Blog > Komentarze do wpisu

Czerwona kapusta

Kapusta, która zdecydowanie kojarzy mi się z rodzinnym domem. Z moją mamą, z niedzielnymi obiadkami. Kapusta, która przepełnia swoim zapachem całe mieszkanie. O przepięknym kolorze. Idealnie pasuje do klusek, kopytek, mięs z sosami. Babek ziemniaczanych, ziemniaków... Jeju co tu dużo mówić, pasuje praktycznie do wszystkiego


SKŁADNIKI:

  • 1 czerwona kapusta
  • 10-12 goździków całych
  • 2 cebule
  • 2 duże jabłka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki octu


Kapustę szatkujemy. Paluchy zdecydowanie zostaną pofarbowane ;) Podlewamy wodą (tak do połowy kapuchy), dodajemy goździki i dusimy na małym ogniu. Ok 20 minut. Następnie obieramy cebulę, drobno kroimy, to samo z jabłkami (bądź ścieramy na dużych oczkach). Dodajemy do kapusty. Po 5 minutach odcedzamy wodę jaka została pod kapustą. Podlewamy ją następnie sokiem z cytryny, dodajemy oliwę, ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło :)

W myśl akcji:

Follow on Bloglovin

piątek, 15 listopada 2013, basinepichcenie
Tagi: wigilia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/15 20:45:33
Moja ukochana - najukochańsza z najukochańszych :) Mogę zjeść sama dużą michę i wcale nie potrzebne mi mięcho i ziemniaki :)
-
2013/11/15 21:55:55
ja też uwielbiam <3

mama zawsze tak robi :-)
ja jeszcze uwielbiam świąteczną kapustę z grochem <3
-
2013/11/15 22:45:37
Ubóstwiam taką czerwoną kapustę, a u mnie w domu niestety gościła bardzo rzadko- muszę sama sobie zrobić :)
-
2013/11/16 09:55:19
Bardzo lubię taką kapustę, ale nigdy jeszcze jej nie robiłam. Ale mam już przepis, to może w końcu się zmobilizuję;))
-
2013/11/16 11:16:55
smak dzieciństwa! Mmm.. zjadłabym taką, nawet samą!
-
2013/11/16 11:49:44
Uwielbiam czerwoną kapustę i taką na ciepło i taką na surowo:-)
-
2013/11/16 14:49:39
Pyszności i naprawdę pasuje do wszystkiego :)
-
2013/11/16 15:00:08
oo taka surówka suuuper :)
-
2013/11/16 18:55:09
O modro kapusta :)
-
2013/11/16 20:11:19
No to widzę, że to nie tylko smak mojego dzieciństwa. Miło :)
Ja dodam, ze była to jedyna kapucha jaką lubiłam. Wszystkie inne jak byłam mała były beee. Ale ja to sporo rzeczy nie lubiłam. Teraz nadrabiam :)
-
2013/11/16 20:33:21
Jutro mam ją na obiad ;) Pyszota!
-
2013/11/18 08:02:07
Ja uwielbiam!
-
Gość: joanna, *.hsd1.ct.comcast.net
2013/11/26 22:02:13
a ja ja zrobilam na czwartkowe swieto Dziekczynienia. Dziekuje za przepis, palce lizac! Swietnie sie bedzie komponowac z pieczonym indykiem i slodkimi ziemniakami.
-
2013/11/26 22:05:48
Dziękuje za wpis. Bardzo cieszą mnie takie informacje, jak ktoś coś zrobił, coś przetestował, coś smakowało! To smak mojego dzieciństwa... uwielbiam :)
-
2013/12/17 01:41:10
zamierzam ja zrobic na wigilie .... zapowiada sie apetycznie :)
-
2014/01/15 14:23:28
Jutro wypróbuję :)
-
Gość: Bajbus, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/18 20:49:03
W tym przepisie brakuje mi cukru. Bardzo lubię taką kapustę lekko posłodzoną, może być na ciepło lub na zimno.
-
Gość: Maria, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/03/13 11:53:26
Moim zdaniem bzdura ! Po 20 min dodaą cebulę jabłka potem odcedzić kapustę i wylać do zlewu wszystko to co w niej najcenniejsze - WITANIMY :)
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne