sobota, 30 maja 2009

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szkl mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła albo margaryny
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru

+ 1 szt melona (ja miałam takiego słodkiego, siateczkowego) i sok z cytryny

Kostkę masła rozpuściłam na mini ogniu, odstawiłam do ostudzenia. Jajka w całości ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na koniec przestudzony tłuszcz.
Ciasto wylewam na blachę, ja zawsze daję na wyłożoną papierem, ale można też na wysmarowaną tłuszczem. Wysypałam na ciacho melona skrojonego w kostkę i skropionego cytryną (oczywiście mogą być wszystkie inne owoce).


PIANA Z BIAŁEK:

  • 3 białka (jak małe jaja, jak duże to 2)
  • kisiel cytrynowy
  • cukier, sól

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do tego 2 łyżki płaskie cukru, kisiel cytrynowy i miksujemy. Wykładamy na nasze ciasto i owoce.

 

KRUSZONKA:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki

Wszystko zagnieść, uformować kulkę, wsadzić na 20 minut do zamrażalnika.

 

DO PIEKARNIKA na 45-50 minut w temperaturze 180stopni.

15:09, basinepichcenie , Ciasta
Link Komentarze (2) »

Ziemniaczki zrobione w piekarniku wraz z kurczakiem. Kurczak w otoczce przyprawy gyros plus chilli. Brokuły w sosie czosnkowo-serowym (3 ząbki duże czosnku, zmiksowane z małym jogurtem naturalnym danone, plus łyżka majonezu, plus mini trójkąt serka topionego)

15:08, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 maja 2009

Pierwszy raz w życiu jadłam rybkę na ciepło, i pierwszy raz w życiu robiłam ją sama. Wyszła rewelacyjna, a ja ogólnie jestem krytyczna co do swoich potraw i to bardzo, a ta... rewelacja. Będzie na pewno często gościła w moim menu.

Płaty mintaja, ok 10 dużych, rozmroziłam trochę, pocięłam na trzy części. Ułożyłam jedną warstwę w misce, posypałam dość mocno vegetą, skropiłam znacząco cytryną, kolejna warstwa i to samo, aż do wyczerpania rybki. Michę włożyłam do lodówki na 40minut.

W tym czasie zaczęłam sobie robić warzywka, dwie dość spore cebule poszatkowałam, przyrumieniłam na patelni wraz z kawałkiem bakłażana (ale to tylko dlatego, że leżał mi w lodówce i zaczął się psuć)... do tego dwie duże pietruszki, kawałek selera i ok 5 marchewek ztarte na dużym oczku... przesmażyłam wraz z cebulą, na oliwie z oliwek... a potem dusiłam do czasu aż jarzynka mi zmiękła. Do tego dodałam sól morską z czosnkiem - dość sporo. Podlałam jeszcze wodą, dodałam cały koncentrat pomidorowy z pudliszek z ziołami, wymieszałam i odstawiłam z palnika.

 Rybę obtoczyłam w jajku, a potem w mące pełnoziarnistej, obsmażyłam, ułożyłam na blasze (ze względu na dużą ilość - normalnie bym układała w naczyniu żaroodpornym). Jedna warstwa ryby, na to, na każdy kawałek z osobna łyżka warzyw... a potem zapiekłam wszystko jeszcze 10 minut w piekarniku.

MNIAM!!!

12:52, basinepichcenie , Ryby, śledzie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 maja 2009

Rolada zrobiona z mięsa mielonego... mięso mielone, wymieszane z przyprawami, bułką tartą, rozłożone na folii spożyczej, rozłożone mniej więcej na prostokąt. Nafaszerowane papryką, szynka i serkiem topionym. Duża rolada zawinięta, obtoczona trochę w bułce tartej, do piekarnika. Potem krojona na kawałki, polana sosem chińskim, podawana z kapuchą i ziemniaczkami

14:03, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »

Podsmazamy mięso na patelni, ja miałam indycze mielone. Dodałam sporo przyprawy do gyrosa, zrobiłam gotowy sos bolonese, dodałam do tego wszystkiego, wsypałam pół puszki groszku zielonego. Podgotowałam to wszystko. Dodałam na koniec sporo chilli i pieprzu odrobinę. Napełniłam canneloni, wyłozyłam je na blasze. Wszystko zalałam sosem własnej roboty: 4 pomidorki pokrojone na kawaleczki plus reszta groszku, plus dużo bazylii i troche soli czosnkowej... zalałam canneloni, obłożyłam serem zółtym i do piekarnika...

Najpierw na 200 stopni i jakies 15 minut, potem skreciłam na 170, a na koniec na gril górny by się podpiekł ser. Podawałam z młodą kapuchą

Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne