środa, 18 lutego 2009

Kostka masła utarta z pół szklanki cukru (może być puder... ja miałam trochę mniej,bo akurat w domu się kończył), do tego jeszcze cukier waniliowy. Jedno jajko. A następnie 1szkl mąki pszennej + 1szkl mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia (to wszystko zmieszane) - dodawać do masy maślano-cukrowej. Następnie na koniec dodałam trochę kakao. Zagnieść ciasto, w folię aluminiową, do zamrażalki na 15min. Potem kształtowałam kuleczki,dodając do środka czekoladę nutellę do jednej części, do drugiej dżem, a trzecia bez niczego. Rozplaszczałam, na blachę i do piekarnika na jakieś 15min mniej więcej w temp. 180 stopni. Po ściągnięciu z blachy są bardzo mięciutkie, ale jak ostygną robią się takie fajne, twardsze, chrupiące, pyszne

ciasteczka

14:27, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »

Makaron świderki i połamane spagetti, bo akurat takie w domu miałam. Ugotowane w osolonej wodze. Po odcedzeniu i przesypaniu do miski, dodałam kukurmę, dla zafarbowania makaronu. Do tego pół puszki kukurydzy, bo tyle mi zostało po wczorajszej pizzy i 3/4 puszki czerwonej fasoli. 4 ogórki kiszone skrojone w grubszą kostkę i pól czerwonej papryki.
Osobno na patelnii podsmażyłam 5 mini kiełbasek w plasterki skrojonych, wraz z połową papryki w kostkę i całej cebuli (dużej) w piórka. Do tego dużo papryki słodkiej w proszku, sporo chilli, sporo bazylii. Gdy to przestygło dodalam do reszty sałatki. Dodałam dość sporo soli morskiej, pieprzu, ziół prowensalskich, ziół włoskich, i trochę przyprawy do ziemniaków. Do tego sporo majonezu, bo makaron wpija bardzo. Wymieszałam, doprawiłam jeszcze przyprawami, na górę warstwa majonezu, do ozdoby keczup i pietruszka zielona.

 sałatka

14:24, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (1) »

Makaron wstążeczki ugotowany al dente (do wody dodane suszone warzywa). Część wyłożona w naczyniu żaroodpornym,na to warstwa gruba (3 cebule w kosteczke) sosu meksykańskiego z podsmażoną wcześniej cebulą, na to plasterki sera brie ziołowego, sporo bazylii, oregano i ziół prowensalskich oraz chilli. Na to warstwa makaronu, potem podsmażona kiełbaska, dużo przyprawy do gyrosa. Na to końcówka makaronu, warstwa majonezu i plasterki serka topionego no i pietrucha

Może nie wygląda mega apetycznie, ale rewelacyjnie smakowała. Tradycyjnie miks tego co było w domu. Dużo dużo przypraw i ziół

zapiekanka

wtorek, 10 lutego 2009

Ugotowany makaron kokardki (ilość na oko) plus reszta tortellini z szynką, akurat po ostatniej sałatce mi zostało, podsmażone na patelnii z połową przyprawy do gyrosa i z kukurmą, stąd ładny żółty kolorek. Podsmażone na oliwie z winogron.
Do przestudzonego makaronu dodałam duży słoik miksu meksykańskiego, tj: groszek, kukurydza, czerwona fasola (ledwo ledwo jej tam). Potem ok 5 szt ogórów konserwowych, 3 sztuki dużych kiszonych. I w sumie tak mogłoby zostać. Duża ilość przypraw do makaronu wystarczająca, i nawet nie trzeba by dodawać majonezu,ale mam niestety wielbicieli, więc dodałam, a sobie odłożyłam takiej bez niczego. Pychota.

Dodałam majonezu, zaczęłam układać w misce, dałam trochę sałatki, warstwa keczupu, reszta sałaki, majonez na górę, makaron ma to do siebie, że strasznie wchłania majonez... udekorowałam czerwoną i zieloną papryką drobno posiekaną, pietruszka i tam taram jest

makaroniada

16:29, basinepichcenie , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 lutego 2009

ciacho

 Pyszna, kolorowa, mokra (takie bardzo lubię)... kwaskowa... wiśniowo-kakaowo-jabłkowa z cytrynową nutą, a dokładniej rzecz biorąc lukrem

Mimo, że przepis kombinowany to wyszła rewelacyjnie. Ja uwielbiam takie proste babki. Wygląda pięknie, smakuje równie dobrze...

Składniki (wprawdzie na oko,ale postaram się zobrazować, ta babka zawsze wychodzi... ja najczęściej robię tak murzynka, ale tutaj pokombinowałam i jest)
1 kostka margaryny albo masła
1 szklanka cukru (w przepisie jest 2 szklanki,ale dla mnie to jest nie do przejedzenia, natomiast dla lubiących słodkości radzę maksymalnie dać 1,5 szklanki cukru)
1 cukier waniliowy
9 łyżek wody

To wszystko do garnuszka, poczekać aż masło/margaryna się stopi, zmiesza z cukrem, odstawić do ostygnięcia. Na górze może się zrobić kożuszek. Ja go zostawiłam, nie odrzucałam. Do tego dodałam 3 szklanki mąki wymieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, oczywiście stopniowo dodawałam. Następnie 5 żółtek ( do tego momentu używam miksera), a na koniec pianę (ubitą) z 5 białek z odrobiną soli. To delikatnie, w jedną stronę mieszam warzechą. Nabierając ciasto od dołu do góry, półobrót i tak w kółko. Wiecie o co chodzi? By ciasto było takie delikatne... Z tego odlałam dwie kielnie ciasta do jednej miseczki, dwie do drugiej, a resztę zostawiłam w garnku... do garnka dodałam 3,5łyżki gorzkiego, ciemnego kakao... wymieszałam. A do miseczek, do jednej kisiel (ten proszek) wiśniowy a do drugiej kisiel jabłkowy, też ładnie wymieszałam.

No i na tortownicę wyłożoną papierem wylewałam na przemian. Dwie łyżki różowego ciasta (zaczynając od środka blachy), na to dwie łyżki ciemnego ciasta, na to dwie łyżki żółtego ciasta, na to czekoladowe, na to różowe... itd itp

Piec 180 stopni na ok 50 min. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, dopiero na sam koniec, by spradzić patyczkiem czy patyczek nie jest mokry, a ciasto się upiekło...

Na górę lukier zrobiony z niecałej połowy szklanki cukru pudru i połowy dużej cytryny... wymieszane i polukrowane

18:58, basinepichcenie , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 lutego 2009

Przepis zaczerpnięty, choć zmodyfikowany ze strony
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis23893.html

2 szt mleka w tubce
2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 2 z orzechami - biedronkowe - te tanie po złoty coś)
pół kostki masła (następnym razem dałabym z połowy masła - 3/4

to wszystko się rozpuszcza, ja zaczęłam od masła, potem dodałam czekoladę, poczekałam aż się wszystko rozpuści i dodałam mleczko. Trzeba to pogotować około 1 minuty. I zostawić aż przestygnie. Ja zrobiłam błąd, bo od razu dodałam dodatki. Następnym razem poczekam aż przestygnie trochę, przemieszam...

ja dodałam ryż dmuchany, płatki kukurydziane (ja pokruszyłam, następnym razem już dam całe) oraz owoce kandyzowane...

Rewelacja... dodawać stopniowo, by nie przesadzić, przemieszać i dodawać dalej. Ja dałam trochę za mało, następnym razem dam więcej.

No i potem nałożyć czy to na stół, czy na blache, gdziekolwiek... na płaskim, na papierze czy na folii aluminiowej do zastygnięcia... ja dałam na blachę z piekarnika, bo wsadziłam całość do lodówki...

teście zachwyceni, bo dla nich do kawki robiłam, Damian to samo, dosłodził się i zachwycał, kuzynka i szwagierka to samo no i mi również bardzo smakowały. Następnym razem będzie też z rodzynkami i z orzechami mniam

W przepisie oryginalnym jeszcze do tego trza by było dołożyć 0,5szkl cukru na tą dawkę,ale jak dla mnie to by było już przegięcie, takie było wystarczająco słodkie

szyszunie

21:15, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 lutego 2009

Bajaderki

 Jak wyglądają, tak i smakują. Szybki, łatwy i pyszny przepis. No i bomba kaloryczna,ale mąż i goście zachwyceni.

Składniki:
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru pudru
mały cukier waniliowy
biszkopty (3 paczki tych dużych biszkoptów (języczków) z biedronki... w biedronkowej paczce są 4 paczki - biszkopty skruszone

W każdym bądź razie to jest przepis podstawowy, czyli masło utrzeć z cukrem pudrem, niekonieczny jest cukier waniliowy i do tego dodać właśnie czy to skruszone biszkopty, czy herbatniki, czy jakieś stare ciasto, ciasteczka itd...

ja miałam zalegający biały ser, więc dodałam, dość sporo ciemnego gorzkiego kakao, i trochę słodkiego kakao, tego granulowanego, aromat pomarańczowy ok połowy. Zrobiłam kuleczki i część obtoczyłam w cukrze pudrze, część w cappucino, część w granulowanym kakao (wszyscy orzekli, że najsmaczniejsze) i część w rozgniecionej kawie rozpuszczalnej. Można oczywiście też tak jak Ines robi obtoczyć w okruszkach biszkoptów... również można użyć kokosu i innych rzeczy, ja użyłam to co miałam :)

Smacznego

20:51, basinepichcenie , Ciasteczka
Link Komentarze (1) »
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne