy, odstawiamy na co najmniej 5 minut. Więc polecam najpierw zrobić sos, później wziąć się za ser :)

Na talerz nakładamy łyżeczką nasz sos, najlepiej na samym środku. Na to kładziemy delikatnie nasz ser, podlewamy sosem i zajadamy!

W myśl akcji:


 Przypominam o ostatniej możliwości wzięcia udziału w konkursie, kończy się dzisiaj o północy, a do wygrania oto taka patelnia:

Tagi: camembert
10:07, basinepichcenie , Śniadania/Kolacje
Link Komentarze (9) »
czwartek, 29 listopada 2012


Ciasto francuskie light w lodówce, leżakuje już dłuższy czas. Mąż, który myśli co słodkiego wziąć ze sobą na nocną zmianę... i szybka, moja reakcja. Czekaj kochanie, zaraz będziesz miał pyszne drugie, robocze śniadanie :) A raczej dodatek do kawki.
U góry na zdjęciu w asyście pysznego, świeżego soku owocowo-warzywnego.

SKŁADNIKI:
opakowanie ciasta francuskiego
połowa masy serowej z bakaliami
białko do posmarowania (ja niestety nie miałam)

Ciasto francuskie  kroimy dowolnie jak chcemy, u mnie prostokąty. Na to masa serowa, składamy na pół, złączamy boki, by masa nie wypływała. Nakłuwamy, albo lekko nacinamy, smarujemy białkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (obowiązkowo) i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 230 stopni). Po 10 minutach, skręciłam na 200 stopni. W zależności od piekarnika długość całkowita pieczenia to tak 15-25minut, dlatego dobrze jest obserwować nasze drożdżówki :)

Od razu po włożeniu do piekarnika



Na koniec pieczenia

I pyszne drożdżóweczki, paczuszka dla męża


 W myśl akcji:

piątek, 16 listopada 2012

Mało składników, mało kombinacji, a efekt pierwsza klasa. Swoją drogą kocham camemberta, więc nawet czysty, bez niczego, jest dla mnie jedzeniem przepysznym.
Zdjęcie może apetyczne nie jest, ale lepszego zrobić nie potrafiłam. Skorzystałam z tego, że miałam nagrzany piekarnik, ochotę na coś ciepłego, więc padło na zapiekany, przekładany camembert.

1 camembert wędzony
2 plastry szynki
1 pomidor

Plastry szynki układamy na formie wyłożonej papierem, wsadzamy na 5 minut do piekarnika (u mnie był to nagrzany mocno piekarnik, chwilę wcześniej wyłączony po pieczeniu innego dania). Natomiast normalnie można dać na 200 stopni na 5 minut. Camembert kroimy wzdłuż na pół, przekładamy plastrem pomidora, Na gorącej szynce układamy pomidor, camembert z pomidorem i na górę pomidor, na to kładziemy drugi plaster szynki. I na ok minut wsadzamy do nagrzanego piekarnika (może być już wyłączony).
Smacznego



Tagi: camembert
17:34, basinepichcenie , Śniadania/Kolacje
Link Komentarze (7) »
środa, 07 listopada 2012

Kolejny przepis z serii co wziąć do pracy, by nie były to zwyczajne kanapki czy buła. Zwłaszcza gdy ma się dostęp do mikrofalówki, pieca czy piekarnika :)
Tak więc tym razem propozycja tortilli uncle ben's z chickensami


Jako pierwsze warto przyszykować
CHICKENSY
2 piersi z kurczaka skrojone w kosteczkę
1/4 czerwonej cebuli drobno skrojonej
50g oscypka (mocno słonego) potartego
1 łyżka majonezu light
3/4 łyżeczki vegetty
1 łyżka keczupu z bazylią
1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Przyprawy, majonez i keczup mieszamy razem. Piersi, cebulę i oscypka razem mieszamy, zalewamy sosem, ja odstawiłam na całą noc. Następnie smażymy na małym ogniu bez tłuszczu. Ja nakładałam małą łyżeczką mini placuszki :)


Co dalej? Szykujemy tortillę. Tzn u mnie były gotowce, które zalegały w szafie

TORTILLA UNCLE BEN'S Z CHICKENSAMI (SKŁADNIKI NA 2SZT)
2 tortille
połowa porcji chickensów z przepisu wyżej
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
kilka liści sałaty lodowej
pół cebuli czerwonej
2 małe pomidorki
1/2 woreczka ryżu Uncle Ben's
2 łyżki cebuli prażonej
odrobina sera gouda długodojrzewającego

Tortillę suszymy na patelnii, smarujemy sosem przygotowanym z keczupu i majonezu. Kładziemy sałatę, na nią wysypujemy ryż, następnie chickensy, czerwona cebula, posypujemy cebulką prażoną, ścieramy na to wszystko trochę sera. Zawijamy w sreberko i zajadamy! Albo zabieramy ze sobą do pracy i odgrzewamy w mikrofalówce/piekarniku :)






W. myśl akcji, biorąc udział w konkursie

Gotuj z Uncle Bens

Autor przepisu: Basia (www.basinepichcenie.blox.pl


Wiele wpisów ostatnio się pojawiło w tym temacie na blogach kulinarnych. Tak niewiele potrzeba by pojawił się uśmiech na dziecięcych buźkach. Tak niewiele dziecku do szczęścia potrzeba :) To jest coś niesamowitego. Starsza córka nazwała dzisiejszą kolacją: paluchami wiedźmy, młodsza jak tylko zobaczyła deskę z jedzonkiem popatrzyła na swoje paluszki i mówi: oj ała! I tyle w temacie

parówki z szynki
tortilla
keczup

W parówkach wyciąć przed gotowaniem 'paznokcie'. Najlepiej od razu je przeciąc na pół. Zagotować, owinąć tortillą, w zagłębienie paznokcia nalewamy keczup i tyle :)

Wpasując się przy okazji w akcje

czwartek, 25 października 2012

Tak niewiele potrzeba by zadowolić faceta. Zrobić mu dobrze gnając przez żołądek do jego serducha.
Domowe hamburgery, czyli to co chłopy lubią najbardziej :)

Bułka z tego przepisu.
Na to sałata lodowa, na nią mięsko, a raczej kotlecik z piersi z kurczaka.
Dwa plasterki pomidora, , ogórek małosolny, keczup.
Wszystko posypane cebulką prażoną.
I tyle :)

wtorek, 16 października 2012

Tak, to jest moje śniadanie numer jeden ostatnimi czasy. Dłuższymi czasy! Wiem, że do lekkich nie należy, że mało kaloryczne nie jest, ale uwielbiam i nie mam zamiaru przejmować się kaloriami i innymi paściami. Trzeba jeść z głową, a nie katować się. Daje mi kopa na długi czas, jest na ciepło, a połączenie smaku smażonego, rozpływającego się w ustach camemberta z pomidorami po prostu wymiata. Stary chleb w chlebaku? A co powiesz na pyszne grzanki jako dopełnienie całości?
Kolejny plus takiego śniadanka to czas przygotowania. Ekspresowy



SKŁADNIKI:
1 ser camembert (ja akurat miałam w domu light)
odrobina przyprawy do gyrosa albo kurczaka
1 duży pomidor
stary chleb (u mnie kromeczka)

Ser camembert, kładziemy na patelnię bez tłuszczu, posypujemy delikatnie przyprawą, ustawiamy maleńki ogień. Obok kładziemy nasz czerstwy chlebek. W międzyczasie kroimy w kosteczkę pomidorka (ja uwielbiam ze skórką, jak ktoś nie lubi, najpierw trzeba sparzyć, ściągnąć ją). Przyprawiamy odrobiną soli i koperku suszonego. Chlebek i camembert przekładamy na drugą stronę. I tyle.
Można delektować się smakiem!

 



I w myśl akcji

niedziela, 13 maja 2012

Stary chleb, który niekoniecznie smakuje już rewelacyjnie w postaci zwykłej kanapki?
Co z takowym zrobić? Grzanki, tosty, zapiekanki albo chleb w jajku. Ja tym razem postawiłam na zapiekanki.



Tradycyjnie gdy tylko pojawiam się z jedzeniem, mam automatycznie jedną zainteresowaną istotkę :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kromki czerstwego chleba (u mnie cebulowego)
zielone pesto
pomidorki czereśniowe
koperek świeży

Chleb smarujemy cienko pesto, i pomidorki skrojone w ćwiartki wymieszane z koperkiem. Do piekarnika na ok 5-8 min w temp 200 stopni. 

 
1 , 2
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne