Ciasta drożdżowe

poniedziałek, 10 listopada 2014



Dawno mnie tu nie było. Ale jestem. Mam nadzieję, że będę bywać od czasu do czasu, bo i mnie samej brakuje tego miejsca. Bułeczki jagodowe. Jak dobrze, że w zamrażalniku miałam pomrożone kilka woreczków jagód.
Bardzo puszyste, pulchniutkie, rozpływające się w ustach!

Składniki na ok 12-16 bułeczek (przepis znaleziony u MojeWypieki)

BUŁECZKI

  •  1  szklanka letniego mleka
  •  110 g miękkiego masła
  •  1/4 szklanki cukru
  •  2 jajka rozptrzepane
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  3 łyżeczki suchych drożdży

KRUSZONKA

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki

NADZIENIE

  • 300g jagód

 

Wszystkie składniki na bułeczki zagnieść razem, nie ma potrzeby robienia zaczynu, gdy w grę wchodzą drożdże suszone. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części (mi wyszło 12szt).
Kuleczki rozwałkować, nałożyć jagody, zawinąć dokładnie, szczelnie, by jagody nie wypłynęły, formując bułeczkę.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok 45minut.


W tym czasie robimy kruszonkę. Nasze składniki zagniatamy i można odstawić do lodówki. Następnie posypać wyrośnięte bułeczki.

Bułki pieczemy ok 20-25 minut w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku. Smacznego



sobota, 16 listopada 2013

Ciasto drożdżowe, które nie jest bardzo wymagające. Pięknie się prezentuje, dobrze smakuje. Pojawiło się już tutaj na blogu. Teraz zrobiłam w większej formie, jakby bułeczki. U mnie z dżemem jeżynowym. Przyznam szczerze, że z przepisu nie korzystałam już od bardzo dawna.



SKŁADNIKI:

  • 5 szklanek mąki (600g)
  • 3/4 kostki drożdży (lub opakowanie drożdży suchych)
  • 3 łyżki cukru (u mnie ksylitolu)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • szczypta soli
  • dżem lub ulubione powidła (słoik)
  • cukier puder, do posypania

Mleko podgrzewamy, dodajemy do tego pokruszone drożdże, dodajemy cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia, pod przykryciem.
W drugim garnuszku rozpuszczamy masło, na maleńkim ogniu.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z drożdżami, dosypujemy szczyptę soli, mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, rozmieszujemy łyżką, następnie ugniatamy rękami. Wyrabiamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto rozwałkować na duży płat (można podzielić na kilka części jak w w/w linku) przesmarować dżemem. Zawinąć w roladę. Kroić w ok 3-4 cm plastry. Układać na formie wyłożonej papierem, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej np bułką tartą, kaszą manną itd. Ciasto nie musi być bardzo blisko siebie ułożony, gdyż ciasto jeszcze urośnie.
Odstawiamy na 20-30 minut pod przykryciem.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ja piekę bez termoobiegu. Gotowe posypać cukrem pudrem.







W myśl akcji:

 Śniadania do pracy/szkoły

 

Follow on Bloglovin

poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto już pojawiło się na moim blogu, choć z nadzieniem serowym o smaku wanilii. Tym razem pojawia się z nadzieniem bardziej 'suchym'. Dziewczyny zajadały popijając mlekiem. Wyszedł słodki i pyszny.


SKŁADNIKI NA CIASTO ( trzeba je zrobić np wieczorem i zostawić na noc w lodówce)

  •     3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     3 łyżki cukru
  •     1 szklanka letniej wody
  •    1 opakowanie drożdży suszonych ( albo 20 g drożdży zwykłych)
  •     1/4 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  •     150g czekolady mlecznej
  •     3 łyżki różowego kokosu
  •     2-3 łyżki masła



SKŁADNIKI NA LUKIER

  •     3/4 szklanki cukru pudru
  •     4-5 łyżek wody

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do wody dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Wodę z drożdżami wlać do mąki razem z olejem . Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło (w razie potrzeby można podsypać mąką). Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc.

W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, podsypując w razie konieczności mąką. Posmarować masłem, posypać drobno skrojoną czekoladą, podsypać kokosem. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć w formie lub na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do podrośnięcia, na około 30 minut.

DLA MASZYNOWCÓW:
W formie umieszczamy najpierw składniki mokre: woda, olej, następnie dodajemy sól, cukier, mąkę, a na koniec drożdże. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta. A dalej lecimy już od kawałka powyżej: "Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, podsypując..."

Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić jakieś 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie otworzyć drzwiczki, zostawić na kolejne 15 minut. Później przełożyć delikatnie ciasto na kratę, do przestudzenia.
Posmarować lukrem.

Wieniec przed wsadzeniem do piekarnika:




W myśl akcji:

Śniadania do pracy/szkoły

Follow on Bloglovin

poniedziałek, 04 listopada 2013

Co tu dużo mówić, ciekawy przepis na ciasto drożdżowe, bez mleka, bez masła, bez jaj... idealne dla mam czy po prostu ludzi np ze skazą białkową, albo na diecie... Znalezione właśnie na blogu Mama na diecie bezmlecznej. U mnie w wersji z masą serową, tam z cynamonem, rodzynkami, suszonymi śliwkami... Ja zrobiłam trochę za dużo serka i zamiast go po prostu zjeść, dałam w całości na ciasto. W przepisie jednak podam już ilości odpowiednie, by ciasto wyszło zdecydowanie ładniej, aniżeli na moich zdjęciach. Dodam, że ja zrobiłam z 500g serka naturalnego, a wystarczyłoby z 300g :)


SKŁADNIKI NA CIASTO ( trzeba je zrobić np wieczorem i zostawić na noc w lodówce)

  •     3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     3 łyżki cukru
  •     1 szklanka letniej wody
  •    1 opakowanie drożdży suszonych ( albo 20 g drożdży zwykłych)
  •     1/4 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA MASĘ TWAROGOWĄ:


Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do wody dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Wodę z drożdżami wlać do mąki razem z olejem . Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło (w razie potrzeby można podsypać mąką). Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc.

W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, podsypując w razie konieczności mąką. Posmarować naszą masą serową (wyłożyć owocami, podsypać ulubionymi bakaliami, posmarować konfiturą, czekoladą, kto co lubi) Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć w formie lub na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do podrośnięcia, na około 30 minut.

DLA MASZYNOWCÓW:
W formie umieszczamy najpierw składniki mokre: woda, olej, następnie dodajemy sól, cukier, mąkę, a na koniec drożdże. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta. A dalej lecimy już od kawałka powyżej: "Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, podsypując..."

Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić jakieś 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie otworzyć drzwiczki, zostawić na kolejne 15 minut. Później przełożyć delikatnie ciasto na kratę, do przestudzenia. Kroić jak ciasto będzie zimne. Myśmy odrywali :)
Pyszne nawet na dwa dni później (został mi mały kawałek). Myślę, że rewelacyjnie by smakowalo w formie malych drożdżówek :)
Można jeszcze polukrować, albo zrobić z kruszonką. Ale ja nie widziałam takiej potrzeby :)


W myśl akcji:

Śniadania do pracy/szkoły

niedziela, 13 października 2013

Drożdżówki domowej roboty uwielbiam pod każdą postacią. Z owocami, z kruszonką, z lukrami, polewami, a nawet i czystą. Najlepsza zawsze na ciepło, z kubkiem mleka. Tym razem w wersji: posypana czekoladą, wysmarowana lukrem cytrynowym. Ja poszłam na skróty, korzystając z maszyny przy wyrabianiu ciasta, ale podam źródło strony skąd czerpałam inspiracje, tam krok po kroku opisane jest co i jak, zwłaszcza, że ta drożdżówka nie potrzebuje długiego wyrabiania.


SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jaja (wiejskie)
  • 2/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 7g drożdży suchych

Wszystko w w/w kolejności umieszczamy w maszynie. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta. Gdy się skończy, przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem/margaryną formy (najlepiej keksówki, moja niestety zginęła śmiercią naturalną, więc zrobiłam w naczyniu żarooodpornym). Posypujemy czekoladą w ilości ok 2 rządków skrojonej w kostkę.
Do piekarnika na 170 stopni na ok 40minut. Robiłam bez termoobiegu.
Ciasto wyszło idealnie żółciutkie, bardzo fajne. Ciepłe ciasto smaruję lukrem cytrynowym.





Przypominam o trwającym KONKURSIE!!! Czas tylko do wtorku, do północy! Kto jeszcze nie wziął udziału - zapraszam

wtorek, 15 stycznia 2013

Ciasto drożdżowe wyrabiane w automacie. Niestety nie mam ręki do ciast drożdżowych i oto zbawienna tutaj okazała się maszyna do wyrobu i wypieku chleba. Od czasu jak pojawiła się w naszej kuchni, pojawiły się i ciasta drożdżowe. Prosty i pyszny przepis. Znaleziony na blogu początkującej Pani Domu odrobinę zmodyfikowany :)

Składniki:

 

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie suchych drożdży

    + 1 mały mikołaj czekoladowy/pół tabliczki czekolady

    Wszystkie składniki wg kolejności umieszczamy w automacie. Ustawiamy program wyrabiania ciasta. U mnie trwa 1:20h. Następnie wyjmujemy ciasto z formy, robimy taki jakby placek, na to kawałki czekolady, zawijamy w roladę i układamy w blasze.
    Do piekarnika w temperaturze 170 stopni ok 30-40 minut w zależności od piekarnika.

    LUKIER CYTRYNOWY
    sok z 1/2 cytryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Posmarować lukrem ciasto na chwilę po wyjęciu z piekarnika :)



czwartek, 15 listopada 2012

Na tą chwile to najlepsze ciasto drożdżowe jakie wyszło z mojego piekarnika. Bo po pierwsze przed zakupem automatu do chleba szału nie było, miłością odwzajemnioną z ciastem drożdżowym nic wspólnego nie miałam. Po drugie ciasta drożdżowe od czasu zakupu automatu były testowane, musiałam też rozpracować swój piekarnik i dojść do tego co wolno, a czego nie wolno w przypadku ciasta drożdżowego.
A to jest pięknie wyrośnięte, nie za słodkie, z idealną kruszonką i lukrem, a do tego dżem jagodowy. Tak więc było ciasto i się zmyło, udało mi się na dzisiaj przemycić jeden maleńki kawałek do pracy :) Choć wiadomo ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest tego samego dnia, którego wyszło z piekarnika :)

Niektórzy z niecierpliwością wyczekują aż ciasto ostygnie. Lekko znudzona, z waflem w ręku czeka i czeka :)

Przepis znaleziony u Początkującej Pani Domu. Trochę dopasowałam go pod siebie. Wyszło pysznie

SKŁADNIKI CIASTO:
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 50 g cukru
- opakowanie suchych drożdży

KRUSZONKA
- 50g mąki
- 25g masła
- 25 g cukru

LUKIER
- 1 łyżka wody
- ok 1/2-3/4 szklanki cukru pudru

dodatkowo:
- dżem jagodowy

Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w automacie, w wyżej wymienionej kolejności. Ustawiamy tryb wyrabiania ciasta, a w międzyczasie szykujemy kruszonkę.
Kruszonka: Składniki ucieramy ze sobą, na jednolitą masę, następnie w folię owijamy i do lodówki.
Lukier: Wymieszać wodę z cukrem pudrem na gładką masę. Ale ja szykuję lukier na chwilę przed wyjęciem ciasta z piekarnika

Gdy program w automacie dobiegnie końca, wyciągamy ciasto. Rozwałkowujemy je na delikatnie podsypanym mąką blacie. Smarujemy cienko dżemem jagodowym, zawijamy w roladę. Roladę w wieniec. Ja ugniotłam, uklepałam, uformowałam okrągły 'bochenek'. Posypać kruszonką. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić pod przykryciem na ok 10-15 minut do podrośnięcia. I do nagrzanego do 210 stopni piekarnika - na 10 minut. Po tym czasie skręciłam na 170 stopni i tam ciasto zostało do suchego patyczka (ok 25-30 minut). Po wyciągnięciu polałam lukrem, zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika


Po wyciągnięciu, ale zdjęcie nie odzwierciedla w zupełności tego jak ciasto pięknie się prezentowało



I kawałeczek dla Was... Oderwany z całości

W myśl akcji

środa, 09 września 2009

SKŁADNIKI:

  • mąka, 5szklanek
  • drożdże, 3/4 kostki (tej 10dag)
  • cukier, 4 łyżki
  • mleko, 1szklanka
  • masło, 1 kostka
  • sól, szczypta
  • konfigura jagodowa, 2słoiki (z biedronki)
  • cukier puder, do posypania



OPIS PRZYGOTOWANIA:

1. Mleko podgrzać na gazie (nie do zagotowania - PODGRZAĆ). Wrzucam do tego pokruszone drożdże, dodaję cukier, mieszam, aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawiam z pieca, by trochę przestygło

2. W drugim garnuszku daję masło, stawiam na mini ogniu, do rozpuszczenia.

3. W tym czasie, do miski wsypuję całą mąkę, wlewam do niej drożdże, dosypuję szczyptę soli i mieszam łyżką. Dodaję rozpuszczone (przestudzone) masło, mieszam na początku łyżką, resztę ugniatam rękami. Wyrabiam.

4. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.

5. Wyrosniete ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfigurą i zwinąć w roladę..

6. Kroimy ją na plastry ok 5centymetrowe i układamy na blasze, jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie, nie musi być upchane, gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.

7. Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem

8. Gotowe posypać cukrem pudrem :) Choć moje następne będzie polewane lukrem cytrynowym

9. Konfigura wcale nie musi być kupna, może być właśnej roboty :) ja z lenistwa zrobiłam z kupnej

środa, 26 sierpnia 2009

Świnki wymiatały, zrobiły furorę i dały wiele radości. A tak łatwo się je robi :)


SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 1/2 mąki
  • 2 jaja
  • 5dkg drożdży
  • 1/4 kostki masła (roztopionego)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli




Wszystko razem zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę czasu, do wyrośnięcia. Potem rozwałkować ciasto na cienki placek, ok 0,5cm grubości.
Na jedną świnkę potrzebujemy dwa kółka wycięte szklanką, jedno kółko wycięte kieliszkiem, dwa trójąty, ja nożem po prostu wycinałam, trochę czekolady, marmolady, serka białego, jabłuszek przetartych obojętnie, kilka groszków czekoladowych (u mnie były to pozostałe literki czekoladowe, pociełam na groszki).
Na jedno duże kółko dajemy większa ilość np. czekolady, na to dajemy drugie kółko, nim zaciśniemy razem obydwa, wsadzamy również dwa trójkąty, na uszka, by zagnieść to razem... na to dajemy małe kółko kieliszkowe, robimy oczy i nosek.
Rogaliki natomiast robię z długich trójkątów, z kółka wycinam takie trójkąty, zawijam...
Pierożki wiadomo :)
Wszystko układam na blaszcze wyłożonej papierem, smaruje białkiem moje drożdżówki, wsadzam do piekarnika mniej więcej na ok 15-20 minut - temperatura ok 180 stopni - aż do zarumienienia :)

Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne