Desery

sobota, 09 listopada 2013

Domowe lody chodziły za mną od długiego czasu, ale po trzech podejściach, gdzie nie wyszły takie jak bym chciała, gdzie efekt był wręcz średni jakoś tak zaniechałam prób. Zafascynowana przepisem u Agnieszki w planach miałam wypróbować go w te wakacje, ale też jakoś nie było czasu, nie wyszło. Przyszła na nie pora w zeszłym tygodniu... Wyszły naprawdę pysznie. A co najważniejsze bez  maszynki, bez mieszania. Delikatne i puszyste :)

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki 30% (w oryginale 36%)
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (w oryginale 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.


Gotujemy wodę i sparzamy nią jajka. Oddzielamy żółtka od białek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy połowę cukru i ubijamy ponownie.
W drugim naczyniu ubijamy śmietanę 36%.
W trzecim ucieramy żółtka z wodą przegotowaną i cukrem (praktycznie do białości)

Zawartość trzech misek łączymy w jedną i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika w którym będziemy mrozić. U mnie wyszło bodajże ok 500ml.

10:02, basinepichcenie , Desery
Link Komentarze (16) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne