sobota, 11 lutego 2012

Mleczna kanapka


Skład
- 2 łyżki otrębów owsianych (niemielonych)
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1 łyżka naturalnego serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- dwie łyżeczki kakao gorzkiego odtłuszczonego

Bułeczka:
Do małej miseczki wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki otrąb, łyżeczkę proszku do pieczenia, syrop i czubatą łyżkę serka oraz kakao. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji - będzie ona lekko płynna.
Ja przelewam do kwadratowego pojemniczka i na 3:40 minuty do mikrofalówki.

Masa
Naturalny serek homogenizowany, 2 łyżeczki syropu z agawy, kostka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałeczki, do  tego dodajemy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie mleka, mieszamy.

 

Gdy bułeczka ostygnie przekroić na pół wzdłuż i wyłożyć lekko zgęstniałą masę pomiędzy. I do lodówki. Ja robiłam wieczorem i brałam następnego dnia do pracy. Mniam!

Kupiłam bakłażana, w planach był faszerowany bakłażan, ale nagle moje smaki się pozmieniały i zamarzyłam o połączeniu z ziemniakami. Tak więc wyszła zapiekanka. Czyszczenie lodówki, sporo przypraw i wyszła zapiekanka idealna, choć bakłażan zbyt apetycznie w niej nie wyglądał.

5 ziemniaków
1 duży bakłażan
resztki szynek z lodówki
sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros

Ziemniaki obrać, podgotować trochę w osolonej wodzie. Bakłażana kroimy w plasterki, a plasterki dzielimy na 4. Resztki szynek kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, przesmażamy. Podlewamy olejem ryżowym, dodajemy pokrojonego bakłażana i chwilę smażymy na małym ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki odcedzamy, kroimy w plasterki, mieszamy z bakłażanem i szynką, oraz przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy ostrym serem (niewielka ilość) zapiekamy ok 20 minut :)

środa, 08 lutego 2012

Pokochałam fetę w suszonych pomidorach, uwielbiam oliwę spod nich z ziołami i pomidorami. A oto  moja propozycja lekkiej i jakże pożywnej i smakowitej sałatki do pracy. Ale i nie tylko

Sałata lodowa ok 1/4 główki
połowę opakowania sera feta w suszonych pomidorach
pół dużej czerwonej papryki
pomidorki daktylowe
2 plasterki szynki luksusowej z indyka
wszystko podlać oliwą z fety z suszonymi pomidorami

Smacznego!



Uwielbiam to połączenie smaków: banan i suszona śliwka. Mogłabym go jeść cały tydzień, by później każdego dnia móc zajadać się koktajlem bądź serkiem z mango :) Do pracy - do pudełka - idealny.

pół dużego serka naturalnego
1 banan
4-5 śliwek suszonych
1 łyżeczka inki korzennej

Wszystko traktujemy blednerem :)

To raczej jako pomysł na ciepły obiad w pracy, kiedy mamy w dostępie mikrofalówkę :)

Warzywa na patelnię podduszone, przesmażone z kurczakiem w przyprawach. Do pudełka, a później do odgrzania



Pyszna, bez udziwnień, klasyczna. Pasta z awokado.

1 dojrzałe awokado
trochę świeżego koperku
2 duże ząbki czosnku
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz

Awokado pozbawiamy pestki ze środka, obieramy, drobnimy widelcem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, podlewamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i świeży koperek do tego. Do lodówki na noc, idealna pasta do świeżej bułeczki w pracy. Fajnie zrobić dzień wczesniej, by wszystko się ładnie przeżarło :)

niedziela, 05 lutego 2012



PIECZEŃ CZOSNKOWO-TYMIANKOWA
ok 500g szynki wieprzowej chudej
6 łyżek oleju ryżowego
4 ząbki czosnku duże
2 łyżki tymianku suszonego

Czosnek przez praskę, dodajemy do oleju, do tego tymianek, tym nacieramy mięso i wrzucamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażamy na oleju ryżowym z obydwu stron, podlewamy wodą/bądź bulionem, dusimy na maleńkim ogniu ok 2-2,5 godziny, do momentu aż mięso praktycznie się rozpada. Rodzina miała z zagęszczonym sosem, a ja sosów nie lubię, więc miałam czyste mięsko.

TZATZIKI
1 duży ogórek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
trochę świeżego koperku
sól, pieprz

Ogórka obieramy ze skóry, ścieramy na dużych oczkach tarki, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na 15-20 minut. Olewamy wodę, którą ogórek puści, dodajemy jogurt naturalny, czosnek. I zostawiamy na co najmniej 15-30 minut by się czosnek przeżarł :)


To był mój pierwszy raz z zarodkami. W zamyśle miały być otręby, ale jakoś tak wyszło po drodze. Szału może nie ma, ale całkiem smacznie jak na ciasto dietetyczne, bardzo dietetyczne.

 

Składniki:

  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Lubella
  • 1 szklanka zarodków pszennych
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20dag truskawek

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Białka ubić na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli. Pod koniec ubijania dodać syrop z agawy. Dodać żółtka i zmiksować.

    Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami. Dodać do masy jajecznej, wymieszać warzechą. Owoce powinnam wyłożyć na górę, ja jednak wymieszałam z ciastem.

    Nasmarować keksówkę, wyłożyć ciasto.

    Piec w temperaturze 170ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.



Naleśnik dwuskładnikowy? Ale jak, ale gdzie? Znalezione gdzieś w sieci dawno temu. Naleśnik, który składa się z jajka oraz mleka granulowanego odtłuszczonego. Wynalazek, a że ja wynalazki lubię, tak więc spróbowałam... No i wyszlo. Wyszlo smacznie, na pewno powtórzę nieraz :) Nawet nie wiem czy jutro do pracy nie wezmę naleśniczka



Naleśnik:
1 jajko
2-3 łyżki mleka odtłuszczonego granulowanego
opcjonalnie odrobina mleka zwykłego

Jajko mieszamy z mlekiem (ja dałam od razu 3 łyżki i musiałam dolać troszkę mleka, ale następnym razem dam najpierw 2 łyżki i delikatnie będę dosypywać jak coś). Na rozgrzaną patelnię, u mnie spsikana olejem ryżowym. Przykryłam pokrywką. Przewrócić na drugą stronę.

Nadzienie:
2 łyzki serka naturalnego
garść śliwek węgierek (u mnie mrożone - rozmrożone)
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżeczka inki korzennej
1 łyżeczka otrębów owsianych
Wszystko zblendować

Posypać odrobiną gorzkiej czekolady! Następnym razem będzie z opcją truskawkową :)

sobota, 04 lutego 2012


Śliwki zamrożone, które mrożone były na zimowe ciasta. A dzisiaj przyszła mi ochota na serek śliwkowy z kakaową nutą.

100g serka naturalnego
50ml jogurtu naturalnego
garść śliwek węgierek
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżeczka słodkiego kakao

Serek mieszam z jogurtem, odlewam 3 łyżki do których dodaję 1 łyżeczkę kakao. Do reszty dodaję otręby oraz śliwki, wszystko traktuję blenderem. Przelewam do szklaneczki, na górę wylewam kakaową nutę. I tyle :) Pycha!



Szybka, lekka, smaczna kolacja. Muszę wynaleźć przepis na taki chlebek, ten niestety jest kupny, ale przyznać trzeba, że przepyszny!

Składniki kanapki:
biały twarożek
łosoś wędzony
pomidorki cherry
świeży koperek

Uwielbiam takie połączenie :)

Dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na słodkie, a nie chcą grzeszyć batonikami, ciastkami  czy cukierkami. Gdy przychodzi ochota na słodkie, a stara się zrzucić kilka kilogramów. Albo walka jest już zakończona a nie chce się przytyć. Albo od po prostu gdy ma się ochotę na coś innego. Uwielbiam różne wariacje w tym temacie. I moje dzieci również je kochają. A to cieszy tym bardziej



1 duże jabłko (słodkie)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki otrębów granulowanych porzeczkowych
1 kostka gorzkiej czekolady

Jabłko trzemy na dużych oczkach, dodajemy do niego jogurt, 1 łyżkę otrębów, wszystko dobrze mieszamy. Całość posypujemy resztą otrąb oraz pokrojoną na kawałki gorzką czekoladą.

Smacznie, słodko, apetycznie!

 
1 , 2
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne