Sosy/dipy

sobota, 05 października 2013

Wybór sosów w sklepie jest ogromny, jest w czym wybierać. Ale czy nie lepiej zrobić samemu pyszny dip? Idealny nie tylko do pizzy, zapiekanek, frytek, ale i do zwykłych kanapek z pomidorem. Chwila roboty i gotowe.



SKŁADNIKI

  • 1 mały (gęsty) jogurt naturalny
  • 1 (kopiasta) łyżka majonezu kieleckiego
  • 6-8 ząbków czosnku (można dać i mniej, jak ktoś nie lubi dużo czosnku)
  • 1 łyżka koperku suszonego
  • 1/3 (płaskiej) łyżeczki pieprzu cytrynowego


Czosnek obrać, przepuścić przez praskę albo drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki. By wszystko ładnie się przegryzło :)
Ja zrobiłam jako sos na pizzę. Spokojnie wystarczyłoby na jeszcze jedną, bardzo dużą pizzę. Oczywiście można schować do pojemniczka, i tak do 3-4 dni trzymać w lodówce :)
W myśl akcji:

poniedziałek, 03 grudnia 2012



Sos pomidorowy, który idealnie pasuje do pulpetów, do gołąbków, do zapiekanek. Pasuje również by dać go na spód pizzy, albo do tostów, zapiekanek z bułeczek itd. Można do zestawić z makaronem, ryżem, ziemniakami :) A mi się idealnie zdał do pulpetów :) Niestety nie miałam świeżych pomidorów, a myślę, że z nimi smakowałby jeszcze lepiej. Wykorzystałam więc koncentrat pomidorowy z kartonika :)

SKŁADNIKI:
300ml koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
1 (kopiasta) łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 szklanki wody
vegeta do smaku
świeże liście bazylii i pietruszki (dawalam na oko)
oliwa z oliwek

Na odrobinie oliwy z oliwek przesmażyłam skrojoną w piórka cebulę oraz drobno skrojony czosnek. Wszystko gdy się ładnie przyrumieniło podlałam koncentratem, podlałam ok 0,5 szklanki wody - można dać więcej albo mniej, w zależności jaki gęsty sos się chce otrzymać. Dodałam cukier, przyprawy (za wyjątkiem świeżych przypraw) i podusiłam chwilę. Następnie przelałam do wysokiego naczynia, dodałam dość sporo bazylii, pietruszki i wszystko zblendowałam. Doprawić na koniec do smaku :)

Idealne do wpisu w kolorze czerwonym (przymykamy oko na ozdobną zieleninę)



Myślę, że to idealna baza/dodatek do wielu wegetariańskich (i w sumie nie tylko takich) dań na okres bożonarodzeniowy

Tagi: skworcu
19:46, basinepichcenie , Sosy/dipy
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 listopada 2012

Zwykłe ziemniaki do obiadu? Ciężkostrawny sos, albo tłuszczyk? Oj co to, to nie. Przynajmniej nie dla mnie. Nie przepadam za sosami, ziemniaki w sumie lubię same w sobie, dodatków nie potrzebuję, ale lekki, ostry dip - to rozwiązanie idealne. Smażone ziemniaczki plus właśnie on :) Mąż kupił sobie ostatnio w lidlu papryczki chili w zalewie, mega ostre same w sobie, więc wymyśliłam, że idealnie nada się do sosiku.




4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
2 płaskie łyżki majonezu
3/4 łyżeczki (płaskie) pasty chilli

Wszystko mieszamy, zostawiamy na ok 0,5h do przeżarcia się smaków w lodówce. Myślę, że prócz ziemniaków idealnie pasowałoby do frytek, do chipsów, do przekąsek serowych itp.



Na akcję:

 

Zapraszam na mój profil na FACEBOOKU - BASINEPICHCENIE

13:34, basinepichcenie , Sosy/dipy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 listopada 2012

Sos mocno czosnkowy, dodatkowo podkreślony idealną dla mnie przyprawą jaką jest kurkuma. Przyprawą, którą uwielbiam w sałatkach, jak i właśnie w dipach, wszelakich sosach. Lekki, stokroć smaczniejszy od sklepowych, idealny do kanapek/pizzy/zapiekanek/francuskich przekąsek/krakersów/chipsów.

5 łyżek jogurtu naturalnego (gęstego)
2 łyżki (kopiaste) majonezu (u  mnie light)
6 ząbków czosnku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki kurkumy

Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, do tego czosnek niedźwiedzi i kurkuma. Wszystko mieszamy, odstawiamy na co najmniej pół godziny.

Idealnie na akcję

sobota, 10 listopada 2012

Dip, który uwielbiam ja, uwielbia mój mąż, uwielbiają nasi goście, oczywiście Ci, którzy lubią czosnek. Duży zastrzyk czosnkowej dawki zdrowia. Tak niewiele potrzeba by odmienić zwykłe jedzonko :)

SKŁADNIKI
6 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu (u mnie light)
6 ząbków czosnku (tutaj ilości najlepiej dopasować pod siebie)
2 łyżki czosnku niedźwiedziego

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym (ja wybieram gęstszy jogurt). Do tego przecisnięty przez praskę albo drobno skrojony czosnek i czosnek niedźwiedzi. Wszystko zostawiam do przeżarcia się na jakieś pół godziny/godzinę w lodówce. Ja miałam ząbki czosnku średniej ilości, dip jest mocno czosnkowy, ale jestem świadoma, że nie każdy lubi aż tak ostry i intensywny smak :)



Idealnie wpasowany w akcję

15:00, basinepichcenie , Sosy/dipy
Link Komentarze (3) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne