wtorek, 29 czerwca 2010


Szybki obiadek :)

WĄTRÓBKA DROBIOWA:
Najpierw podsmażam cebulkę pokrojoną w paseczki, przesmażoną zarumienioną przekładam na miseczkę czy talerzyk. W czasie smażenia obsuszam wątróbkę i otaczam ją w mące. Dodaję oleju na patelnię gdzie wcześniej przesmażałam cebulkę i wrzucam na nią wątróbkę. Skręcam ogień na mini, by nie pryskała za bardzo. Smażę tak długo by wątróbka była ładnie podpieczona, chrupiąca, a nie uduszona. Po wyłączeniu palnika, na wątróbkę wrzucam wcześniej przesmażoną cebulkę i obsalam wszystko.

KAPUSTA KISZONA NA GORĄCO ZE SKWARKAMI I ZIOŁAMI
Kapustę kiszoną najpierw trochę moczę, by nie była taka kwaśna. Następnie gotuję ok 15-20 minut z zielem angielskim (na 500g ok 3 duże kuleczki), liścmi laurowymi (2szt), 2 łyżeczkami vegety oraz 2 łyżkami mieszanki ziół (ja miałam lidlowską mieszankę - którą można kupić na lodówkach).
W tym czasie przesmażam - 1 laskę podwawelskiej pokrojonej w kosteczkę, wraz z 1 małą cebulką. Oczywiście kiełbaska może być obojętnie jaka, albo boczek, kto co woli. Na skwareczki.
Gdy kapusta dojdzie, odcedzam, dodaję skwareczki z cebulą i jeszcze chwilę zostawiam na ogniu, co chwilę mieszając. Doprawiam do smaku pieprzem i maggi :)

Młode ziemniaczki gotuję w mundurkach :)

Ostatnio pierwszy raz robiłam zupę-krem ze szpinaku. Najczęściej robię ową zupkę z liści, bez miksowania.

Obieram ziemniaczki, ok 5-6 szt (dużych), kroję w kostkę. Zalewam wodą, solę i gotuję do czasu aż będą prawie, że miękkie.
W międzyczasie w drugim garnku gotuję paczkę mrożonego szpinaku wraz z 4-5 ząbkami czosnku, 3 łyżkami masła i 2 łyżkami vegetty. Gotuję to wszystko ok 15 minut. Następnie miksuję wszystko w blenderze i spowrotem wlewam do garnka.
Zostawiam na palniku do czasu aż zacznie bulgotać. Wtedy dodaję rozbełtane wcześniej 2 jajka, wlewam i powoli mieszam...
Ziemniaczki można wrzucić do zupki, albo zostawić w osobnym garnku. Ja wrzuciłam i jeszcze chwilę pogotowałam razem z zupką. Przyprawić zupę do smaku, ja daję dość sporo maggi, trochę pieprzu.

Zupkę z ziemniaczkami na talerz, potarty ser do ozdoby i do smaku :)

środa, 23 czerwca 2010

Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła lub margaryny (ja dałam margarynę Kasię)
5 jajek
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki cukru kryształu

1 łyżeczka proszku do pieczenia
kisiel wiśniowy
ok 60dag czereśni bez pestek
dwie garście czerwonych porzeczek

Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem, zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.

Ciasto podziel na 2 części (podział 3/5 do 2/5 - większa porcja na dno blachy) obydwie dałam do zamrażalnika. W tym czasie pozbyłam się pestek z czereśni, a wtedy jedną rozwałkowałam i wyłóżyłam blachę (33 na 22 czy jakoś tak z wymiarami).

Podpiekłam spód w piekarniku w 180 stopniach ok 8-10 minut.

W tym czasie ubiłam pianę z odrobiną soli z białek. Gdy była sztywna, dodałam cukier, a na koniec kisiel wiśniowy.

Następnie wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam bułką tartą (która wsiąknie sok z owoców). I na to owoce wcześniej umyte. Czereśnie, a pomiędzy czerwona porzeczka. Na to różowa piana z białek. A na pianę starte ciasto z zamrażalnika.

No i ciasto do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni :)

 

20:53, basinepichcenie , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne