piątek, 21 listopada 2014

Niby klasyczne śniadanie, a jednak nie do końca. Jajecznica, głównie kojarzy się z potrawą mało dietetyczną, ciężkostrawną. Nic bardziej mylnego. Dzisiejsze patelnie dają Nam wiele możliwości i moje śniadanie jest lekkie, smaczne i zdecydowanie nie należy do ciężkostrawnych. Śniadanie w wersji light.
U mnie jajecznica zestawiona z grzankami z pesto oraz pomidorem! Moim zdaniem najlepsze połączenie.

JAJECZNICA:

  • 3 jajka
  • 1 parówka z szynki
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma


Podsmażamy bez tłuszczu cebulę i skrojoną parówkę. Zalewamy jajkami, doprawiamy do smaku

DODATKI:

  • chleb lub bułka zrobiona jako grzanka (w tosterze, sandwiczu, w piekarniku, na patelni - jak kto lubi)
  • zielone pesto
  • pomidor



Jajecznica bez tłuszczu? Wystarczy dobra patelnia i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ja tym razem testuję granitową Portofino. Przyznam szczerze, że na Tefalu swego czasu się zawiodłam i obecnie w mojej kuchni króluje Ballarini.
Powłoka granitowa patelni Portofino została wzmocniona drobinami ceramicznymi, dzięki czemu jest wyjątkowo odporna na zarysowania i uszkodzenia. Należy do kategorii powłok non – stick, co oznacza, że dania nie przywierają do powierzchni patelni, nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.
Dno patelni Portofino wzmocnione jest stalą nierdzewną, co umożliwia stosowanie na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnej. Całości dopełnia wygodna, stalowa rączka.





Follow on Bloglovin

niedziela, 16 listopada 2014

Konkurs czas na konkurs! Świąteczny prezent już czeka! Tym razem do wygrania patelnia granitowa indukcyjna Ballarini PORTOFINO, średnica 20cm... Zapraszam! Myślę, że porządnych patelni w domu nigdy nie za wiele! 

Konkurs organizowany jest na facebooku. Skrót do szczegółów znajdziecie tutaj na moim profilu


TROCHĘ SZCZEGÓŁÓW:

1. Organizatorką konkursu jestem ja, autorka bloga  – Basia
2. Fundatorem nagrody jest sklep http://ballarini.pl
3. Nagrodą w konkursie jest Patelnia granitowa indukcyjna Ballarini PORTOFINO (20 cm)  o wartości 279zł
4. Koszty wysyłki są po stronie fundatora. Wysyłka na terenie PL.
5. Konkurs trwa od dnia 16.11.2014 do 31.11.2014 aż do samego końca dnia.
6. By zgłosić się do konkursu należy polubić profil Basinepichcenie na facebooku oraz polubić profil sponsora nagrody Ballarini. Polubić post konkursowy, udostępnić publicznie zdjęcie na swojej tablicy, oraz zostawić jakikolwiek komentarz pod postem.
7. Wybór zwycięzcy – losowanie! Wygrywa 1 osoba.
8. Zwycięzca zostanie wybrany maksymalnie do 6 grudnia.
9. Wysyłka nagrody (maksymalnie) do 30 dni od ogłoszenia wyników
11. Wynik zostanie ogłoszony na moim blogu, na moim fanpagu. Prosząc od razu o jak najszybsze podanie swoich danych teleadresowych.

Tagi: konkurs
18:35, basinepichcenie , Konkursy
Link Komentarze (13) »
wtorek, 11 listopada 2014

Kolejny pomysł na smoothie. Tym razem czysto owocowe. Duża dawka witaminy C.

SKŁADNIKI:

  • sok z 3 pomarańczy
  • 1 mandarynka
  • 8 dużych truskawek (u mnie mrożone)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron

Sok wyciskamy tylko z pomarańczy. Mandarynkę blendujemy wraz z innymi owocami. Jabłko oczywiście obieramy ze skóry i wykrawamy środek.
Na zdrowie


Follow on Bloglovin

Tagi: smoothie
18:52, basinepichcenie , Koktajle
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 listopada 2014



Dawno mnie tu nie było. Ale jestem. Mam nadzieję, że będę bywać od czasu do czasu, bo i mnie samej brakuje tego miejsca. Bułeczki jagodowe. Jak dobrze, że w zamrażalniku miałam pomrożone kilka woreczków jagód.
Bardzo puszyste, pulchniutkie, rozpływające się w ustach!

Składniki na ok 12-16 bułeczek (przepis znaleziony u MojeWypieki)

BUŁECZKI

  •  1  szklanka letniego mleka
  •  110 g miękkiego masła
  •  1/4 szklanki cukru
  •  2 jajka rozptrzepane
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  3 łyżeczki suchych drożdży

KRUSZONKA

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki

NADZIENIE

  • 300g jagód

 

Wszystkie składniki na bułeczki zagnieść razem, nie ma potrzeby robienia zaczynu, gdy w grę wchodzą drożdże suszone. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części (mi wyszło 12szt).
Kuleczki rozwałkować, nałożyć jagody, zawinąć dokładnie, szczelnie, by jagody nie wypłynęły, formując bułeczkę.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok 45minut.


W tym czasie robimy kruszonkę. Nasze składniki zagniatamy i można odstawić do lodówki. Następnie posypać wyrośnięte bułeczki.

Bułki pieczemy ok 20-25 minut w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku. Smacznego



Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne