Sałatki

czwartek, 13 marca 2014

Prosta, szybka i smaczna. Każdy kto lubi tuńczyka na pewno ją polubi. Sprawdza się praktycznie na każdej imprezie. Znika w bardzo szybkim tempie. Dla mnie najlepsza sałatka z tuńczykiem.

SKŁADNIKI:

  • 300g makaronu typu kokardki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (dobrej jakości)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 cebula (mała) biała
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości. Studzimy. Tuńczyka odcedzamy, to samo robimy z kukurydzą i fasolą. Fasolę do tego przepłukuję. Ogórki kroję w drobną kostkę, tak samo jak cebulę. Wszystko mieszamy z makaronem, zalewamy sosem jogurtowo-majonezowym, doprawiamy do smaku.
Smacznego!


Follow on Bloglovin

Tagi: sałatka
19:20, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (9) »
wtorek, 11 marca 2014

Mam tyle przepisów do wrzucenia, a sił brak. Od prawie dwóch tygodni zdycham w domu. Choroba rozłożyła mnie na łopatki. Co gorsza wcale nie jest dużo lepiej niż było na początku. A że gorączka już niższa niż była postaram się nadrobić zaległości.
Pomysł na sałatkę zrodził się przypadkiem. Miałam sobie przygotować kiedyś obiad do pracy: ziemniaki, schabowy i brukselkę... ale stwierdziłam, że może warto coś tutaj pokombinować, ułatwić sobie życie (nie będzie trzeba odgrzewać itd) i zrobiłam sałatkę :)


SKŁADNIKI:

  • 250g brukselki
  • 1 plaster schabu bez kości
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • sól, pieprz ziołowy (jego dość sporo)
  • jogurt naturalny zmieszany z majonezem (mała przewaga jogurtu)
  • przyprawa do gyrosa ok 1 łyżeczki, 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego

Ziemniaki obieramy, brukselkę dobrze myjemy. Gotujemy je osobno, albo parujemy (gotujemy na parze) razem. Do miękkości. Schab rozbijamy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju plus przyprawa gyros. Wszystko studzimy. Ziemniaki w kostkę, brukselki na pół, albo na 4 części. Wszystko posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Zalewamy naszym sosem jogurtowo-majonezowym. Posypujemy słonecznikiem.

Z ilości wyżej podanych wychodzi porcja dla 2 osób!


Follow on Bloglovin

Tagi: sałatka
19:42, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 06 lutego 2014

Po długiej przerwie, jestem... na razie z zaległymi przepisami. Tym razem na sycącą sałatkę z ryżem. Sałatka idealna na imprezę czy do pracy. Dzień dobry. Tęsknił ktoś?



SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • puszcza czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 20dag szynki drobiowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki keczupu

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Fasole odcedzamy, ogórki oraz szynkę kroimy w kostkę. Majonez, jogurt i keczup mieszamy i zalewamy nim sałatkę.
Można doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Tagi: sałatka
12:00, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 02 stycznia 2014



Kolejna nieskomplikowana sałatka, która zawsze znika jako pierwsza ze stołu. I nie ważne ile bym jej zrobiła, zawsze jej mało. Sałatka, która króluje na imprezach. Sałatka, którą szybko się robi. A co najważniejsze jest to niedroga sałatka, dosłownie z 3 składników plus sos albo sam majonez.

SKŁADNIKI:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 4 kiełbaski (śląskie, drobiowe, stara szynka ok 20-30dag)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu


Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Obieramy. Kroimy w kostkę. Ogórka w kosteczkę. A kiełbasę, stare wędliny (możemy posprzątać lodówkę) przesmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu albo i bez. Ja najczęściej wysmażam bez tłuszczu. Skwarki ostudzić, dodać do ziemniaków i ogórka. Doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z majonezem i dodać do sałatki. Zostawić na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków. Skosztować przed podaniem na stół czy nie trzeba jeszcze doprawić sałatki. Można również dać więcej sosu, wszystko w zależności od tego jakie mamy ziemniaki. Nieraz one wciągną prawie cały sos i sałatka jest dość sucha. Można dać więcej jogurtu, niż majonezu, by sałatka była zdrowsza.

czwartek, 19 grudnia 2013

Tak prosta sałatka, a smakująca tak wielu osobom. Trzy składniki i sos. Czyli niewiele roboty, niewiele poświęconego czasu, sałatka za niewielkie pieniądze. W dodatku idealna dla osób na diecie. Fajne jest to, że pasuje na naprawdę wiele okazji. Sałatka na imprezę, sałatka na sylwestra, sałatka na parapetówkę. Ekspresowa sałatka, niedroga, a co najważniejsze pyszna. Sałatka dietetyczna.


SKŁADNIKI:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 duże zielone ogórki
  • 5-6 dużych ogórków konserwowych

Ziemniaki ugotować albo na parze, już pokrojone w kostkę. Albo w mundurkach i wtedy po ostudzeniu pokroić w kostkę. Ogórka zielonego obrać, pokroić w kostkę. Ogórka konserwowego również w kostkę. Wszystko wymieszać. Warto sałatkę posolić i popieprzyć.


SKŁADNIKI NA SOS

  • 2 łyżki majonezu (u mnie kielecki)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • główka czosnku (oczywiście można dać mniej, my lubimy mocno czosnkowe)
  • sól, pieprz do smaku, curry (ok 1 płaskiej łyżeczki)

Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Odstawiamy na godzinę. Przyprawiamy. Rada ode mnie, nie dajcie na początku za wiele czosnku. Dajcie trochę, skosztujcie po jakiś 20 minutach, w razie czego dołóżcie. Lepiej tak,aniżeli martwić się tym, że sos wyszedł za ostry. Dodam również, że nawet jak wyjdzie mocniejszy, ostrzejszy, to i tak gdy zalejemy nim ziemniaki to trochę z ostrości straci. Ziemniaki wyciągną tą ostrość. Do sosu również można dodać np świeży koperek.
Sałatkę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika, uprażonymi płatkami migdałów, czy pestkami dyni.
Smacznego!

 

W MYŚL AKCJI:


Follow on Bloglovin

Tagi: sałatka
08:52, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (21) »
czwartek, 21 listopada 2013

Tortellini już było, nie raz, bo lubię. Głównie w sałatkach. Ale połączenie ze śledziem? Jeszcze mi się nie zdarzyło!

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie tortellini z mięsem
  • 2,5 płatów śledzi matiasów
  • 4 jajka
  • mała papryka czerwona
  • mała papryka zielona
  • 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

Śledzie sprawdzamy słoność. Jak jest potrzeba moczymy w wodzie z dodatkiem mleka. U mnie moczenie trwało jakąś godzinę. Następnie odlewamy wodę i śledzie kroimy w większą kostkę. Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy,studzimy. Jajka gotujemy, obieramy, kroimy w większe kawałki. Paprykę myjemy, kroimy w małą kostkę. Wszystko do jednej miski. Majonez, jogurt,  pieprz mieszamy razem, zalewamy naszą sałatkę. Delikatnie mieszamy. Ja zostawiłam wieczorem w lodówce. Rano doprawiłam jeszcze solą i odrobiną pieprzu.
Smacznego.


W myśl akcji:

Śniadania do pracy/szkoły

 

Follow on Bloglovin

piątek, 15 listopada 2013

Lubię sałatki ziemniaczane. Że niby ziemniaków się nie je, że niby tuczące? Oj tam, oj tam. Wszystko z umiarem a będzie dobrze. U mnie w wersji do pracy/szkoły/na 1 osobę... Wystarczy zwiększyć liczbę składników i może być na imprezę czy dla całej rodzinki


SKŁADNIKI:

  • 7 maleńkich ziemniaków (albo ze 3 duże)
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1/2 łyżki majonezu (jak macie jogurt naturalny można jeszcze dodać 1/2 łyżki jogurtu)
  • 3 duże liście świeżej bazylii
  • 12 liści świeżej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku


Ziemniaki należy ugotować, odcedzić, ostudzić. Ja gotowałam bez przypraw. Skroić na kostkę. Tak samo ogórki. Majonez mieszamy z pesto, bazylią, pietruszką. Dodajemy do naszych ziemniaków i ogórków. Mieszamy. Zostawić najlepiej na 2-3 godzinki, następnie doprawić do smaku.
Dodam, że sałatka była kombinowana, z tego co akurat pod ręką i w lodówce miałam.


W myśl akcji:

Śniadania do pracy/szkoły

 

Follow on Bloglovin

Tagi: ziemniaki
13:31, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (8) »
czwartek, 07 listopada 2013

Kupiłam ostatnio wędzoną makrelę. Bardzo lubię, a już dawno nie jadłam. Najczęściej jem samą, albo robię pastę do chleba. Tym razem miałam ochotę na coś innego i tak powstała oto sałatka:



SKŁADNIKI:

  • 1 wędzona makrela
  • 3 ogórki kiszone (duże)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 małej cebulki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego


Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości (w delikatnie osolonej wodzie). Odcedzamy, studzimy. W tym czasie obieramy wędzoną makrelę, by nie było ości. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, tak samo cebulkę (ja miałam małą, skroiłam bardzo drobno). Do tego dodajemy przestudzone, skrojone na kostkę ziemniaki.
Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem, zalewamy nim naszą sałatkę. Delikatnie mieszamy. Zostawić na co najmniej 1 godzinę w lodówce, by przegryzły się smaki :)

Przy okazji polecam Czerwoną pastę z makreli - wpis archiwalny


W myśl akcji:

Śniadania do pracy/szkoły

 

Follow on Bloglovin

niedziela, 03 listopada 2013

Uwielbiam tortellini. Uwielbiam wszelakie sałatki z nim w roli głównej. Jedną z ulubionych jest: o taka. Namiętnie jednak kombinuję z nowymi dodatkami :) Tym razem sprawdziłam co mam w szafkach i oto wyszła taka sałatka



SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie tortellini z mięsem
  • 100g żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego


Tortellini gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy. Ser żółty kroimy w drobną kostkę. Czerwoną fasolę odcedzamy, ja dodatkowo przemywam ją. Kukurydzę odcedzamy. Cebulę kroimy drobno, tak samo ogórki. Wszystko razem mieszamy. Zalewamy sosem: majonez + jogurt + przyprawy.
Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

W myśl akcji:

Śniadania do pracy/szkoły

19:16, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (6) »
piątek, 11 października 2013

Wieczorem zorientowałam się, że w lodówce mam mało co do chleba. Późna godzina, niechęć do wychodzenia gdziekolwiek, spacer do sklepu jakoś nie kręcił mnie w tamtej chwili, a rano obydwoje z mężem do pracy. Jeszcze jak ja po drodze mogłabym coś po prostu kupić, tak on niestety wychodzi o godzinie 5  i nie ma szans. Raz dwa trzy, co mam w szafkach. No dobra robimy sałatkę.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie tortellini z mięsem
  • 2 małe opakowania tuńczyka (lub 1 normalne) w sosie własnym
  • 1 zielony ogórek (długi)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały jogurt
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego


Tortellini gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy gdy jest miękkie, zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie obieramy ogórek, kroimy w kostkę. Tak samo ogórek i cebula w kostkę. Dodajemy przestudzone tortellini, do tego jogurt naturalny, majonez i pieprz cytrynowy. Mieszamy, zostawiamy co najmniej na 2h do przegryzienia się smaków. U mnie sałatka leżakowała całą noc. Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy brakuje Nam jakiś przypraw, czy jest ok. U mnie nic nie trzeba było dokładać.


Przy okazji zapraszam wszystkich na profil blogowy na facebooku :)

sobota, 15 grudnia 2012

Sałatka, która przypadnie na pewno do gustu fanom chorizzo. Kto nie lubi - można zastąpić inną kiełbasą, salami, kurczakiem itd.

SAŁATKA
1 opakowanie tortellini z grzybami
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
5 dużych ogórków konserwowych
pół kiełbasy chorizzo

SOS
majonez + kurkuma

Tortellini gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, puszki odcedzamy, ogórki oraz chorizzo w kostkę. Tortellini ostudzone dodajemy do reszty składników, dodajemy majonez i ok 2 łyżeki kurkumy.
Polać ostrym keczupem.

Mąż zajadał na śniadanie, więc dołączam do akcji

13:47, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 27 listopada 2012

Najpierw do głowy wpadł pomysł na pesto domowej roboty, gdy pesto było już gotowe i zamiast klasycznego bazyliowego pesto, mam w domu pesto bazyliowo-czosnkowe  do głowy wpadł pomysł na sałatkę. Prostą, z małą ilością składników, bez majonezu, trochę inną niż tradycyjne sałatki. W dodatku pomysł całkowicie mój :)


SKŁADNIKI
150g makaronu pipe rigate (drobne kolanka, albo inny drobny makaron)
1 pierś z kurczaka
30g pistacji (bez łupinek)
50g pesto bazyliowo-czosnkowego
odrobina soli

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka w tym czasie kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na suchej patelni bez tłuszczu, bez żadnych przypraw. Pistacje obieramy z łupinek. Makaron odcedzamy, studzimy. Kurczaka też dajemy do przestudzenia. Wszystko razem mieszamy, wraz z pistacjami i pesto.



Zielono mi, oj zielono i idealnie na akcję



Oraz na akcje:

Tagi: skworcu
00:04, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne