czwartek, 08 lipca 2010

główka kapusty białej
mięso mielone indycze 450g
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki estragonu
pęczek koperku
1,5 łyżki vegety
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Kapustę poszatkować, zalać wodą, dodać vegetę i pieprz. Podgotować do miękkości (ok 20minut).
Osobno przesmażyć mięso mielone wraz z majerankiem i estragonem. Zarumienić.
Dodać mięso do odcedzonej kapusty, wkroić koperek i dodać olej. Ja miałam małą kąpustę. W przypadku większej kapusty zwiększych ilość przypraw :)

paczka mięsa mielonego indyczego (450g)
3 łyżki bułki tartej (kopiaste)
2 małe jajka
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 pęczek szczypiorku
1/4 łyżeczki pieprzu

paczka szynki szwarcwaldzkiej

Wszystko wymieszać: mięso + bułka tarta + 2 rozbełtane jajka + przecier pomidorowy + pokrojony szczypiorek + pieprz, nie dodawać nic a nic soli! Uformować klopsiki, zawinąć w plaster szynki szwardzwaldzkiej :)
Podsmażyć na patelnii. A potem zapiec razem z wcześniej podgotowanymi młodymi ziemniaczkami w mundurkach. Ziemniaczki opruszone solą ziołową oraz papryką słodką. W piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia!

Szynka szwarclandzka (z Biedronki)

Przed włożeniem do piekarnika...

Po wyciągnięciu z piekarnika

Obiadek całościowy z kapustą (przepis w następnej notce)


Przekrojony kotlecik:

poniedziałek, 05 lipca 2010

Placki ziemniaczane... choć nie tradycyjne, ale jakże pyszne.

Ok 1,5-2kg ziemniaków zetrzeć na tarce albo w robocie kuchennym
1 duża cebula
pół dużego pęczka koperku
10dag żółtego sera
mąka
3 jajka (małe miałam)
vegeta, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaczki zetrzeć, odczekać chwilę, poczekać aż puszczą sok, odcedzić, zostawić znowu na jakiś czas i czynność powtórzyć. Potem do tego pokrojona w kosteczkę cebula, starty żółty ser i skrojony koperek. Do tego mąka, vegeta i pieprz. Vegety ok 2 łyżki, ale to tak na oko :)

Usmażyć, można jeść same w sobie, z keczupem, z sosami... jak kto woli. Ja lubię najbardziej bez niczego :)
Ja placki po usmażeniu odkładam na jakiś czas na papierowy ręcznik... by wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu.

Placki już na patelni:

Smażące się:


I wersja ostateczna, na talerzu :)

Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne