niedziela, 29 stycznia 2012



4 kabanosy z kurcząt (by Biedronka)
pół małego słoiczka szparagów białych
puszka czerwonej fasoli
3 duże ogórki konserwowe
1 łyżka płaska majonezu kieleckiego z czosnkiem

Kabanosy na plasterki, szparagi na kawałki, ogórki w kostkę. Fasolę oddcedzić, wszystko zmieszać razem, dodać majonez.

Podawać z pieczonym chlebkiem, nie mam tostera, zapiekłam chlebek w piekarniku - 5 minut w temp. 220 stopni.

1 duże jabłko
garść truskawek mrożonych (uprzednio rozmrożonych)
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki otrębów granulowanych z czarna porzeczką
pół kostki gorzkiej czekolady startej

Jabłko zetrzeć na dużych oczkach, do tego truskawki (ja miałam malutkie, więc nie kroiłam ich na pół czy na ćwierć), 1 łyżka jogurtu naturalnego, do tego otręby połowa otrębów - wszystko wymieszać. By jogurt się ładnie ze wszystkim połączył. Posypać resztą otrębów oraz startą na mini oczkach czekoladą.



Uwielbiam, uwielbiam rybkę, jeszcze w takiej odsłonie.

Dwa płaty mintaja (nie rozmrożone) wrzucamy na patelnię bez tłuszczu. Szklankę do połowy napełniamy wodą, dodajemy do tego dwie duże łyżki musztardy sarepskiej, mieszamy. Tym zalewamy rybę i dusimy do miękkości. Następnie do szklanki daję kolejne 2 łyżki musztardy + 1 łyżkę koperku suszonego + 5 łyżek wody  + 3/4 łyżki betavenu - wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy do rybki, mieszamy. Ja jadłam z ziemniaczkami i z sałatką z przepisu poniżej

Uwielbiam takie sałatki. Które robi się szybko, które chrupią, które smakują i są tak kolorowe. I nie tylko ja lubię, ale i mąż uwielbia. Ja robiłam na dwie średniej wielkości porcje.

7 liści sałaty lodowej
1 cebula czerwona (duża)
1 opakowanie sera feta w suszonych pomidorach
1 czerwona papryka
olej spod sera feta

Sałatę drobno pokroić, cebulę w kosteczkę albo w piórka jak kto woli, paprykę w kostkę, ser feta wlać z połową zalewy :)
Odstawić na pół godziny by się wszystko fajnie przeżarło

Zachęcona pozytywnymi opiniami na temat pesto postanowiłam, że i ja spróbuje, wezmę, sprawdzę co to i czym to się je, a raczej z czym. Na lidlowym wątku na wizażu dziewczyny zachwalały zapiekanki z pesto. Tak i ja dzisiaj zrobiłam taką dla siebie... Chrupiący chlebek, przyrumieniona skórka, pyszne dodatki...

2 kromki chleba graham
trochę zielonego pesto
kawałki kurczaka (pozostałości z wczorajszego obiadu)
pół pomidorka

Wszystko do piekarnika na 220 stopni na 8 minut...

sobota, 28 stycznia 2012



Staram się nie jadać owoców w późnych godzinach popołudniowych, ale dzisiaj jest dzień kiedy odmówić ich sobie nie mogłam. Sprawdziłam co mam w szafach, lodówce i stworzyłam takie oto cudo.

1 pomarańcz
3 śliwki suszone
2 łyżki granulowanych otrąb o smaku czarnej porzeczki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków kukurydzianych

Pomarańcz obrać ze skórki, pokroić na kawałki, śliwki również drobniej pokroić. W tym czasie na suchej patelni podsmażyć otręby. Wszystko wymieszać z płatkami i jogurtem. Na pewno bardzo często będę sobie robiła takie śniadania. Pycha!

Dzisiejszy podwieczorek zaplanowałam na słodko, z malinami, ze smakiem kakaowym... idealne połączenie. Przepis polubiony dawno temu, dający wiele możliwości. Gdy w Polsce była fascynacja dietą Dukana... przyznać trzeba, że kilka przepisów ma fajnych.

BUŁECZKA
2 łyżki otrąb owsianych(zmielonych - ja mielę w młynku do kawy)
1 jajko
1 łyżka duża serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska
1,5 łyżeczki kakao gorzkiego
1 łyżeczka - syropu z agawy


2 łyżki otrąb zmielić, do tego dodać jajko, 1 dużą łyżkę serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę syropu z agawy. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie.
Na 3:45 minuty wsadzamy do mikrofalówki. Ja  wylewam do średniej wielkości pojemnika (takiego na jedzenie z przykrywkami)

KREM MALINOWY
200g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki syropu z agawy
garść mrożonych malin

Wszystko potraktować blenderem. Bułeczkę przekroić wzdłuż, przełożyć kremem malinowym, resztę wyłożyć na górę, posypać malinami i odrobina kokosu :)

Rodzina dzisiaj jadła udka z kurczaka, z pieczonymi ziemniakami i mizerią, a ja miałam ochotę na coś kwaśnego. Kapusta kiszona chodziła za mną od dłuższego czasu, a kapusta kiszona na ciepło - to już wogóle. No i wymyśliłam... Nie chciałam zwykłej zupy kapuścianej, chciałam czegoś innego. No i zrobiłam...



ok 70g kapusty kiszonej
pół dużej cukini
kawałek piersi z indyka (miałam pozostałość z jednego obiadu)
pieprz czarny, przyprawa meksykańska, sos tao-tao chili z limonką i kolendrą

Indyka pokroiłam w cienkie plasterki, przesmażyłam na oliwie z oliwek, do tego dodałam cukinię pokrojoną w plastry. Na koniec wrzuciłam kapuchę, doprawiłam, dodałam łyżkę sosu tao-tao. I gotowe



Potrawa raczej nie dla każdego...Bo nie każdy lubi takie smaki :)

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Macie możliwość coś podgrzać w pracy? Ja korzystam z mikrofalówki. Lubię zjeść obiad o normalnej porze. Czyli ok 12-13, a nie o godzinie 17-18... dlatego codziennie szykuję sobie obiad wieczorem na dzień następny. Dzisiaj nie miałam weny, nie miałam siły, ale obiad będzie przepyszny...Pudełkowe jedzenie do pracy!



1 pierś z kurczaka
przyprawa do ziemniaków, przyprawa do kurczaka
warzywa na patelnię z ziemniakami

Na jedną patelnię pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, z odrobiną oliwy z oliwek i sporą ilością przypraw. Na drugiej patelni smażymy/dusimy warzywa na patelnię, doprawione odrobiną soli, i pieprzu. Zgodnie z informacją na opakowaniu. I tyle... do pudełka, w pracy podgrzać, pychota!



Uwielbiam jogurty owocowe wszelkiego rodzaju i kocham ponad wszystko maliny. Ale że kupne jogurty mają wiele cukru, i ogólnie różnych dodatków, tak więc dzisiaj, a raczej na jutro do pracy zrobiłam sobie domowy jogurt malinowy

1 mały jogurt naturalny
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka otrębów owsianych
duża garść mrożonych malin
1 łyżeczka syropu z agawy

Wszystko potraktować blenderem :) Dietetycznie, smacznie, na słodko!

niedziela, 22 stycznia 2012

Choć może nie do końca, bo i z gotowaniem ma to związek, i to nie mały. Jem, jem dużo. Jem dobrze, jem smacznie... a za mną już 7,5kg - pożegnane!
Dzisiaj na wadze zobaczyłam



A swoją drogą to jeszcze w zeszłym roku było ogólnie 90... hahaha ;)

10:03, basinepichcenie
Link Komentarze (15) »

Potrzebowałam czegoś lekkiego, szybkiego, obowiązkowo z dodatkiem makreli, którą wczoraj kupiłam - ale wcale nie miałam ochotę na typową pastę czy jakąś sałatkę. Chleb się w domu skończył, a w szafie od jakiegoś czasu leży kupiona ileś tam temu maca. Szkoda tylko, że nie miałam w domu bielucha ani nic w tym stylu. Ale to nic straconego.

2 kromki macy czosnkowej
pół makreli wędzonej (małej)
1 ogórek konserwowy
5-6 liści sałaty lodowej

Normalnie jeszcze bym dała serek typu bieluch, ale niestety w domku nie było :) Nawet nie wiecie jak wiele radości dała mi makrela wędzona... wieki nie jadłam i nawet nie wiedziałam, że tak tęskno mi było za jej smakiem!

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne