środa, 27 kwietnia 2011

2-3 jajka
trochę chipsów własnej roboty (przepis post niżej)

Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół, na połówki układać chipsy.
Następnym razem zrobię większe chipsy, przy takiej wielkości chipsów jajka sobie również nimi zagryzałam.



Brakuje Wam chipsów na diecie. Brakuje Ci chrupania? Jest na to sposób. Trzeba zrobić domowe, dietetyczne chipsy :)

kilka plastrów polędwicy sopockiej
ulubione przyprawy (w moim przypadku zioła prowansalskie, pieprz ziołowy)

Patelnię teflonową smarujemy pędzlem odrobina oliwy. Pokrojone w paski plastry polędwicy kładziemy na patelni, posypujemy ulubionymi przyprawami i na małym ogniu jakiś czas trzymamy, aż do zarumienienia się.

Łatwo, szybko i przyjemnie ;) Następnym razem mam zamiar robić z papryką ostra i chili.

Mąż poprosił o zapiekane bułeczki, kaloryczne, smaczne, mocno chrupiące, a w dodatku wyraziste. No to jako dobra żona zrobiłam:

2 bułeczki kajzerki
10 dag sera żółtego
10 dag kiełbasy krakowskiej suchej
4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki majonezu kieleckiego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka czosnku suszonego (ale lepszy jest prawdziwy, akurat nie miałam)
1 łyżeczka koperku suszonego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Ścieramy ser, ścieramy kiełbasę - na dużych oczkach. Pomidorki przekrajamy na ćwiartki. Mieszamy majonez + jogurt + czosnek. Zalewamy tym ser z kiełbasą, dobrze mieszamy. Nakładamy na bułeczki, posypujemy ziołowym pieprzem, koperkiem. Wsadzamy do piekarnika na ok 15-20 minut - temp. 200 stopni. Na koniec zawsze na chwilę daję opcję: górny grill.

Składniki:
- 3 parówki drobiowe
- 5 łyżek otrąb (można pomieszać)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 5 dkg mąki kukurydzianej - jakieś 4 łyżki
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 200 ml mleka
- 6 łyżek wody
- zioła - pieprz, sól, rozmaryn, majeranek, czerwona papryka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki, wlać trochę z ciasta do forremek (u mnie muffinki gwiazdki silikonowe). Wsadzić pokrojoną parówkę, albo w kawałku, zalać ciastem.
Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach







 

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

SOS CZOSNKOWY:
2 łyżki jogrutu naturalnego
pół ząbku czosnku
odrobina kardamonu

Wszystko wymieszać. Ja lubię w wersji na ciepło :)

  • 5 łyżek owsianych otrąb pszennych
  • 2 łyżki płatków owsianych żytnich
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku odtłuszczonego (ja miałam granulowane)
  • 1 łyżeczka z czubem kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki mleka 0,5%
  • kilka kropel aromatu (u mnie czerwona porzeczka)
  • słodzik, ja miałam w płynie (dałam 1łyżeczkę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka z lekkim czubem  skrobi kukurydzianej
  • 2 duże jajka

Mleko mieszamy z otrębami, mlekiem w proszku, kawą, kakao, słodzikiem, cynamonem, mieszamy i stawiamy na piec. Chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając - nie zagotowujemy.

Do przestudzonej masy dodajemy skrobię, proszek, aromat i jajka. Wszystko ładnie wymieszać, ja mieszałam łyżką. Wyjdzie kleista, dość rzadka masa. Ja wylałam swoje ciasto na muffinkową formę gwiazdki i serduszkową formę na lód - silikonowe.

Nagrzać piekarnik, 180stopni - 20-25 minut.

Wyszło mi z tego 6 dużych gwiazdek i ponad 20 serduszek.


piątek, 22 kwietnia 2011
3szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki wody niegazowanej
1,5 szklanki mleka 0,5%
szczypta soli
Wszystko wymieszać, odstawić na 20 minut. Smażyć bez tłuszczu.

NADZIENIE:
- chudy twaróg 500g
- kilka kropel aromatu poziomkowego
- trochę słodzika w płynie
- barwnik różowy spożywczy w płynie

Twaróg (ja miałam już zmielony), do niego słodziku (najlepiej dać kilka kropel, spróbować, znowu kilka kropel, spróbować by nie przesadzić). Do tego aromat poziomkowy (również dodawałam taką samą metodą jak słodzik). A na koniec 10-14 kropli barwnika różowego w płynie

Jak zawijać naleśniki?
Smarujemy naleśnik, zawijamy w rulon, rulon składamy na pół. Stronę - gdzie jest środek - nacinamy, rozkładamy na boki - tworząc serduszko :)



3 plasty kiełbasy krakowskiej suchej (niestety nie miałam drobiowej)
3 jajka
szczypta soli, pieprz
rzeżucha

Kiełbasę podsmażyć, wlać jajka, rozmieszać, doprawić, na koniec posypać rzeżuchą :)

czwartek, 21 kwietnia 2011
  • 6 jajek

  • 1 kg sera (chudy – zmielony 3krotnie) może też być twaróg 3% Oetkera, z tesco 2.5 % z kubełka

  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego (nie więcej)

  • słodzik w pudrze, ja dałam 6 łyżek sweet top (ale najlepiej samemu sobie dopasować, powoli dodawać po 1 czy 2 łyżki i kosztować)

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 1 budyń waniliowy bez cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Ser zmielić 3krotnie, do niego dodać dodać słodzik i aromat (słodzik tak jak pisałam najlepiej powoli dodawać słodzik i kosztować, różne słodziki, różne odpowiedniki cukru). Do tego proszek do pieczenia i dobrze zmiksować. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy po 1 żółtku do masy serowej, do uzyskania jednolitej masy. Potem kolejne i kolejne. Białka ubijamy na sztywną pianę (można ze szczyptą soli, ja ubijałam bez). Pianę z białek dodać do masy serowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką - w jednym kierunku.
    Odlać część masy serowej (u mnie 1/3 części) - do której dodajemy 2 łyżeczki gorzkiego kakao. A do większej części dodajemy 1 łyżkę mąki kukurydzianej.
    Wylewamy na formę. U mnie połowa z masy białej, na to nakładałam łyżeczką kuleczki ciemnej masy, potem na to białą, aż do skończenia składników.
    Ja robiłam na silikonowej formie więc nie potrzeba było nic więcej. Natomiast w przypadku normalnej formy, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.

    W piekarniku: 70 minut w temperaturze - 170 stopni. Później skręciłam do 100 stopni i zostawiłam tak 15minut. Wyłączyłam piec i sernik zostawiłam w piekarniku. Mimo, że pięknie mi wyrósł, pomimo wszystkich zabiegów, zostawienia sernika do ostygnięcia w piekarniku i tak opadł. Ale w smaku super. Nie przypuszczałabym, że to sernik w wersji light.

    PROPOZYCJA:
    przykryć formę aluminiową folią, świecącą stroną do góry, by serniczek nie spiekł się za bardzo z wierzchu.



    Na górę polewa też z serii light:
    - 1 łyżka mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego
    - 1-2 łyżki mleka normalnego 0,5%
    - 1 łyżeczka słodziku
    - 1 łyżeczka kakao

    Mleko w proszku trochę rozgnieść, do tego normalne mleko, energicznie mieszając. Do tego słodzik, kakao. Jeśli polewa będzie za gęsta dodać troszeczkę mleka w płynie.


Pomysł na sernik zapożyczony z bloga
http://mamadukanowa.wordpress.com/2011/01/19/sernik-na-dukanie/
oczywiście trochę zmodyfikowany przeze mnie

środa, 20 kwietnia 2011

Nie każdy taką lubi, ja uwielbiam :)
- odrobina zielonej papryki
- odrobina żółtej papryki
- 3 pomidorki koktajlowe

Wszystko poddusić na patelni bez tłuszczu, zalać rozbełtanym jajkiem (sztuk 3). Delikatnie mieszając, dodać trochę pieprzu, papryki ostrej, trochę soli.

Na talerzu dodać odrobinę serka wiejskiego i posypać rzeżuchą :)

Łatwo, szybko i smacznie.

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Porcja dla 2 osob (badz na 2 posilki na przyklad)
- 6 lyzek otrab owsianych
- 2 lyzki maki kukurydzianej
- 3 lyzki mleka
- opakowanie drozdzy instant
- duze jajko
- sol do smaku
- przecier pomidorowy
-  oregano, bazylia, papryka ostra, chilli, curry, czosnek
- mala piers z kurczaka
- 1/4 zoltej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 4 pomidorki koktajlowe
- rzezucha
- 1/4 serka wiejskiego light
- keczup

Otręby zmielić na puch. Wymieszać ze skrobią, drożdżami i szczyptą soli, następnie dodać jajko i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (mialo wyjsc dosc rzadkie wg przepisu, ale mi wyszlo normalne). Do formy (u mnie silikonowa, wiec bez natluszczania, papieru itd) i odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce.
Następnie posmarować dokładnie przecierem pomidorowym i posypać oregano, czosnkiem (dosc mocno - akurat nie mialam w domu swiezego). Kurczaka  pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku. (Mozna podsmazyc na patelnii bez tluszczu, choc ja tego nie robilam). Paprykę kroimy w paseczki, w kostke jak kto woli. Równomiernie rozłożyć dodatki. Na koniec wszystko posypujemy rzezucha i na to serek wiejski. Nie omijac brzegow bo sie spieka i wyschna.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni (uważając, aby brzegi nie spiekły się zbyt mocno.

No i zdjecia




Co poniektorzy ostatnio maja okres: mama mama mama. Wszedzie tam gdzie ona


Gotowa do wlozenia do piekarnika.


Po wyjeciu z piekarnika


Co to mama zrobila?





Co moge powiedziec o dietetycznej pizzy... nie jest najgorsza, moze byc calkiem niezly rozwiazaniem dla tych co walcza o kilogramy. Mysle,ze sam fakt pizzy dla psychiki znaczy wiele. Dieta + pizza ??? czy to jest mozliwe. Ci co kiedykolwiek walczyli o szczupla sylwetke mysle ze dobrze wiedza o co mi chodzi. Wiadomo, ze ciasto jest inne, wyczuwa sie make kukurydziane i otreby, przynajmniej ja to wyczuwam, ale mysle, ze raz na jakis czas na pewno sie skusze na takie rozwiazanie. Damian sprobowal kawalek - powiedzial, ze w sumie jest zjadliwa i nie najgorsza. Owszem czuc, ze ciasto jest calkowicie inne, nie tak dobre jak normalne, ale w sumie tez nie zle. Ja jestem zadowolona. Ale wiadomo rozni ludzie, rozne smaki :)

piątek, 15 kwietnia 2011

10 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych - zmielonych na mąke (w oryginale miały być otręby - ja akurat nie miałam)
4 łyżki mąki kukurydzianek (w oryginalne chodzi o skrobię)
200 g serka wiejskiego lekkiego (do kupienia w Biedronce np)
jajko
1/2 szklanki mleka (miało być 0% lub 0,5% ja dałam 2%)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka curry
szczypta soli
siemię lniane i słonecznik do posypania

Ja robiłam z połowy składników, by sprawdzić jakie bułeczki wyjdą. Wyszło mi 5 muffinek, bo w takich formach je piekłam. I jak dla mnie całkiem smaczne. Mąż zjadł jedną - i powiedział, że ok - że może być. Więc może i on czasem skorzysta :)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek (ja mam silikonowe, więc odpada natłuszczanie, czy wykładanie papierem). Posypać ziarnami.
Do piekarnika na 180 stopni
Czas: 20-25 minut. Ślicznie wyrastają!

Wg składników ma wyjść: 4 mini keksówki albo 8 muffinek normalnej wielkości.



 

Przepis zaczerpnięty z bloga CZYMPACHNIEUŻAKÓW

CIASTO:
2 łyżki zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka serka homogenizowanego waniliowego (lub jogurtu greckiego)
1 kopiasta łyżeczka kakao gorzkiego
2 łyżeczki cukru waniliowego (choć w oryginalne miał być słodzik)

Wszystko wymieszać. Ja płatki miele w młynku do kawy. W oryginalnym przepisie wylewa się ciasto do jakiejś podłużnej sporej formy, aby nie było wysokie i łatwiej się kroiło na cienkie plastry. Ja natomiast nakładałam małą łyżeczką do silikonowych form muffinkowych.
Pieczemy - 4 min - w mikrofalówce. Ale wiadomo, że co mikrofalówka to inna, więc najlepiej co jakiś czas zajrzeć. U mnie to był czas idealny, u autorki przepisu również taki sam, na dwóch różnych mikrofalówkach.

KREM:
pozostałość serka homogenizowanego
1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 2 dużych łyżkach mleka)

Wszystko pięknie wymieszać.

Nakładać krem na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki. Kilka sztuk mocniej wyrośniętych przecinałam na pół i przekładałam kremem, a tam gdzie dałam mniej ciasta nakładałam jedno na drugie :)

Córki zachwycone, ja również muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będzie takie smaczne. Może nie jest to wymarzona kinder kanapka, ale jak na dietetyczne standardy - to pychota




Przepis zaczerpnięty ze strony DIETETYCZNEOBŻARSTWO

 
1 , 2
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne