środa, 09 września 2009

SKŁADNIKI:

  • mąka, 5szklanek
  • drożdże, 3/4 kostki (tej 10dag)
  • cukier, 4 łyżki
  • mleko, 1szklanka
  • masło, 1 kostka
  • sól, szczypta
  • konfigura jagodowa, 2słoiki (z biedronki)
  • cukier puder, do posypania



OPIS PRZYGOTOWANIA:

1. Mleko podgrzać na gazie (nie do zagotowania - PODGRZAĆ). Wrzucam do tego pokruszone drożdże, dodaję cukier, mieszam, aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawiam z pieca, by trochę przestygło

2. W drugim garnuszku daję masło, stawiam na mini ogniu, do rozpuszczenia.

3. W tym czasie, do miski wsypuję całą mąkę, wlewam do niej drożdże, dosypuję szczyptę soli i mieszam łyżką. Dodaję rozpuszczone (przestudzone) masło, mieszam na początku łyżką, resztę ugniatam rękami. Wyrabiam.

4. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.

5. Wyrosniete ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfigurą i zwinąć w roladę..

6. Kroimy ją na plastry ok 5centymetrowe i układamy na blasze, jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie, nie musi być upchane, gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.

7. Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem

8. Gotowe posypać cukrem pudrem :) Choć moje następne będzie polewane lukrem cytrynowym

9. Konfigura wcale nie musi być kupna, może być właśnej roboty :) ja z lenistwa zrobiłam z kupnej

SKŁADNIKI:

  • cebula, 5 dużych
  • kapusta pekińska, 1/3 duże kapusty
  • pomidory, 5 dużych
  • pomidorki cherry (niekoniecznie), 10szt
  • ziemniaki, 4 średnie szt
  • kostka rosołowa, drobiowa i warzywna
  • koncentrat pomidorowy ziołowy, 2 łyżki stołowe
  • sól czosnkowa, pieprz, sos tao tao pikantny, bazylia,



WYKONANIE:

1. 5 cebul (pokrojonych w kostke) zeszklić na oliwie z oliwek, potem dodać z 1/4 posztatkowanej kapusty pekińskiej, do tego pokrojone w kosteczke pomidory, dusić, podlać wodą, czekać aż wszystko zmięknie.

2. Dolać wody, do takiej ilości ile chcemy mieć zupy w garnku. Dodać dwie kostki rosołowe (ja dałam rosół warzywny, rosół drobiowy - z wygody kostki, a raczej by zaoszczędzić czas). Poczekać do zagotowania, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy

3. Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać do zupy. Doprawić

13:09, basinepichcenie , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Składniki dla 2-4 osób

Kalafior, 1szt
cukinia, 2szt
masło, 2 łyżki
mąka, 2 łyżki
mleko, 1,5 szklanki
bazylia suszona, 1 duża łyżka (obiadowa)
cebula, 2 duże lub 3 kostki z knorra
chilli, sól, pieprz,

1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, by się nie rozlatywał. Cukinie wrzuciłam potem na dwie minuty do wody po kalafiorze, już pokrojoną w kosteczkę. Wyłożyłam na formę.

2. Beszamel - cebulowo-bazyliowy (wzsystko na małym ogniu)
2 łyżki masła, rozpuścić w garnku
2 łyżki mąki stopniowo dodawać i cały czas mieszać trzepaczką by nie porobiły się grudki... trzymać ok 2-3 minuty na ogniu
1,5 szklanki mleka, najpierw 1szklanka mieszać cały czas, potem jak zgęstnięje to dodać 0,5szklanki mleka... mieszać, mieszać, mieszać... dodać ok bazylię,cebule, chilli, trochę pieprzu, i pół łyżeczki soli

3. Zalać tym kalafior i cukinie

Zapiekać ok 35-40minut w piekarniku

I na talerzu... kalafior z cukinią, oraz kurczak w sosie sarepsko-tatarskim


Zalewa do kurczaka: sos tatarski plus do tego musztarda sarepska, plus oliwa z oliwek, dobrze wymieszać. Dużo pieprzu, trochę chilli, i kilka pomidorków cherry- zalewamy tym kurczaka :) odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Kurczak musi być ok 1 godzinę w piekarniku (temp 200 stopni). Po pół godziny pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, dołożyć formę z kalafiorem :) Kurczaka podlewać sosem co jakiś czas.

środa, 02 września 2009



Placki tortilla - woda + mąka + sól - ilość na oko, ciasto ma się nie kleić, nie ślamazażyć, ma być do rozwałkowania i wycięcia koła. "smażyć" na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu... dla tych co nie potrafią robić na oko, znalazłam ostatnio taki sensowny przepis
20 dag mąki pszennej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1/4 l wody (jeszcze nie próbowany przeze mnie) - może akurat!

Na to sos tatarski, sałata lodowa (rzymska była lepsza), pomidorki, i farsz z papryki nadziewanej co mi został z wczorajszego obiadu) + keczup

12:36, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »

Dwa ogórki zielone w kostkę
10 rzodkiewek na 4 częśći
20 pomidorków cherry (te małe)
1 ser feta w kostkę
ok 15dag szynki w kosteczkę drobiowej
Wszystko wymieszać, na sam koniec dodając dopiero pokrojoną w kostkę fete. 

Na górę papryka (1szt) w kostkę, dookoła jajka w ćwiartki (4szt)... polać wszystko sosem winegret czosnkowym

SOS WINEGRET CZOSNKOWY
4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, roztarte z połową łyżeczki soli. Do tego łyżka musztardy sarepskiej, sok z jednej cytryny i 8-10 łyżek oliwy z oliwek. Do przyprawienia jedna kostka chilli z knorra, i 1,5 łyżeczki ziół prowensalskich... dobrze wymieszać. Polać sosem gotową sałatkę

12:25, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (2) »

Szybko, łatwo i smacznie.
0,5kg mięsa mielonego przesmażone na oliwie z oliwek + pomidorki cherry.
Z maggi, chilli, i koncentratem pudliszki ziołowym.
Osobno ugotowany biały ryż (1 torebka), wszystko wymieszane.
Paprykę wydrążyć, na sam spód ułożyć plaster żółtego sera, na to farsz, na to znowu ser zółty, posypać pietruszką zieloną.

Zapiekać w temp. 160 stopni ok 25-30minut, na koniec zwiększyć temperature, albo ustawić grill górny. Farszu starcza na ok 4-6 papryk w zależności od wielkości papryki

2 szkl maki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka Kasi
cukier waniliowy
niecałe 1/2 szkl cukru pudru
1 jajko
4-5 łyżek słodkiego kakao
paczka orzechów włoskich (rozkruszyć)
1/2 czekolady kokosowej
i trochę kostek różnych nadziewanych
1/4 aromatu cytrynowego

Miękka margaryna zmiksować z cukrem pudrem, waniliowym i jajkiem, aromatem, potem dodawać mąkę z proszkiem i kakao, zagnieść rękami. Dodać pokrojone w mini kawałki czekoladę, i pogniecione orzechy. Nakładać ciasto małą łyżeczką (kawową) takie kuleczki, bez formowania, pieguski same sie uformuja w trakcie pieczenia. Piec ok 10 minut w temperaturze 190stopni

12:14, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »

Dwie piersi z kurczaka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz, kostka z knora: cebula, pietruszka zielona, ostra papryka
starty żółty ser
(można tez dodać starte warzywa, ale niestety akurat nic sensownego w domu nie miałam)

Jajo roztrzepać z mąka, przyprawami, do tego kurczak w kosteczke, i starty żółty ser, nakładać placuszki na rozgrzaną patelnię. Myśmy jedli z warzywami z patelni

12:10, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne