niedziela, 24 marca 2013

W sobotę przeglądając tablicę na facebooku trafiłam na muffinki czekoladowe z budyniem śmietankowym. Aż ślinka pociekła. Łucja na hasło muffinki aż zapiszczała, tak więc dzisiaj nie było innej opcji jak zrobić razem te muffinki. Ale ze względu, że w domu nie miałam ani kakao, ani budyniu śmietankowego, zrobiliśmy muffiny w wersji biało-czarnej. Wyszły smaczne, choć czegoś mi brakowało. Nie wiem czy następnym razem nie dodałabym jakiegoś kwaśnego dżemu jeszcze do tego, albo lukru mocno cytrynowego. Tak czy siak wyszły bardzo dobre, nie za słodkie, w sam raz :)

NADZIENIE:

  • 350ml mleka
  • budyń czekoladowy
  • 2 łyżki cukru

Zrobić budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jedynie zamiast 500ml mleka dać 350)
Zostawić do ostudzenia.


MUFFINKI:

-składniki suche:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160g cukru (kryształ)

-składniki mokre:

  • 150g stopionego masła
  • 170g mleka 2%
  • 2 jaja


Wymieszane mokre składniki, wlewamy do wymieszanych suchych składników i mieszamy łyżką, ale niezbyt dokładnie, byle połączyć składniki. Na pewno nie miksować, nie ubijać :)

Do foremek muffinkowych (ja mam silikonowe pojedyńcze) wylewamy trochę ciasta, na to budyń i przykrywamy znowu ciastem. Nie dawać za pełno, bo ciasto najzwyczajniej wypłynie. Nie róbcie też muffinek w samych foremkach papierowych, bo się rozleją, zamiast wyrosnąć.
Piec ok 20-25 minut w temperaturze 190stopni.

Jakie były muffinki? O takie dobre! (moja młodsza pociecha)

20:52, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Komentarze (11) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne