Blog > Komentarze do wpisu

Mleczny chleb z siemieniem lnianym

Wczoraj był światowy Dzień Chleba. Nawet się nie spóźniłam, nawet się załapałam, zafascynowana przepisem na blogu MojeKucharzenie po przeczytaniu przepisu, obejrzeniu zdjęć od razu pobiegłam do kuchni. Maku nie miałam, za to w domu nie brakowało siemienia lnianego. I tak oto powstał ten chleb. Chrupiąca skórka, rewelacyjnie miękki środek. Idealny dnia pierwszego, jeszcze lepszy dnia następnego. Polecam! Mąż również potwierdził - wyszedł pyszny

SKŁADNIKI:

  • 210 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki masła w temperaturze pokojowej (ja dałam z lodówki i wyszło też ok)
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 350g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant

 

Ja należę do maszynistów. W wyżej wymienionej kolejności umieszczamy wszystkie składniki. Ustawiamy program: ciasto (u mnie nr 13), czyli wyrabianie z wyrastaniem (czas 1:25).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odgazowujemy, formujemy okrągły bochenek, nakrawamy nożem (ja zrobiłam krzyżyk). Ja przełożyłam do tytanowego rondla, w którym piekłam chleb (autorka skąd wzięłam przepis na blasze wyłożonej papierem), przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia gdzieś na 45-60min. Po tym czasie delikatnie smaruję silikonowym pędzlem chleb wodą. Do nagrzanego piekarnika do 230 stopni, piekę ok 10 minut, następnie skręcam na 180 stopni i dopiekam ok 20 minut. Bez termoobiegu w moim piekarniku.
Chleb studzimy na kracie.

Idealnie nadaję się również do akcji:



Przy krojeniu świeżego chleba istotna jest porządna, duża deska, i ostry nóż.
Deskę z moich zdjęć można kupić tutaj:
-www.garneczki.pl


czwartek, 17 października 2013, basinepichcenie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/17 20:01:07
Z siemieniem prezentuje się równie dobrze jak makowy :)
Basiu, cieszę się , że skorzystałaś z przepisu !
-
2013/10/17 20:09:12
oj zjadłabym taki chlebuś, nawet suchy
-
2013/10/17 20:15:15
Havajana:
No moje córcie tak właśnie zajadały. Suchy, bez dodatków. Zachwycone. Ale one ogólnie lubią suche bułeczki, suchy chlebek

Abbra:
Pięknie dziękuje. Szybka reakcja w przypadku pełnego zadowolenia to podstawa czyż nie :) Zobaczyłam i popędziłam do kuchni
-
2013/10/17 20:29:45
Uwielbiam własny chleb. Najbardziej wersję cieplutką :) Czy wersja bez kminku (nie przepadam za nim) może być dalej wersją smaczną?
-
2013/10/17 20:53:02
Pięknie wygląda! Myślę,że by mi posmakował zarówno z makiem jak i z siemieniem. :)
Pozdrowienia
-
2013/10/17 20:53:08
Kocikatek:
Jakiego kminku? U mnie kminku nie ma, nie lubię. Nawet w tytule jest informacja, że chleb jest z siemieniem lnianym.
-
2013/10/18 08:00:39
wyglada apetycznie:)
-
2013/10/18 08:21:41
Siemię lniane, lubię i często stosuję. Szkoda że nie jest ono cenione tak jak powinno być.
Basiu...chlebek wygląda przepysznie. Aż poczułam ten zapach świeżego chlebka i chrupiącą skórkę. :)
-
2013/10/18 11:34:25
tfu tfu rzeczywiście. chyba dlatego tak napisałam bo nie przepadam ani za jednym ani za drugim i jakoś mi się tak one ze sobą łączą :P
-
2013/10/21 19:55:03
ale ładny chlebek. mleczny, to musi być pyszny!
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne