piątek, 21 listopada 2014

Niby klasyczne śniadanie, a jednak nie do końca. Jajecznica, głównie kojarzy się z potrawą mało dietetyczną, ciężkostrawną. Nic bardziej mylnego. Dzisiejsze patelnie dają Nam wiele możliwości i moje śniadanie jest lekkie, smaczne i zdecydowanie nie należy do ciężkostrawnych. Śniadanie w wersji light.
U mnie jajecznica zestawiona z grzankami z pesto oraz pomidorem! Moim zdaniem najlepsze połączenie.

JAJECZNICA:

  • 3 jajka
  • 1 parówka z szynki
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma


Podsmażamy bez tłuszczu cebulę i skrojoną parówkę. Zalewamy jajkami, doprawiamy do smaku

DODATKI:

  • chleb lub bułka zrobiona jako grzanka (w tosterze, sandwiczu, w piekarniku, na patelni - jak kto lubi)
  • zielone pesto
  • pomidor



Jajecznica bez tłuszczu? Wystarczy dobra patelnia i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ja tym razem testuję granitową Portofino. Przyznam szczerze, że na Tefalu swego czasu się zawiodłam i obecnie w mojej kuchni króluje Ballarini.
Powłoka granitowa patelni Portofino została wzmocniona drobinami ceramicznymi, dzięki czemu jest wyjątkowo odporna na zarysowania i uszkodzenia. Należy do kategorii powłok non – stick, co oznacza, że dania nie przywierają do powierzchni patelni, nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.
Dno patelni Portofino wzmocnione jest stalą nierdzewną, co umożliwia stosowanie na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnej. Całości dopełnia wygodna, stalowa rączka.





Follow on Bloglovin

niedziela, 16 listopada 2014

Konkurs czas na konkurs! Świąteczny prezent już czeka! Tym razem do wygrania patelnia granitowa indukcyjna Ballarini PORTOFINO, średnica 20cm... Zapraszam! Myślę, że porządnych patelni w domu nigdy nie za wiele! 

Konkurs organizowany jest na facebooku. Skrót do szczegółów znajdziecie tutaj na moim profilu


TROCHĘ SZCZEGÓŁÓW:

1. Organizatorką konkursu jestem ja, autorka bloga  – Basia
2. Fundatorem nagrody jest sklep http://ballarini.pl
3. Nagrodą w konkursie jest Patelnia granitowa indukcyjna Ballarini PORTOFINO (20 cm)  o wartości 279zł
4. Koszty wysyłki są po stronie fundatora. Wysyłka na terenie PL.
5. Konkurs trwa od dnia 16.11.2014 do 31.11.2014 aż do samego końca dnia.
6. By zgłosić się do konkursu należy polubić profil Basinepichcenie na facebooku oraz polubić profil sponsora nagrody Ballarini. Polubić post konkursowy, udostępnić publicznie zdjęcie na swojej tablicy, oraz zostawić jakikolwiek komentarz pod postem.
7. Wybór zwycięzcy – losowanie! Wygrywa 1 osoba.
8. Zwycięzca zostanie wybrany maksymalnie do 6 grudnia.
9. Wysyłka nagrody (maksymalnie) do 30 dni od ogłoszenia wyników
11. Wynik zostanie ogłoszony na moim blogu, na moim fanpagu. Prosząc od razu o jak najszybsze podanie swoich danych teleadresowych.

Tagi: konkurs
18:35, basinepichcenie , Konkursy
Link Komentarze (13) »
wtorek, 11 listopada 2014

Kolejny pomysł na smoothie. Tym razem czysto owocowe. Duża dawka witaminy C.

SKŁADNIKI:

  • sok z 3 pomarańczy
  • 1 mandarynka
  • 8 dużych truskawek (u mnie mrożone)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron

Sok wyciskamy tylko z pomarańczy. Mandarynkę blendujemy wraz z innymi owocami. Jabłko oczywiście obieramy ze skóry i wykrawamy środek.
Na zdrowie


Follow on Bloglovin

Tagi: smoothie
18:52, basinepichcenie , Koktajle
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 listopada 2014



Dawno mnie tu nie było. Ale jestem. Mam nadzieję, że będę bywać od czasu do czasu, bo i mnie samej brakuje tego miejsca. Bułeczki jagodowe. Jak dobrze, że w zamrażalniku miałam pomrożone kilka woreczków jagód.
Bardzo puszyste, pulchniutkie, rozpływające się w ustach!

Składniki na ok 12-16 bułeczek (przepis znaleziony u MojeWypieki)

BUŁECZKI

  •  1  szklanka letniego mleka
  •  110 g miękkiego masła
  •  1/4 szklanki cukru
  •  2 jajka rozptrzepane
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  3 łyżeczki suchych drożdży

KRUSZONKA

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki

NADZIENIE

  • 300g jagód

 

Wszystkie składniki na bułeczki zagnieść razem, nie ma potrzeby robienia zaczynu, gdy w grę wchodzą drożdże suszone. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części (mi wyszło 12szt).
Kuleczki rozwałkować, nałożyć jagody, zawinąć dokładnie, szczelnie, by jagody nie wypłynęły, formując bułeczkę.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok 45minut.


W tym czasie robimy kruszonkę. Nasze składniki zagniatamy i można odstawić do lodówki. Następnie posypać wyrośnięte bułeczki.

Bułki pieczemy ok 20-25 minut w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku. Smacznego



niedziela, 23 marca 2014

Smoothie. Samo zdrowie. Mnóstwo witamin. A w przypadku gdy moja odporność jest poniżej zera absolutnie wskazane. Tak więc mój każdy dzień najczęściej jest pod znakiem smoothie. Często przepisy powtarzają się, albo różnią się niewiele, jedynie proporcjami. Tym razem pomysł na przemycenie kiełków :)

SKŁADNIKI:

  • ok 150 g truskawek (u mnie mrożone)
  • duża garść kiełków rzodkiewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 ml wody delikatnie gazowanej


Wszystko razem blendujemy!

W myśl akcji:

Wiosenne koktajleKto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek


Follow on Bloglovin

Tagi: smoothie
20:13, basinepichcenie , Koktajle
Link Komentarze (13) »
czwartek, 13 marca 2014

Prosta, szybka i smaczna. Każdy kto lubi tuńczyka na pewno ją polubi. Sprawdza się praktycznie na każdej imprezie. Znika w bardzo szybkim tempie. Dla mnie najlepsza sałatka z tuńczykiem.

SKŁADNIKI:

  • 300g makaronu typu kokardki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (dobrej jakości)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 cebula (mała) biała
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości. Studzimy. Tuńczyka odcedzamy, to samo robimy z kukurydzą i fasolą. Fasolę do tego przepłukuję. Ogórki kroję w drobną kostkę, tak samo jak cebulę. Wszystko mieszamy z makaronem, zalewamy sosem jogurtowo-majonezowym, doprawiamy do smaku.
Smacznego!


Follow on Bloglovin

Tagi: sałatka
19:20, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (9) »
środa, 12 marca 2014

Smaczny, wbrew temu jak wygląda. Zdecydowanie oczyszczający z toksyn i pozytywnie wpływający na nasze trawienie. I jakże zdrowy.


SKŁADNIKI:

  • garść (duża) świeżych liści szpinaku
  • 1 banan
  • 180g śliwek węgierek (u mnie mrożone)
  • Po 1 łyżce siemienia lnianego, ostropestu plamistego zmielonego
  • 350ml wody niegazowanej z jodem
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wszystko razem blendujemy!

Kilka słów z fitness wp na temat ostropestu. Ja od jakiegoś czasu dodaję go codziennie do swojej diety. Najczęściej mieszam łyżkę z sokiem, albo dodaję do smoothie, albo do jogurtu.
"Leczy stany zapalne wątroby, zapobiega marskości. Nieoceniony w leczeniu trzustki. Odtruwa organizm, wspomaga jego funkcjonowanie. Zapobiega wzdęciom i poprawia trawienie. Jest składnikiem wielu leków regenerujących wątrobę.Ostropest chroni także wątrobę i nerki przed stłuszczeniem oraz obniża poziom cholesterolu. Jest niezastąpiony w leczeniu wątroby (zapalenie, marskość, zatrucie), cukrzycy, stanów zapalnych skóry i łuszczycy."

 

W myśl akcji:

Wiosenne koktajle


Follow on Bloglovin

Tagi: smoothie
08:32, basinepichcenie , Koktajle
Link Komentarze (6) »
wtorek, 11 marca 2014

Mam tyle przepisów do wrzucenia, a sił brak. Od prawie dwóch tygodni zdycham w domu. Choroba rozłożyła mnie na łopatki. Co gorsza wcale nie jest dużo lepiej niż było na początku. A że gorączka już niższa niż była postaram się nadrobić zaległości.
Pomysł na sałatkę zrodził się przypadkiem. Miałam sobie przygotować kiedyś obiad do pracy: ziemniaki, schabowy i brukselkę... ale stwierdziłam, że może warto coś tutaj pokombinować, ułatwić sobie życie (nie będzie trzeba odgrzewać itd) i zrobiłam sałatkę :)


SKŁADNIKI:

  • 250g brukselki
  • 1 plaster schabu bez kości
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • sól, pieprz ziołowy (jego dość sporo)
  • jogurt naturalny zmieszany z majonezem (mała przewaga jogurtu)
  • przyprawa do gyrosa ok 1 łyżeczki, 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego

Ziemniaki obieramy, brukselkę dobrze myjemy. Gotujemy je osobno, albo parujemy (gotujemy na parze) razem. Do miękkości. Schab rozbijamy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju plus przyprawa gyros. Wszystko studzimy. Ziemniaki w kostkę, brukselki na pół, albo na 4 części. Wszystko posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Zalewamy naszym sosem jogurtowo-majonezowym. Posypujemy słonecznikiem.

Z ilości wyżej podanych wychodzi porcja dla 2 osób!


Follow on Bloglovin

Tagi: sałatka
19:42, basinepichcenie , Sałatki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 20 lutego 2014

Zielony zawrót głowy. Kiwi, banan, szpinak, zielona herbata. Fajny miks dla zdrowia, dla osób na diecie, dla osób, które dbają o swoją sylwetkę.



SKŁADNIKI:

  • 1 banan
  • 3 dojrzawe kiwi
  • 1 garść świeżych liści szpinaku
  • 250 ml naparu z zielonej herbaty
  • 1 łyżka oliwy z pestek winogron

Kiwi i banana obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Herbatę wcześniej zaparzamy i zostawiamy do przestudzenia. Wszystko razem blendujemy. Z podanych powyżej ilości wyszło mi ok 600ml napoju.



W myśl akcji:

Śniadanie mistrzów Drugie śniadanie w pracy Lekkie desery bez piekarnika

 


Follow on Bloglovin

Tagi: smoothie
19:44, basinepichcenie , Koktajle
Link Komentarze (6) »
środa, 19 lutego 2014

Książkę Pyszne25 otrzymałam w prezencie urodzinowym, tutaj ukłon w kierunku Zuzi. Dziękuje ślicznie kochana :* Teraz czas dorwać część drugą. Swoją drogą bardzo polecam wszystkim tą książkę. Ja korzystam, bardzo  lubię, jestem zadowolona. Przepisy są proste, szybkie i przepyszne.
Tym razem Łucja z książki wybrała placuszki z bananami.



SKŁADNIKI:

  • 300g mąki
  • 150ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g brązowego cukru
  • 2 banany
  • kawałki czekolady (ok 10dag)

 

Ja wprawdzie robiłam z połowy składników, bo jadłam tylko ja i Łucja (wyszło mi 9szt).
Wszystkie składniki za wyjątkiem bananów i czekolady mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy banany wcześniej rozgniecione widelcem, i kawałki czekolady. Mieszamy.
Placuszki smażyłam na beztłuszczowej patelni.
I gotowe, smacznego!





W myśl akcji:

Śniadanie mistrzów Drugie śniadanie w pracyLekkie desery bez piekarnika

 


Follow on Bloglovin

wtorek, 18 lutego 2014

Tak oto dzisiejsze smoothie nazwały moje córeczki. Smoothie Shrek - bo zzieleniało Ci te picie mamo!
Przyznam szczerze, że robiąc zastanawiałam się jak wyjdzie, czy będzie mi smakowało, czy nie przesadziłam. No cóż nie do końca byłam przekonana. Ale wyszło fajnie :) Orzeźwiająco i lekko, a co najważniejsze zdrowo.
Pomysł na lekki posiłek, na posiłek dietetyczny, na posiłek, który doda energii, a w dodatku jest bombą witaminową!



SKŁADNIKI:

  • 3 owoce kiwi
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • 250ml naparu z pokrzywy (u mnie pokrzywa suszona)
  • 1 łyżka oliwy z pestek winogron

Kiwi i mango obieramy ze skóry, ja pokroiłam w mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Herbatę wcześniej zaparzamy i zostawiamy do przestudzenia. Wszystko razem blendujemy. Z podanych powyżej ilości wyszło mi ok 700ml napoju.

W myśl akcji:

Śniadanie mistrzów Drugie śniadanie w pracy Wytrawne Vege Śniadanie Lekkie desery bez piekarnika

 


Follow on Bloglovin

Tagi: smoothie
20:09, basinepichcenie , Koktajle
Link Komentarze (5) »
piątek, 14 lutego 2014

Gdybym chciała w całości opisać w tytule co dobrego jest w tej zapiekance, tytuł byłby zdecydowanie  za długi :) Bo obiad ten był trochę eksperymentalny, a przyznać trzeba, że w dużej mierze zaskoczył i mnie samą. Tak jak wcześniej pisałam mamy fazę na brokuły, więc i tutaj ich nie zabraknie. Brokuły z ziemniakami, w asyście mięsa mielonego przesmażonego z przyprawą gyros. Pod czosnkowym beszamelem, z kawałkami wędzonego sera. Nieskromnie powiem wyszło pysznie :)



SKŁADNIKI ZAPIEKANKI:

  • ok 6-7 ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 450g mięsa mielonego z szynki wp
  • 2 łyżki (płaskie) przyprawy gyros
  • olej rzepakowy

Ziemniaki obieramy, myjemy. Brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Ja ziemniaki i brokuła gotowałam na parze. Najpierw dałam ziemniaki, a po 15 minutach parowania dołożyłam brokuły. Można również warzywa podgotować po prostu w osolonej wodzie.
W międzyczasie mięso mielone przesmażamy na patelni z odrobiną oleju oraz z przyprawą gyros.


CZOSNKOWY SOS BESZAMELOWY:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250ml mleka
  • sól, pieprz, curry
  • 4 ząbki czosnku

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, ciągle mieszając (ja to robiłam mieszadełkiem). Małym strumieniem dolewamy mleko, mieszając, mieszając, mieszając. Dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawiamy do smaku.


DODATKOWO:

  • ser wędzony, oscypek, bądź np jakiś wyrazisty (ostry) ser żółty
  • suszony koperek do posypania (jakby był świeży to nawet i lepiej)


Naczynie żaroodporne należy wysmarować jakimś tłiuszczem (u mnie masło). Układać wg fantazji ziemniaki, mięso mielone i brokuły.
Wszystko zalać beszamelem. Położyć na to kawałki sera, albo zetrzeć na grubych oczkach.
Do piekarnika, temperatura 200 stopni (u mnie z funkcją grill od góry) na ok 15minut, do zarumienienia się góry zapiekanki.
Tak krótki czas pieczenia, tylko dla składników które wcześniej były miękkie (ziemniaki i brokuły).

Misz masz w naczyniu:

Przed wsadzeniem do piekarnika

 Gotowa zapiekanka:


W myśl akcji:

Walentynkowa kolacja we dwoje   Tani i syty obiad dla dwóch osób!

 

 


Follow on Bloglovin



Tagi: tani obiad
09:58, basinepichcenie , Dania obiadowe
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne