sobota, 05 grudnia 2009

W założeniu powinny całe być zamoczone w czekoladzie, ale miałam z tym mały problem, więc są tylko polane polewą biało-czarną

Składniki na około 25 kulek:

* 200 g wiórków kokosowych
* 100 ml kremówki
* 70 g cukru pudru
* 70 g masła
* opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
* 200 g mlecznej czekolady (taka ilość jest podana do obtoczenia wszystkich kulek - a że mi nie wyszło dałam jedną polewę gotową biało-czarną, co się roztapia tylko i polewa)

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, tak ugniatać, bo kulać się nie da. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Tak by stwardniały.

Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki). U mnie ta operacja się nie powiodła, a ta gotowa polewa zastyga bardzo szybko. Kwestia 10-15minut
Przechowywać w lodówce

21:14, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 grudnia 2009

Składniki:
•    1 kg mąki
•    8 żółtek
•    3 białka
•    3/4 szklanki cukru
•    3 łyżki kakao
•    200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 30% kremówka
•    3 łyżeczki sody
•    4 łyżeczki przyprawy do pierników
•    1 kostka masła/margaryny (250 g)
•    1 słoik miodu (400 g) (ja miałam 370g) - sztuczny dawałam

 

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, zagotować, a następnie włożyć do tego masło (lub margarynę), poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto podobno miało być dość rzadkie, ja miałam takie akurat. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, maksymalnie do 24 godzin zgętnieje. Ja robiłam wieczorem, a rano już wzięłam się za pieczenie. Zostawiłam ciasto w lodówce na noc.

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować nie bardzo cienko (tak ok 5mm) (najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Podsypywać mąką. Wykrojone ciasteczka smarować białkiem.
Można również wykrić po dwa cieńsze ciasteczka z każdego kształtu, pomiędzy dać marmoladę i złożyć obydwa razem, zagnieść. Wychodzą jak alpejskie

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Ja będę to robiła trochę później.

 

Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.blox.pl

Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne