Domowe wędliny

środa, 11 grudnia 2013

Był schab suszony, teraz czas na suszoną szynkę! W przepięknym kolorze, o cudownym smaku. Wędlina domowej roboty, która cały czas zachwyca. I ten kolor, i ten zapach, i ten smak. Najlepsza domowa wędlina tego typu jak dla mnie. Długodojrzewająca, aromatyczna, przesycona ziołami. Idealna na Święta, idealna by zaskoczyć rodzinę szynką domowej roboty.

SKŁADNIKI

  • kulka 1kg szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli + 2 łyżeczki peklosoli (peklosól można pominąć)
  • 2 łyżeczki czosnku kolorowego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów ( można pominąć)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (może być papryka ostra)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej (może być papryka słodka)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pończocha


Z szynki wycinamy wszystko co niepotrzebne. Myjemy, osuszamy ręcznikiem jednorazowym. Nacieramy cukrem, dokładnie z każdej strony. Następnie mięso umieszczamy w misce/pojemniku z przykryciem (albo przykrywamy np folią spożywczą bądź aluminiową) w lodówce na 1,5 dnia. W połowie tego czasu odlewamy wodę jaka puściła z mięsa, obracamy mięcho na drugą stronę i dalej zostawiamy leżakujące w lodówce. Po 1,5 dnia mięso dokładnie myjemy, osuszamy, z miską robimy to samo. Nacieramy dobrze solą. Robimy to samo co w opcji z cukrem. 1,5 dnia leżakowania, w połowie czasu odlewamy wodę, przekładamy na drugą stronę. Następnie myjemy, suszymy ręcznikiem. Wszystkie wyżej wymienione zioła mieszamy i nacieramy nimi nasze mięso. I przekładamy do pończochy (przepuszczającej powietrze), zawieszamy w przewiewnym miejscu. U mnie karnisz w kuchni. Suszymy ok 6-7 dni.
Smacznego!



W myśl akcji:
   Menu party! Imprezowe przekąski  Wigilia 2013
   


Follow on Bloglovin

środa, 06 listopada 2013

Schab w najlepszym wydaniu. Schab, który na każdej imprezie znika jako pierwszy. Tym razem z małą modyfikacją przypraw, i z małą modyfikacją wykonania. Przy okazji polecam inne przepisy na domową wędlinę:
- schab suszony w wersji klasycznej
- schab suszony w kolorowym czosnku
- schab gotowany
- domowa szynka w 30minut
- najlepsza szynka na świecie

- mielonka mocno czosnkowa

Ps. Czy ktoś jeszcze nie próbował swoich sił w tym temacie? Kto jeszcze nie robił domowej szyneczki?


SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli + 2 łyżeczki soli peklowej
  • 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej (może być po prostu papryka wędzona słodka)
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej (może być po prostu papryka wędzona ostra)
  • pończocha


Schab myjemy, dokładnie osuszamy. Zasypujemy go (w misce,albo jakimś pojemniku) cukrem. Odstawiamy pod przykryciem, albo pod folią spożywczą do lodówki na 2 dni. Po 1 dniu możemy odlać wodę, albo jak zapomnimy, nic się nie dzieje, wylejemy po 2 dniach. Następnie myjemy nasz schab, dokładnie osuszamy, miskę również myjemy, również osuszamy. Zasypujemy go solą. Odstawiamy do lodówki na 1 dzień (24h). Odlewamy, myjemy, suszymy. Nacieramy nasza mieszanką ziół. Bardzo dokładnie i wkładamy nasz schab do pończochy. Zawieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na 4 dni. Po tym czasie wyciągamy ze skarpety. Podajemy skrojone w cienkie plasterki.
Przechowywać w lodówce, najlepiej w papierze.

czwartek, 31 października 2013

Zafascynowana przepisem na blogu Gosi, stwierdziłam, że muszę mieć w swojej kuchni maszynkę do mielenia mięsa. Bez niej się nie obędzie. Była chwila kombinowania, może na razie pożyczyć, albo podkraść babci. W końcu udało się tak, że maszynkę mam, swoją własną, funfelnówkę, z Zelmera. Tata wyłapał promocję w realu, do tego raty 0%, oni również potrzebowali do siebie i mam i ja :) W dodatku całkowicie za darmo, taki mały prezent urodzinowy, z wcześniejszym terminem dostawy :D
Ja mielonkę robiłam z połowy porcji, by zobaczyć czy Nam będzie smakowała. Jak wyjdzie, co wypadałoby poprawić, co ulepszyć. Podaję proporcje z jakich ja robiłam. Wyszły mi 3 słoiki (takie jak po majonezie kieleckim)


SKŁADNIKI

  • 750g karczku wieprzowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 12 g soli peklowej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego


Mięso mielimy, mieszamy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą peklową oraz czosnkiem niedźwiedzim (jeśli takowy mamy). Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny (ja polecam odstawić na całą noc, by mięso po ugotowaniu miało ładny, różowy odcień). Po tym czasie ponownie mieszamy, napełniamy słoiczki (tutaj uwaga ode mnie, warto poszukać słoiczków niezwężanych ku górze, by potem  nie było problemu z wyciągnięciem mielonki). Słoiki powinny być wyparzone i suche. Zakręcamy słoki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, u mnie ponad 1/2 wysokości. Gotujemy na małym ogniu ok 2 godziny. Ale wiadomo jeśli większa porcja, jeśli większe słoiki to warto pogotować dłużej. Po przestudzeniu, do lodówki. 

Po włożeniu do słoików:


W trakcie gotowania:

Moja rada: Gdyby woda się wygotowała, nie podlewajcie przypadkiem słoików zimną wodą. Wielkie prawdopodobieństwo, że pękną.

piątek, 18 października 2013

Tak dokładnie. To mały miks dwóch przepisów, które pojawiły się na moim blogu. Zafascynowana kombinacją gdzieś w sieci, stwierdziłam, że i ja spróbuję. Tak więc przepis na schab suszony w skarpecie oraz na domową szynkę w 30 minut został połączony w jedno. I tak oto powstała szynka suszona i gotowana. Nie będę zachwalać, nie będę zachęcać. Zdjęcia mówią same za siebie :)


SKŁADNIKI DO SUSZENIA

  • 1kg szynka bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 2 łyżeczki soli peklowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 pończocha (z przewiewnego materiału)

 

Szynkę dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy cukrem, co zostanie to zasypujemy szynkę w misce, przykrywamy folią spożywczą albo aluminiową i do lodówki na 36h. Po tym czasie odlewamy płyn, dokładnie myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem. I nacieramy solą. I znowu przykrywamy i na 36h do lodówki. Po tym czasie odlewamy znowu płyn, myjemy szynkę, suszymy, nacieramy mieszanką w/w ziół. I znowu do lodówki na 36h.
Następnie przekładamy szynę do skarpety/pończochy i zawieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu. Po 4 dniach ruszamy z kolejnym etapem.

SKŁADNIKI DO GOTOWANIA:

  • ususzona szynka
  • ok 2 litry wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 7 liści laurowych
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka majonezu

 

Wodę ze wszystkimi przyprawami stawiamy na piecu, zostawiamy do zagotowania. Studzimy.
Gdy wywar ostygnie wkładamy nasze mięso, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy przez 15 minut. Wyłączamy, zostawiamy do ostudzenia (do zimnego garnka). Następnie znowu podłączamy, zagotowujemy i 15minut gotujemy. Wydawała mi się jeszcze nie do końca miękka i powtórzyłam raz jeszcze gotowanie 15minutowe.
Studzimy, wyciągamy mięso, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy gdzieś na 2-3h do lodówki by pięknie stężało. 



W myśl akcji:

 
Nie wiem czy wiecie, ale uwielbiam w swojej kuchni różnorodne drewniane deski. Mam po prostu do nich słabość. Porządne, solidnie wykonane, które się dobrze użytkuje, a w dodatku odpowiednio się prezentują. Nie tylko na zdjęciach, ale po prostu w kuchni. Jedną z moich ulubionych w ostatnim czasie, jest gruba deska w pasy.
Którą można kupić tutaj:
-www.garneczki.pl

Tagi: szynka
14:30, basinepichcenie , Domowe wędliny
Link Komentarze (23) »
niedziela, 06 października 2013

Schab suszony w skarpecie to przepis, który zawojował w niejednej kuchni. To przepis, który cały czas zaskakuje pozytywnie nowe osoby. To przepis na wędlinę, która po prostu smakuje. Która nie jest przesycona chemią. To przepis, który naprawdę warto wypróbować (jeśli do tej pory się nie udało) i podać dalej... :)
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Ja zrobiłam tym razem małą modyfikację w ziołach. Po podstawy zapraszam wyżej, do przepisu podstawowego.

SKŁADNIKI

  • 1kg schabu bez kości
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2,5 łyżki czosnku kolorowego

Schab robimy wg przepisu podstawowego, czyli najpierw w cukier, potem w sól (+ 1łyżeczka peklosoli), a następnie w zioła. Robiłam wiele wersji tego schabu, ale ta smakuje Nam najbardziej! Przynajmniej na razie. Mówiłam, że uwielbiam czosnek kolorowy, pieprz ziołowy i paprykę ostrą wędzoną?
Smacznego!



wtorek, 24 września 2013

Lubicie wędliny sklepowe? Ja mam tylko kilka ulubionych, do których chętnie sięgam. Czasem jak kupimy coś innego, czasem jak mąż wybierze się na zakupy, co tu dużo mówić. Nawet jeśli kupimy niewielką ilość, a gdyby tak szynka poleżała w plasterkach ze dwa dni, zaraz robi się oślizła, wytwarza specyficzny zapach. W dodatku nafaszerowana jest tysiącem ulepszaczy, a w dodatku nigdy tak naprawdę nie wiemy z czego została zrobiona. A tutaj propozycja na smaczną wędlinę, w dodatku niezbyt pracochłonną :)
Ja przed gotowaniem wędlinę pekluję, ponieważ gubi ona wtedy szary kolor i nabiera różowego odcieniu. Co potrzebujemy??

DO PEKLOWANIA:

  • ok 1kg schabu chudego bez kości
  • 1/3 szklanki soli
  • 1,5 łyżeczki soli peklowej
  • 1,5 łyżeczki soli czosnkowej
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • wody tyle by zakryła tylko nasze mięso


Garnek bądź jakieś naczynie (u mnie żaroodporne) dostosowujemy najlepiej jak możemy do wymiarów naszego mięsa. By mięso nie pływało w wodzie, a po prostu było nią zakryte. Do wody dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy, do tego schab. I wkładamy do lodówki na mniej więcej 3 dni.




DO GOTOWANIA:

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 6 kulek jałowca
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 2 duże łyżki czosnku suszonego (można zastąpić świeżym)
  • 2 łyżki (kopiaste) musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • no i oczywiście zapeklowany schab


Wszystkie przyprawy wyżej wymienione dodajemy do garnka w 2/3 wypełnionego wodą. Zagotowujemy wszystko, bez naszego schabu. Schab czeka na swoją kolej. Gdy tylko zacznie się gotować, wyłączamy palnik i do gorącej (nie gotującej) wody dajemy nasz schab. Zostawiamy do ostudzenia. Gdy garnek i wywar mamy zimny, podłączamy palnik, do zagotowania, a później 10 minut na małym ogniu. Wyłączamy. Do ostudzenia. I znowu powtarzamy ostatnią czynność. Zagotować, 10 minut gotować i wyłączyć. Do ostudzenia, później do lodówki na ok 2-3 godzinki. I można podawać.
My najczęściej zajadamy z musztardą, sosem czosnkowym, keczupem, albo po prostu z dodatkiem warzyw...



niedziela, 07 kwietnia 2013

To jest przepis (plus zdjęcia), który absolutnie podbił moje serce. Gdy tylko zobaczyłam wpis Marzenki i zdjęcia na facebooku wiedziałam, że tego przepisu odpuścić nie mogę. Że muszę go wypróbować. Już, teraz, natychmiast. Więc inspiracją był wpis Marzeny. Wędlina domowej roboty, która nie wymaga wiele roboty, potrzebuje tylko trochę czasu, a efekt jest polecający. Uwielbiam wędliny długodojrzewające, a ten schab w chwili obecnej to mój numer jeden. Wiem co jem. A w dodatku za niewielkie pieniądze. Dwa dni temu wyciągnęliśmy schab ze skarpety, a już w cukrze leżakuje kolejna porcja. Przepis poszedł dalej w świat, połowa rodziny już szykuje przepyszną szyneczkę, a i kolejni znajomi podpytują co i jak.

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 0,5 łyżeczki soli peklowej (ja nie miałam, nie dałam)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów grubo zmielonych (ja dałam tylko czarny)
  • 1 pończocha, skarpetka, podkolanówka (do wyboru)

 

Schab dokładnie myjemy (wcześniej wycinamy tłuszczyk czy przerosty jakieś jeżeli są). Osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy cukrem, co zostanie to zasypujemy schab w misce, przykrywamy folią spożywczą albo aluminiową i do lodówki na 36h. Po tym czasie odlewamy płyn, dokładnie myjemy schab, osuszamy ręcznikiem. I nacieramy solą. I znowu przykrywamy i na 36h do lodówki. Po tym czasie odlewamy znowu płyn, myjemy schab, suszymy, nacieramy ziołami (czosnek przepuszczony przez praskę, albo drobno skrojony - my za to skroiliśmy go w drobne płatki). I znowu do lodówki na 36h.
Następnie przekładamy schabuś do skarpety/pończochy i zawieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu. Po 4-5 dniach schab gotowy do spożycia. Ja powiesiłam przy grzejniku :) Palce lizać. Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.

 

11:04, basinepichcenie , Domowe wędliny
Link Komentarze (36) »
piątek, 23 listopada 2012

Przepis, który dostałam od rodziców, który robi szał wśród bliskich, wśród znajomych. Wędlina domowej roboty, która tak niewiele wymaga, a tak cudownie smakuje. Do tej pory robiona z szynki wieprzowej, tym razem padło na karkówkę.



kawałek mięsa (schabu, karczku, szynki itd) ok 1-2kg
(ja dawałam karczek wp 1,3kg wagi)
2 litry wody
1/3 szklanki soli
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki ziołowego pieprzu
główka czosnku skrojona na małe kawałki
2 łyżki majonezu
3 liście laurowe
14 szt ziela angielskiego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1 kopiasta łyżka czosnku niedźwiedziego
1 cebula czerwona (duża)


Wodę ze wszystkimi przyprawami stawiamy na piecu, zostawiamy do zagotowania. Studzimy.
Gdy wywar ostygnie wkładamy nasze mięso, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy przez 15 minut. Wyłączamy, zostawiamy do ostudzenia (u mnie pierwsze gotowanie było w południe, drugie wieczorem). Następnie znowu podłączamy, zagotowujemy i 15minut gotujemy.
Ja dodatkowo mięso na koniec upiekłam w tytanowym rondlu. Opiekłam z każdej strony, przez ok 3 minuty na stronę. Następnie zostawiłam aż garnek ostygł.
Pierwotna wersja była smaczna, natomiast ta dzisiejsza, jest rewelacyjna!


Idealnie nadaje się na akcje:

niedziela, 21 października 2012

 

ok 2 litrów wody
ok 1,2kg szynki wieprzowej
1,5 łyżki soli
1/2 opakowania soli czosnkowej
1 kostka bulion na żeberkach
12 kulek ziela angielskiego
główka czosnku skrojona w plasterki
duża cebula
4 kulki owocu jałowca
2 łyżki majonezu ligth
2 łyżki czosnku niedźwiedziego 

Wodę ze wszystkimi przyprawami stawiamy na piecu, zostawiamy do zagotowania. Studzimy. Gdy nasz wywar ostygnie wkładamy do niego mięso, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy przez 15 minut. Wyłączamy, zostawiamy do ostudzenia (ja pierwsze gotowanie miałam wieczorem, studzenie było przez noc). Następnie znowu podłączamy (u mnie rano) zagotowujemy i 15 minut gotujemy. Studzimy wywar z mięsem, do pojemniczka i do lodówki. Idealna szyneczka do kanapek, jak i w wersji do obiadu. 

15:13, basinepichcenie , Domowe wędliny
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 października 2012

30 minut? Szyneczka? Gotowa? Na chlebek? Niemożliwe? A jednak. Choć wszystko trwa trochę dłużej, to jednak tylko 30 minut czeka nas gotowania mięska. Domowa szynka w najlepszym wydaniu!


kawałek mięsa (schabu, karczku, szynki itd) ok 1-2kg
(ja dawałam szynkę wp 1,2kg wagi)
2 litry wody
1/3 szklanki soli
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki ziołowego pieprzu
główka czosnku skrojona na małe kawałki
2 łyżki majonezu
1 liść laurowy
10 szt ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wodę ze wszystkimi przyprawami stawiamy na piecu, zostawiamy do zagotowania. Studzimy.
Gdy wywar ostygnie wkładamy nasze mięso, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy przez 15 minut. Wyłączamy, zostawiamy do ostudzenia (u mnie pierwsze gotowanie było w południe, drugie wieczorem). Następnie znowu podłączamy, zagotowujemy i 15minut gotujemy.
Studzimy, wyciągamy mięso i wkładamy gdzieś na 2-3h do lodówki by pięknie stężało.
Wiesz co jesz! Idealna szyneczka do kanapek, ale również można zrobić z tego pieczeń obiadową :)

16:22, basinepichcenie , Domowe wędliny
Link Komentarze (3) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne