piątek, 26 czerwca 2009

1 i 1/2 paczki tortellini z szynką (by biedronka)
1 tuńczyk w sosie własnym
puszka groszku zielonego
duży ogórek kiszony
majonez, pieprz

Tortellini gotujemy z niewielką ilością soli, odcedzamy, zostawiamy do przestudzenia, tuńczyka odlewamy z sosu, drobimy, dodajemy, groszek zielony to samo, ogórek kiszony w drobną kostkę, sporo majonezu, bo wpija tortellini.
Szybko, smacznie... pieprz do smaku :)

22:19, basinepichcenie , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 czerwca 2009

1/2 kg mięsa mielonego
bułka tarta
jajko
sól czosnkowa, pieprz, chili, papryka ostra
musztarda grillowa

Mięso mielone rozmrozić, rozdrobnić, dodać całe jajko, soli, pieprzu, sporo chili i łyżeczka papryki ostrej. Wymieszać, dodać bułkę tartą, ilość w sumie na oko, tak by kotlety odchodziły od ręki i dało się uformować klopsik. Ja kosztuję surowe mięso, więc przyprawy są na oko.
Potem uformować kotlety, maczać w musztardzie, jajku rozbełtanym i bułce tartej. Podsmażyć na tłuszczu.
Ja podawałam z buraczkami i ziemniaczkami.



20:48, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 czerwca 2009

Dwie piersi z kurczaka
Fasolka szparagowa
Ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego
Duży pomidor
2 średnie cebule
Oliwa z oliwek
Bułka tarta
Maggi
Bazylia, chilli, sól czosnkowa, papryka ostra, zioła włoskie


Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze lub większe kawałki, jak kto woli, zalewamy oliwą z oliwek, zasypujemy ok 3 łyżeczkami bazyli, połową łyżeczki ziół włoskich, i osalamy solą czosnkową, odstawiamy. W tym czasie kroimy cebule na półokręgi, i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięcho, a na koniec pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy, doprawiamy chilli, papryką ostrą, i dużą łyżką koncentratu pomidorowego z ziołami (pudliszki)

Ziemniaki kroimy w kawałki, układamy w natłuszczonej formie (olej, oliwa z oliwek, margaryna). Ja posypałam przyprawą do ziemniaków, skropiłam oliwą z oliwek.

Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie do miękkości. Po odcedzeniu wymieszałam z wcześniej zarumienioną na margarynie bułką tartą, skropiłam kilkoma kroplami maggi.

19:42, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Komentarze (2) »
piątek, 19 czerwca 2009

Przepis mojej twórczości, pomysł wpadł mi do głowy wczoraj w pracy i wieczorem go zrealizoawłam, by na dziś Damian miał obiadek gotowy. 

5 dużych płatów mintaja przekroiłam na pół, posoliłam, popieprzyłam, w jajko, mąkę i na patelnię... usmażone ukłądałam na blasze.

Następnie podsmażyłam poszatkowane 2 ogromne pieczarki z dużą cebulą i solą czosnkową, zostawiłam do ostudzenia. Następnie dodałam pół z dużego słoika pieczarek konserwowych przekrojonych na pół, i ok 6 dużych ogórków konserwowych pokrojonych w dużą kostkę, do tego wlałam sos i wymieszałam.

Sos zrobiłam z dwóch małych jogurtów naturalnych, połowy główki czosnku przeprasowanego, dwóch łyżek majonezu i kawałka startego (duże oka) sera żółtego.

Zalałam sosem rybkę :) Do piekarnika na ok 20-30 min w temperaturze 180 stopni.

Mój Damian który nie przepada za rybami, jadł to na obiad,i teraz na kolację, zachwycony, jeszcze pyta skąd wziełam przepis, bym częśćiej korzystała z tej strony,to mu mówię, że to moja fantazja :)


I zdjęcie

20:50, basinepichcenie , Ryby, śledzie
Link Komentarze (3) »
środa, 17 czerwca 2009

Sałatka Prosta Szybka Smaczna

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli (przemytej wodą)
  • paczka kabanosów (minimum 6 sztuk)
  • pół słoiczka pieczarek konserwowych (przekrojone na pół)
  • 1 duża (kopiasta) łyżka majonezu kieleckiego


I tyle. Wszystko wymieszać i zajadać. 

20:57, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 04 czerwca 2009

chwalil go do wieczora, i zjadł całe to naczynie żaroodporne. Karkówka (2 kawałki) podsmażone a potem podduszone w dwóch pomidorach, suszonej cebuli, chilli, pieprzu kolorowym. Potem zalane sosem meksykanskim,ostro doprawione przeze mnie. Podduszone do miękkości. Podgotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w plasty, ułożyłam na kapuście rzymskiej, zalałam sosem a na górę karkówka zapiec wszystko jakieś 15-20minut

Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne