sobota, 25 września 2010

CIASTO

3 szklanki mąki
4 żółtka (białka zostawić do masy serowej)
1 kostka margaryny lub masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, zamrozić i zetrzeć na tarce (jedna część na dół, druga na górę).

 

MASA SEROWA

1½ kg twarogu (zmielić 2-3 krotnie)
1 kostka margaryny lub masła
4 żółtka + piana z 8 białek
1,5 szklanki cukru
budyń śmietankowy albo waniliowy (ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
olejek cytrynowy

Żółtka, cukier i tłuszcz utrzeć. Do powstałej masy dodawać po trochu twaróg. Następnie dodać mąkę ziemniaczną lub budyń w proszku. Na koniec dobrze ubite białka. Delikatnie wymieszać. Można wlać olejek.

Jedną część ciasta potrzeć na spód blaszki, wylać masę serową i wierzch przykryć potartą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ok. godzinę.
Na górę polewa cytrynowa (ja miałam kupną)

15:40, basinepichcenie , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 17 września 2010

Składniki na ciasto (9-12 sztuk bułeczek):

    • 160 ml mleka
    • 2,5 łyżki cukru
    • pół łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 15 g drożdży świeżych

 

Zrobić rozczyn: mleko podgrzać, dodać do niego roztarte drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką - poczekać aż podrośnie.
Przesiać mąke do miski, dodać sól, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko i roztopione masło. Do tego wlać rozczyn. Wyrobić ciasto - tak by odchodziło od ręki. Zostawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

 

Składniki na masę serową:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 400 g sera chudego
  • sok z połówki cytryny

Wszystko razem zmiksować.

 

Następnie podzielić ciasto i uformować kuleczki. Przepis zaczerpnięty z bloga MOJE WYPIEKI i tutaj jest pokazane jak zrobić serduszka

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.



14:50, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne