niedziela, 07 kwietnia 2013

To jest przepis (plus zdjęcia), który absolutnie podbił moje serce. Gdy tylko zobaczyłam wpis Marzenki i zdjęcia na facebooku wiedziałam, że tego przepisu odpuścić nie mogę. Że muszę go wypróbować. Już, teraz, natychmiast. Więc inspiracją był wpis Marzeny. Wędlina domowej roboty, która nie wymaga wiele roboty, potrzebuje tylko trochę czasu, a efekt jest polecający. Uwielbiam wędliny długodojrzewające, a ten schab w chwili obecnej to mój numer jeden. Wiem co jem. A w dodatku za niewielkie pieniądze. Dwa dni temu wyciągnęliśmy schab ze skarpety, a już w cukrze leżakuje kolejna porcja. Przepis poszedł dalej w świat, połowa rodziny już szykuje przepyszną szyneczkę, a i kolejni znajomi podpytują co i jak.

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 0,5 łyżeczki soli peklowej (ja nie miałam, nie dałam)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów grubo zmielonych (ja dałam tylko czarny)
  • 1 pończocha, skarpetka, podkolanówka (do wyboru)

 

Schab dokładnie myjemy (wcześniej wycinamy tłuszczyk czy przerosty jakieś jeżeli są). Osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy cukrem, co zostanie to zasypujemy schab w misce, przykrywamy folią spożywczą albo aluminiową i do lodówki na 36h. Po tym czasie odlewamy płyn, dokładnie myjemy schab, osuszamy ręcznikiem. I nacieramy solą. I znowu przykrywamy i na 36h do lodówki. Po tym czasie odlewamy znowu płyn, myjemy schab, suszymy, nacieramy ziołami (czosnek przepuszczony przez praskę, albo drobno skrojony - my za to skroiliśmy go w drobne płatki). I znowu do lodówki na 36h.
Następnie przekładamy schabuś do skarpety/pończochy i zawieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu. Po 4-5 dniach schab gotowy do spożycia. Ja powiesiłam przy grzejniku :) Palce lizać. Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.

 

11:04, basinepichcenie , Domowe wędliny
Link Komentarze (36) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne