poniedziałek, 17 grudnia 2012

Przepraszam wszystkich za mały poślizg czasowy. Wyniki są od soboty, film nakręcony od tego czasu, jednak miałam spory problem z wrzuceniem filmu.
Zapraszam do obejrzenia. Zwycięzca zostanie poinformowany drogą mailową

FILMIK Z LOSOWANIEM



21:22, basinepichcenie , Konkursy
Link Komentarze (3) »
sobota, 15 grudnia 2012

Sałatka, która przypadnie na pewno do gustu fanom chorizzo. Kto nie lubi - można zastąpić inną kiełbasą, salami, kurczakiem itd.

SAŁATKA
1 opakowanie tortellini z grzybami
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
5 dużych ogórków konserwowych
pół kiełbasy chorizzo

SOS
majonez + kurkuma

Tortellini gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, puszki odcedzamy, ogórki oraz chorizzo w kostkę. Tortellini ostudzone dodajemy do reszty składników, dodajemy majonez i ok 2 łyżeki kurkumy.
Polać ostrym keczupem.

Mąż zajadał na śniadanie, więc dołączam do akcji

13:47, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (7) »
piątek, 14 grudnia 2012

Kombinacji z ciastem francuskim było wiele. A w tym wydaniu smakuje bardzo dobrze, zwłaszcza, że znowu przyszła mi faza na salami :)



SKŁADNIKI:
opakowanie ciasta francuskiego
salami
ser żółty
keczup
białko

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plastry salami, na to starty żółty ser, polać keczupem. zawinąć roladę. Pokroić na ok 1,5 cm (grubość) paski, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem z jajka. Do piekarnika na ok 15-20 min w temperaturze 200 stopni



Pasuje do akcji

19:58, basinepichcenie , Przystawki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 grudnia 2012

To już ostatni moment, ostatnie chwile, by wziąć udział w konkursie. Tylko do północy można odpowiedzieć na pytanie i tym samym zdobyć szansę na wygranie patelni tytanowej o wartości 349zł :)
Więcej szczegółów tutaj :)

20:49, basinepichcenie
Link Komentarze (3) »
sobota, 08 grudnia 2012

Przepis znaleziony na blogu gotowaniecieszy. Przepis, który zachwycił, który oczarował. Uwielbiam serniki, uwielbiam twixy, więc dla mnie jest to połączenie idealne :) Ja tradycyjnie zrobiłam małe modyfikacje :)
Od siebie dodać mogę, że sernik najlepszy jest na 2-3 dni od zrobienia. Tylko mało kiedy tak długo wytrzymuje. Tutaj na zdjęciu po jednej nocce :)

Na moim cudownym prezencie mikołajkowym. Kubek z talerzykiem :)

SPÓD CIASTA:
- opakowanie ciasteczek owsianych z Biedronki (tam jest bodajże 210g)
- 65 g masła

Ciastka mielimy w blenderze, bądź można je po prostu rozbić na proszek. U mnie pozostały niektóre większe kawałki. Do nich dodajemy stopione i lekko przestudzone masło. Wykładamy masę do formy (u mnie kwadratowa 24cm) - dociskamy i do lodówki na ok 15-20 minut. W tym czasie szykowałam masę serową.

 MASA SEROWA:
- 500 g sera z wiaderka (z Biedronki)
- 250g sera półtłustego (w kostce)
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka ksylitolu
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 4 jaja
- 4 opakowania twixów (po 2szt w opakowaniu)


Sery, śmietana, cukier, ksylitol i budyń - wszystko razem mieszamy. Nie miksujemy, nie wyrabiamy bardzo dokładnie, tylko łączymy składniki. Ja ugniotłam wszystko ręką. Do tego dodajemy pokrojone w plasterki 1-2cm twixy, mieszamy łyżką. Wszystko wylewamy do formy.
Piec w piekarniku wcześniej nagrzanym do 170 stopni. Ja piekłam ok godziny. Ciasto wydaje się ruchome po wyłączeniu piekarnika, takie mało stężałe - jeśli tak to mogę powiedzieć. Stężeje pięknie przez noc. Środek będzie taki hmmm na początku (po wyłączeniu piekarnika) dość płynny jeśli tak to mogę nazwać.

POLEWA:
- u mnie gotowa polewa mleczna
+ skrojone drobno migdały :)

Robić co najmniej na dobę przed konsumpcją :)



W myśl akcji:

12:14, basinepichcenie , Ciasta
Link Komentarze (13) »
czwartek, 06 grudnia 2012

Mikołaj istnieje, w tym roku w końcu zostałam uświadomiona. Od zawsze byłam co nieco poszkodowana. Mama miała to szczęście,albo i nieszczęście, ze 27 lat temu w godzinach nocnych wylądowała w szpitalu. Po godzinie 8 pojawiłam się na świecie ja. Śmiałam się jako dziecko, że ciężkie czasy wtedy były, nie mieli kasy na prezenty dla braci moich i Mikołaj przyniósł im mnie ;) W każdym bądź razie moje poszkodowanie było takie, że byłam bardziej urodzinowa 6 grudnia, aniżeli mikołajkowa. A w tym roku cudowna niespodzianka od sklepu HOUSE&more
Znacie? Lubicie? Ja podziwiam, przeglądam często stronę, wertuję, uwielbiam. Kocham miłością ogromną. I w taki oto sposób w moim domu pojawił się: zestaw lunchowy buon apetito, kubek z talerzem caffe doppio oraz foremka do pieczenia picollo razy dwa :)
I to się nazywa Mikołaj.



Zdjęcia zaczerpnięte ze strony house&more.
Oj to są cudowne urodziny, cudowne Mikołajki :)

Tagi: house&more
20:21, basinepichcenie , Recenzje
Link Komentarze (6) »
środa, 05 grudnia 2012

W sobotę robię swoją imprezę urodzinową (mikołajkowa dziewczyna ze mnie) wraz z imprezą urodzinową córki. I w chwili obecnej szukam inspiracji. Co jest waszym totalnie imprezowym hitem? Co zawsze się sprawdza, co pierwsze znika ze stołów?
Na słodko u  Nas będzie tort (niestety kupny) oraz sernik mojej roboty :) I tutaj więcej nie planuję, bo akurat ciasta nam zawsze zostaje. Teraz czas na resztę. Pomożecie? Przegrzebuję internet i sama nie wiem. A wiem, że wy pomożecie najlepiej serwując swoimi daniami popisowymi :)
Sałatki, przekąski, jakiś śledzik, myślałam o rybie w jakiejś zalewie. Na pewno będzie przekąska z ciasta francuskiego. Pomożecie?
I szybkie, efektowne, mało skomplikowane drinki poproszę :)

20:05, basinepichcenie , Inne
Link Komentarze (14) »
wtorek, 04 grudnia 2012

Tak niewiele, a tak wiele. Sok z dwóch składników. Sok, który nie tylko jest smaczny, ale także przepełniony zdrowiem. Co wiemy o właściwościach marchewki? Prócz tego co jest oczywiste. To, że karoten, to że witaminy, że idealna dla osób dietkujących... Sok z marchwi ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Regularne picie soku z marchwi zwiększa naszą odporność, błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Pobudza układ moczowy, działa wykrztuśnie, pomaga osobom mającym problem ze spaniem. Wpływa na wzrok, ładny wygląd cery, wzmacnia paznokcie. A w połączeniu z cytryną... daje jeszcze więcej dobrego:)

SKŁADNIKI
1kg marchwi
3 duże cytryny

Wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę. I mamy idealny sok do popijania przez dzień :)

Pasuje do akcji:



I idealny wpis w kolorze pomarańczowym do akcji:



Szczypta lata - określenie mojego męża. Dlaczego? No bo truskawki to taaaakie leeeetnie są. Tyle w temacie :)

1 kg marchewki
1 kg jabłek (kwaśnych)
2 cytryny
200g truskawek

Marchewki i cytrynę obieramy, jabłuszka dokładnie myjemy. Wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę. A na koniec dodajemy truskawki (już nie do sokowirówki) i  blendujemy.
I w taki oto sposób pośród śniegów mamy odrobinę lata :)

W myśl akcji:

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Ciasto zebra, smak mojego dzieciństwa. Cudowne wspomnienia i tak wiele uśmiechu na ustach do tej pory na samą myśl. Przepis niestety nie mojej mamy, znaleziony dość dawno temu, zapisany do wypróbowania. Znalazłam go bodajże w jakiejś gazecie.


SKŁADNIKI
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka ksylitolu (następnym razem dałabym jeszcze z 1/4 szklanki) * można dać zwykły cukier
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka oleju słonecznikowego
3 szklanki mąki
2 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na początku ubijamy na sztywną pianę białką. Następnie dodajemy do nich ksylitol (lub cukier) + żółtka. Następnie dodajemy partiami wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyniu, do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy. Na blachę naprzemiennie (zaczynając od środka) wylewamy nasze ciasto, po jednej albo po dwie łyżki :)
Składniki na formę kwadratową 24cm.
Pieczenie: 20 minut w temperaturze 160 stopni, następnie podkręcamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 30 minut - do suchego patyczka :)

Tagi: skworcu
21:14, basinepichcenie , Ciasta
Link Komentarze (7) »

To wersja ciastek dla wielbicieli słodyczy. Dla tych, którzy uwielbiają słodycze bardzo słodkie. Ja gdybym robiła dla siebie zrobiłabym z czekoladą gorzką, ale mąż... mąż zamarzył o ciastkach francuskich z milką wiśniową :)



Co potrzebujemy?
opakowanie ciasta francuskiego
czekoladę (ja ze swojej strony polecam mniej słodką)

Wycinamy koła/kwadraty/trójkąty kto co chce, na to czekolada, zawijamy, smarujemy białkiem.
Do piekarnika - temperatura 200 stopni na ok 20 minut (ale tak naprawdę wszystko zależy od piekarnika, należy samemu kontrolować).
U mnie na koniec mini drożdżóweczki zostały polukrowane.

20:06, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »



Sos pomidorowy, który idealnie pasuje do pulpetów, do gołąbków, do zapiekanek. Pasuje również by dać go na spód pizzy, albo do tostów, zapiekanek z bułeczek itd. Można do zestawić z makaronem, ryżem, ziemniakami :) A mi się idealnie zdał do pulpetów :) Niestety nie miałam świeżych pomidorów, a myślę, że z nimi smakowałby jeszcze lepiej. Wykorzystałam więc koncentrat pomidorowy z kartonika :)

SKŁADNIKI:
300ml koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
1 (kopiasta) łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 szklanki wody
vegeta do smaku
świeże liście bazylii i pietruszki (dawalam na oko)
oliwa z oliwek

Na odrobinie oliwy z oliwek przesmażyłam skrojoną w piórka cebulę oraz drobno skrojony czosnek. Wszystko gdy się ładnie przyrumieniło podlałam koncentratem, podlałam ok 0,5 szklanki wody - można dać więcej albo mniej, w zależności jaki gęsty sos się chce otrzymać. Dodałam cukier, przyprawy (za wyjątkiem świeżych przypraw) i podusiłam chwilę. Następnie przelałam do wysokiego naczynia, dodałam dość sporo bazylii, pietruszki i wszystko zblendowałam. Doprawić na koniec do smaku :)

Idealne do wpisu w kolorze czerwonym (przymykamy oko na ozdobną zieleninę)



Myślę, że to idealna baza/dodatek do wielu wegetariańskich (i w sumie nie tylko takich) dań na okres bożonarodzeniowy

Tagi: skworcu
19:46, basinepichcenie , Sosy/dipy
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne