poniedziałek, 24 maja 2010

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru kryształu
  • cukier waniliowy duży
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta - kilka kropel waniliowego
  • 4 łyżki kakao gorzkiego
  • owoce leśne (paczka kupna - maliny, porzeczka czarna, czerwona, jeżyny)
  • polewa czekoladowa, przepis poniżej

 

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Gdy te składniki są już wymieszane, powoli wlewamy olej. Następnie mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz kakao, do tego aromat. Wymieszać. Dodać rozmrożone wcześniej owoce, wszystko wymieszać, wylać na natłuszczoną formę (prostokątna coś ok 30cm). Piec 45minut w temperaturze 160-170 stopni.

 

 

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 1/4 kostki masła
  • rozpuścić w garnuszku, do tego dodać 1/4 szklanki cukru kryształu, doprowadzić do wrzenia
  • do tego wlać
  • 1łyżka kakao rozmieszana w 2-3 łyżkach zimnej wody

Mieszać, dodać jeszcze ze 2 łyżki wody i zostawić na maleńkim ogniu ok 10 minut :) Poczekać aż trochę ostygnie i na ciasto :)

14:15, basinepichcenie , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Witam serdecznie, dzisiejszy obiad z mięsa mielonego. Kotlety mielone tradycyjne - no ileż można, czas spróbować czegoś innego... w lodówce średniej świeżości pieczarki, więc padł pomysł na klopsiki inaczej :)

KLOPSIKI INACZEJ

  • 1 paczka mięsa mielonego indyczego (bodajże 500g)
  • ok 350g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ok 15 dag żółtego sera
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka estragonu
  • trochę zielonej pietruszki
  • bułka tarta


Pieczarki i cebulę poszatkować, poddusić na patelni, zostawić do przestygnięcia. Mięso wymieszać z potartym żółtym serem, ostudzonymi pieczarkami i cebulą oraz przyprawami. Do zagęszczenia bułka tarta. Ja nie dawałam jajka, w sumie rzadko kiedy daję. Obtoczyć w bułce tartej i na patelnię :)

 

Do tego
CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO I KWAŚNO

  • mała czerwona kapusta
  • 8-10 goździków
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 cebule
  • 2-3 duże jablka
  • sól, pieprz, 1/2 lub 1 cytryna, 3 łyżki oleju


Gotujemy poszatkowaną czerwoną kapustę wraz z goździkami i 1 łyżką cukru - ok 30 minut. Odcedzić, dodać poszatkowane cebule i starte jabłka. Posolić, popieprzyć, dodać cytrynę i w razie czego ocet do smaku, i na koniec olej, wymieszać. Można mrozić, ja zawsze sobie robię kilka porcji :)

14:09, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 maja 2010

No to przyszedł czas na wypróbowanie wcześniejszego przepisu z innymi owocami :)

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru kryształu
  • cukier waniliowy duży
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta - kilka kropel cytrynowego
  • 4 jabłka - renety (kwaśne) pokrojone na kawałki
  • żurawina suszona - 1 paczka - 100g (chwilę wcześniej namoczona)
  • cukier puder do posypania

 

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Gdy te składniki są już wymieszane, powoli wlewamy olej. Następnie mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia, do tego aromat. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę, wszystko wymieszać, wylać na natłuszczoną formę (prostokątna coś ok 30cm). Piec 50minut w temperaturze 160-170 stopni.

 

Jabłka - renety z suszoną żurawiną

 

Ciasto wymieszane z owocami, już na blasze

 

Od razu po wyjęciu z piekarnika

 

Po przekrojeniu, czekając na wystygnięcie

 

A tutaj już na talerzu, posypane cukrem pudrem

18:09, basinepichcenie , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy - 1 opakowanie)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta (ja dałam kilka kropli pomarańczowego, bo akurat taki miałam w domu)
  • ok 0,5kg rabarbaru (lub innych owoców)
  • cukier puder do posypania

 

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Gdy te składniki są już wymieszane, powoli wlewamy olej. Następnie mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia, do tego aromat. Wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar (wcześniej obrany), wszystko wymieszać, wylać na natłuszczoną formę (prostokątna coś ok 30cm). Piec 50minut w temperaturze 160-170 stopni.

Tagi: rabarbar
14:25, basinepichcenie , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne