czwartek, 19 grudnia 2013

Tak prosta sałatka, a smakująca tak wielu osobom. Trzy składniki i sos. Czyli niewiele roboty, niewiele poświęconego czasu, sałatka za niewielkie pieniądze. W dodatku idealna dla osób na diecie. Fajne jest to, że pasuje na naprawdę wiele okazji. Sałatka na imprezę, sałatka na sylwestra, sałatka na parapetówkę. Ekspresowa sałatka, niedroga, a co najważniejsze pyszna. Sałatka dietetyczna.


SKŁADNIKI:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 duże zielone ogórki
  • 5-6 dużych ogórków konserwowych

Ziemniaki ugotować albo na parze, już pokrojone w kostkę. Albo w mundurkach i wtedy po ostudzeniu pokroić w kostkę. Ogórka zielonego obrać, pokroić w kostkę. Ogórka konserwowego również w kostkę. Wszystko wymieszać. Warto sałatkę posolić i popieprzyć.


SKŁADNIKI NA SOS

  • 2 łyżki majonezu (u mnie kielecki)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • główka czosnku (oczywiście można dać mniej, my lubimy mocno czosnkowe)
  • sól, pieprz do smaku, curry (ok 1 płaskiej łyżeczki)

Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Odstawiamy na godzinę. Przyprawiamy. Rada ode mnie, nie dajcie na początku za wiele czosnku. Dajcie trochę, skosztujcie po jakiś 20 minutach, w razie czego dołóżcie. Lepiej tak,aniżeli martwić się tym, że sos wyszedł za ostry. Dodam również, że nawet jak wyjdzie mocniejszy, ostrzejszy, to i tak gdy zalejemy nim ziemniaki to trochę z ostrości straci. Ziemniaki wyciągną tą ostrość. Do sosu również można dodać np świeży koperek.
Sałatkę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika, uprażonymi płatkami migdałów, czy pestkami dyni.
Smacznego!

 

W MYŚL AKCJI:


Follow on Bloglovin

Tagi: sałatka
08:52, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (21) »
środa, 18 grudnia 2013

Przepis na bardzo prostą przekąskę imprezową. W dodatku bardzo efektowną. Jak zobaczyłam wpis na blogu smak-zdrowia to już wiedziałam, że na pewno pojawi się ona na moim imprezowym stole. Przy okazji jakiś czas temu znalazłam obłędne wykałaczki z koralikami, które oczarowały nie tylko mnie i moje córki, ale również gości. One zdecydowanie dodają uroku wszelakim przekąską. Kulki idealnie nadają się na sylwestrowy stół czy do imprezowego menu. Efektowne przekąski, dietetyczne przekąski, przekąski imprezowe, przystawki.


SKŁADNIKI NA 25 KULEK:

  • ser feta (270g)
  • ser półtłusty w kostce (250g) (można również dać chudy)
  • kolorowe przyprawy: papryka wędzona słodka, czosnek niedźwiedzi, mieszanka przypraw: suszone pomidory, szczypiorek,sól morska

Ser półtłusty można przepuścić przez praskę, albo maszynkę (ja nie widziałam takiej potrzeby). Obydwa sery razem zmieszać, dobrze wymieszać. Małą łyżeczką nabierać masy, formować kulki. Następnie obtaczać je w ziołach.

Na duży plus jest to, że przystawkę można przygotować np dzień wcześniej, odstawić do lodówki, jedynie przed samym podaniem obtoczyć w ziołach. Możemy kombinować z wieloma przyprawami. Rewelacyjnie będzie się tutaj również prezentować curry, kurkuma, mielony kminek. W zależności kto co lubi. Można również obtoczyć w pokruszonych orzechach :)

Wartość kaloryczna całej masy serowej to ok 850 kcal
Wartość kaloryczna jednej kulki: ok 35kcal

 W MYŚL AKCJI:


Follow on Bloglovin

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Przyznam szczerze, że ciekawa jestem jakie noże goszczą w Waszych kuchniach. Pamiętam mój pierwszy zakup po ślubie. Kosztów było sporo, wybraliśmy jakiś tani zestaw noży w bloku. Tragedia. Później postawiliśmy na droższe noże, ale jak dla mnie nadal nie wystarczająco dobre. Choć początkowa fascynacja nimi, w porównaniu do tych starych, była nie mała. Ogrom frajdy sprawił mi pierwszy nóż ceramiczny. Porządnej jakości, w konkretnej cenie. Warto zainwestować. Teraz jednak mnie, a i mojego męża nowy nabytek. Japoński nóż kuchenny! O taki!

Japońskie Noże Kuchenne z tego co widzę to dość głośny i popularny temat. Po małym wywiadzie pośród znajomych miałam wiele pozytywnych opinii. Owszem koszt jest nie mały, ale i jakoś jest rewelacyjna. W chwili obecnej jestem w trakcie testowania - bardzo zadowolona. Czas pokaże jak z ostrością noża, tępieniem itd. Na tą jednak chwilę - frajda moja jest równie wielka jak frajda z nowej zabawki u dziecka, tej takiej wymarzonej, wyśnionej :)

W odpowiedzi na kilka ostatnich maili, i ostatni komentarz 'Chwilo_trwaj' z zapytaniem o szybki przepis na pierniczki, zdecydowanie polecam jeden... Jest to dla mnie w chwili obecnej najlepszy przepis, najsmaczniejsze pierniki, które wychodzą miękkie, apetyczne, smaczne. Rozpływają się w ustach. Pierniczki idealne. Myśląc o wypasionej wersji, polecam dać do środka jeszcze marmoladę, polać czekoladą - i wyjdą jak pierniczki alpejskie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 30% kremówka
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g) (ja miałam 370g) - sztuczny dawałam

 

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, zagotować, a następnie włożyć do tego masło (lub margarynę), poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto podobno miało być dość rzadkie, ja miałam takie akurat. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, maksymalnie do 24 godzin zgętnieje. Ja robiłam wieczorem, a rano już wzięłam się za pieczenie. Zostawiłam ciasto w lodówce na noc.

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować nie bardzo cienko (tak ok 5mm) (najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Podsypywać mąką. Wykrojone ciasteczka smarować białkiem.
Można również wykroić po dwa cieńsze ciasteczka z każdego kształtu, pomiędzy dać marmoladę i złożyć obydwa razem, zagnieść. Wychodzą jak alpejskie

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Ja będę to robiła trochę później.


Ps. Mam ogrom przepisów do wrzucenia, zalegających. Niech tylko gorączka trochę odpuści, by znaleźć dłuższą chwilę by usiąść do komputera. Choroba goniła mnie przez ostatni tydzień, aż w końcu rozłożyła. Zastrzykowy zawrót głowy!

17:35, basinepichcenie , Recenzje
Link Komentarze (9) »
piątek, 13 grudnia 2013

Śledzie, które robi się naprawdę ekspresowo. Jedyny czas, jaki musimy odczekać to przegryzienie się smaków. Najlepiej 12h godzin, przygotować wieczorem, rano można zajadać. Propozycja nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, czy na wigilijną wieczerzę. Fajny pomysł na imprezę. Przystawka, przekąska imprezowa, a nawet i śniadanie do pracy czy do szkoły.
Czerwone śledzie, prosty przepis.


SKŁADNIKI:

  • 250 g śledzi matiasów (lekko solonych) w oleju
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 3/4 łyżki papryki wędzonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • opcjonalnie 4-5 łyżek oleju


Ja miałam matiasy o odpowiednim stopniu słoności. Więc odpadło u mnie płukanie. W momencie jak czyjeś śledzie są bardzo słone, polecam wypłukać je w wodzie z dodatkiem mleka (w proporcji 3/4 wody, 1/4 mleka) - długość płukania w zależności od stopnia słoności śledzi i waszych preferencji smakowych.
Moje śledzie były już w oleju, więc dodałam tylko do tego 2 łyżki. W przypadku gdy śledzie są czyste, proponuję dać 4-5 łyżek.

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy olejem, dodajemy czosnek, paprykę i pieprz cytrynowy. Mieszamy. Zostawiamy na 12 godzin do przegryzienia się smaków!



W myśl akcji:
ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3Menu party! Imprezowe przekąskiWigilia 2013

 

 


Follow on Bloglovin

czwartek, 12 grudnia 2013

Słodki jogurt, świąteczny, aromatyczny, korzenny. Naturalny jogurt w niebanalnej odsłonie. Idealny dla osób będących na diecie, dbających o linię, chcących załagodzić słodyczowy głód. Lepszy zdecydowanie taki jogurt w ramach posiłku, aniżeli dodatkowe przekąski, słodycze pomiędzy nimi. A takim jogurtem zaspokoimy apetyt na słodkie. Propozycja świąteczna? Dlaczego by nie. Po sporym świątecznym obżarstwie w ramach lżejszej kolacji, czy ciekawego podwieczorku propozycja idealna.


SKŁADNIKI:

  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 125ml mleka
  • 1 łyżka ksylitolu (bądź innej substancji słodzącej)
  • 1 łyżka kakao gorzkiego dobrej jakości
  • 1 łyżeczka (kopiasta) przyprawy korzennej

Wszystkie składniki wystarczy po prostu razem wymieszać!

W myśl akcji:

Wigilia 2013Jogurt smakowy domowej roboty


Follow on Bloglovin

Konkurs czas na konkurs! Świąteczny prezent już czeka! Tym razem do wygrania patelnia Trevi, średnica 28cm... Będą jacyś chętni? Myślę, że porządnych patelni w domu nigdy nie za wiele!

ZADANIE KONKURSOWE:
"Wymyśl hasło reklamowe dla patelni Trevi - Ballarini"
(maks 1 zdanie + maks 20 wyrazów)
Ilość zgłoszeń od jednej osoby dowolna, wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej.

WAŻNA INFORMACJA:
Jak liczba fanów na facebooku przekroczy liczbę 800 osób - dokładam drugą patelnię do puli nagród. Czyli do wygrania będzie nie jedna, a dwie patelnie! (pierwszy próg to miało być 675 fanów, przed wystartowaniem konkursu,ale że się nie udało, zwiększam próg)



TROCHĘ SZCZEGÓŁÓW:
1. Organizatorką konkursu jestem ja, autorka bloga  – Basia
2. Fundatorem nagrody jest sklep http://ballarini.pl
3. Nagrodą w konkursie jest Patelnia non-stick (28 cm) Ballarini TREVI o wartości 199zł
4. Koszty wysyłki są po naszej stronie. Wysyłka na terenie PL.
5. Konkurs trwa od dnia 12.12.2013 do 20.12.2013 aż do samego końca dnia.
6. Odpowiedzi konkursowe umieszczamy pod wpisem konkursowym na facebooku, albo pod  postem konkursowym!
7. Wybór zwycięzcy – wybierzemy po prostu hasło, które Nam się najbardziej będzie podobało!
8. Można dodać dowolną ilość propozycji haseł reklamowych.
9. Zwycięzca zostanie wybrany przez weekend, czyli maks do 22 grudnia, by 23 paczka została nadana!
11. Wynik zostanie ogłoszony na moim blogu, na moim fanpagu. Prosząc od razu o jak najszybsze podanie swoich danych teleadresowych.



Tagi: konkurs
08:45, basinepichcenie , Konkursy
Link Komentarze (24) »
środa, 11 grudnia 2013

Był schab suszony, teraz czas na suszoną szynkę! W przepięknym kolorze, o cudownym smaku. Wędlina domowej roboty, która cały czas zachwyca. I ten kolor, i ten zapach, i ten smak. Najlepsza domowa wędlina tego typu jak dla mnie. Długodojrzewająca, aromatyczna, przesycona ziołami. Idealna na Święta, idealna by zaskoczyć rodzinę szynką domowej roboty.

SKŁADNIKI

  • kulka 1kg szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli + 2 łyżeczki peklosoli (peklosól można pominąć)
  • 2 łyżeczki czosnku kolorowego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów ( można pominąć)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (może być papryka ostra)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej (może być papryka słodka)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pończocha


Z szynki wycinamy wszystko co niepotrzebne. Myjemy, osuszamy ręcznikiem jednorazowym. Nacieramy cukrem, dokładnie z każdej strony. Następnie mięso umieszczamy w misce/pojemniku z przykryciem (albo przykrywamy np folią spożywczą bądź aluminiową) w lodówce na 1,5 dnia. W połowie tego czasu odlewamy wodę jaka puściła z mięsa, obracamy mięcho na drugą stronę i dalej zostawiamy leżakujące w lodówce. Po 1,5 dnia mięso dokładnie myjemy, osuszamy, z miską robimy to samo. Nacieramy dobrze solą. Robimy to samo co w opcji z cukrem. 1,5 dnia leżakowania, w połowie czasu odlewamy wodę, przekładamy na drugą stronę. Następnie myjemy, suszymy ręcznikiem. Wszystkie wyżej wymienione zioła mieszamy i nacieramy nimi nasze mięso. I przekładamy do pończochy (przepuszczającej powietrze), zawieszamy w przewiewnym miejscu. U mnie karnisz w kuchni. Suszymy ok 6-7 dni.
Smacznego!



W myśl akcji:
   Menu party! Imprezowe przekąski  Wigilia 2013
   


Follow on Bloglovin

Herbata jak w tytule, w witaminy bogata. Ze świeżym kiwi, suszonymi jagodami goja, owocami dzikiej róży, z cytryną i miodem. Aromatyczna, z nadzieją na wyleczenie przeziębienia. Idealna by się rozgrzać.
Owocowa herbata  domowej roboty, a nie kupna mieszanka. Warta polecenia


SKŁADNIKI:

  • wrzątek
  • torebka czarnej herbaty
  • 5 owoców suszonej dzikiej róży
  • 10 jagód goja suszonych
  • 1/2 owocu kiwi
  • 1 gruby plaster cytryny
  • 1 łyżeczka miodu


Torebkę herbaty, dziką różę i jagody goja zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez 1-2 minuty. Następnie wymoczek z herbaty do kosza. Dodajemy skrojone na kilka części kiwi, plaster cytryny, dosładzamy miodem. I gotowe.
Popijać obowiązkowo na gorąco!

W myśl akcji:


Follow on Bloglovin

08:42, basinepichcenie , Herbaty
Link Komentarze (11) »
wtorek, 10 grudnia 2013

Weszłam do kuchni. I już wiedziałam co wymyślę tym razem. Po prostu myśl wpadła do mojej głowy. Lubię to. Lubię ten stan kiedy nie muszę kombinować, zastanawiać się, czy szukać inspiracji. Gdy przyjdzie ona  sama, po prostu :)
I tak oto powstała pasta jajeczna, prawie, że kremowa, z drobinkami szynki. Pasta kanapkowa, pasta inna niż wszystkie, dobrze doprawiona. Pomysł na oryginalne zastąpienie sera czy szynki na kanapce :)
Dietetyczne śniadanie czy dietetyczna kolacja? Dlaczego by nie zjeść takiej pasty na plastrach pomidora, zamiast chleba?


SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • kawałek szynki (wielkości 1 jajka (objętościowo)
  • 1-2 łyżeczki serka naturalnego śniadaniowego
  • sól, pieprz (u mnie sporo pieprzu)


Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, drobnimy. Szynkę skrajamy w kostkę. Łączymy z jajkami oraz serkiem. Blendujemy na kremową pastę. Doprawiamy pod siebie solą i pieprzem. Wszystko w zależności jak 'słoną' szynkę daliśmy. Ja dodałam dość trochę pieprzu, by zaostrzyć smak :)


Follow on Bloglovin

19:55, basinepichcenie , Pasty
Link Komentarze (11) »

Lubicie Michałki? Lubicie czekoladę? Ja lubię, ale zamiast obżerać się słodkościami, warto pomyśleć o jakimś słodkim deserze, który zdecydowanie bardziej zaspokoi nasz słodyczowy głód, aniżeli sam cukierek. Cukierka zjemy i czujemy niedosyt. Shake da Nam spełnienie :) Dietetyczne słodycze, w wersji jogurtowej.



SKŁADNIKI:

  • duży jogurt naturalny
  • 3 cukierki Michałki klasyczne
  • 30g czekolady mlecznej


Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Ja zawsze czekoladę drobno kroję, by poszło to wszystko szybciej. Następnie Michałki kroimy, dodajemy do jogurtu. Blendujemy. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy.

W myśl akcji:
Jogurt smakowy domowej roboty


Follow on Bloglovin

poniedziałek, 09 grudnia 2013

Uwielbiam gulasz, za to że robi praktycznie się sam, zawsze wszystkim smakuje, za to że można go łączyć z wieloma dodatkami. I za nutę ogórkową w sosie :) Prosty przepis, a smaczny. Mięso wołowe w innej odsłonie.



SKŁADNIKI:

  • 400g mięsa wołowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki


Mięso wołowe drobno kroimy, przesmażamy na odrobinie oliwy. Mieszamy co jakiś czas. Podlewamy bulionem warzywnym, dodajemy ziele, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu i tak dusimy mięso do miękkości (u mnie to ok 2h na maleńkim ogniu). Następnie kroję ogórki kiszone w drobną kostkę, wyłapuje liść laurowy i ziele. Dodaje sos sojowy. Gotuję jakieś 2-3 minuty. Zabielam mąką  - 2 łyżki mąki (płaskie) dodaję do 1/2 szklanki wody. Należy dobrze rozmieszać, następnie dodaję 2-3 łyżki gotującego się sosu, mieszam i wszystko wlewam do sosu. Mieszam, doprawiam do smaku i gotowe.
Myśmy jedli z ryżem,można podawać również z kaszami czy  ziemniakami.


Follow on Bloglovin

19:32, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Komentarze (12) »

Przepis znaleziony na blogu Doroty, niestety nie wyszły tak pięknie jak u niej. Ale dodam, że był to mój pierwszy raz ze stempelkami i mam nadzieję, że nie ostatni. A każdy kolejny wypiek będzie coraz to lepszy :) Dodam, że takie stempelki to fajna sprawa i nie mała radość dla dzieci. Ciastka są mocno korzenne, lekko twarde, choć i kruche zarazem. Fajne.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, blat podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość ok 4mm. Wycinamy ciasteczka foremką (u mnie literatką), przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykładamy stempelki.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Studzić na kratce.

Stempelki do kupienia w sklepie:
- GodsToys

 


Follow on Bloglovin

Tagi: ciasteczka
10:34, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Komentarze (16) »
 
1 , 2
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne