Blog > Komentarze do wpisu

Chrupcio Tupcio - pyszny chleb

Niedawno na moim blogu pojawił się przepis w włoskim stylu na chleb z Puglii. Na bazie tego przepisu stworzyłam całkowicie nowy chlebek. Zamiast dwóch mąk - trzy mąki. I najważniejsza różnica, nie jest to czysty chleb, a z ziarnami :) Gdy córka przed wyjściem z domu pałaszowała kromkę świeżego chlebka, powiedziała tylko klupcio pupcio (co w jej języku oznacza Chrupcio Tupcio) i stąd nazwa mojego wypieku:)



SKŁADNIKI
400ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżki stołowej soli
400g mąki pszennej typ 650
200g mąki pszennej razowej (chlebowej typ 2000)
150 g (chleb polski) graham-orkiszowy
25g drożdży świeżych
40g siemienia lnianego
40g ziarenek słoncznika
40g płatków błyskawicznych żytnich

Ja używam automatu do chleba,więc po kolei umieszczam produkty w automacie i ustawiam program wyrabiania ciasta, natomiast osoby, które automatu nie posiadają zapraszam na stronę gdzie znalazłam przepis.
Jakieś 10 minut przed końcem wyrabiania ciasta, włączam piekarnik na 230 stopni, by się nagrzał. Gdy automat skończy wyrabianie, uformowałam ciasto w kształt podłużnego chlebka i przełożyłam do mojego rondla. Rondel tytanowy - temat, który tak często pojawia się na moim blogu. Niezastąpiony w mojej kuchni. Nie potrzeba tutaj tłuszczu, papieru do pieczenia, czy nawet kamienia do wypieku chleba.
Nacinamy chlebek, wkładamy do piekarnika. 10 minut trzymamy w temperaturze 230 stopni, następnie skręcamy na 170 stopni i trzymamy jeszcze 30 minut. Studzić na kratce, aż do całkowitego ostygnięcia.

Bochenek



Kroma:


W myśl akcji:

wtorek, 27 listopada 2012, basinepichcenie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/27 09:44:50
A mnie się podoba klupcio pupcio :))) Super chleb!
-
2012/11/27 10:38:42
tez bym taki zjadla:)
-
2012/11/27 11:12:03
Fajny chlebek
-
2012/11/27 11:48:26
No to zapraszam na chlebek. Jeszcze trochę zostało :)
Klupcio Pupcio - no w sumie tak... też fajnie :)
-
2012/11/27 12:14:58
Wygląda przepysznie, już czuję ten zapach... :))
-
2012/11/27 12:18:59
Miałam piec właśnie chlebek ten co zawsze :) a tu dzięki komentarzowi trafiłam do Ciebie i upiekę chlebek Chrupcio Tupcio z Twoich składników ale według mojego sposobu! Jeszcze raz dziękuje za miłe słowa. Z dziećmi tak bywa, że w nich jest to co najlepsze z nas! Nie możemy tego swoją ignorancją zepsuć! Staram się zawsze żeby córcia ze mną była. A z Twoją Pocieszką nazwa chlebka powstała :) Esencja życia! Jak z niej nie czerpać?!
-
2012/11/27 13:09:16
El Vi:
To zapraszam na kromeczkę :)

Kubczkowo:
A jaki chleb zawsze pieczesz, podziel się! I jaki jest Twój sposób opowiadaj. Nazwa chlebka powstała dzięki młodszej (w sierpniu 2 latka skończyła) córce Julci.
-
2012/11/27 14:39:50
Czesc! Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do mnie po szczegóły :)
kuchniabakino.blox.pl/html
-
2012/11/27 15:57:02
ale bym sobię chrupnęła kromkę z masełkiem :)
-
2012/11/27 16:51:18
Apetyczny bochenek! Porywam kromkę!
-
2012/11/28 21:42:07
Witajcie! Będę zaraz zamieszczać zdjęcia z pieczenia chlebka Chrupcia Tupcia :) Ale najpierw komentarzyk :)
Chlebuś piekę według sposobu Maryś, a pisałam o tym tu: kubiczkowo.blox.pl/tagi_b/438037/chlebus-Maryni.html
Chlebuś z Waszego przepisu pyszny. Choć chyba coś zmaściłam. Piekłam od razu z dwóch porcji :( Ale zaraz o tym napiszę u mnie. Zapraszam i pozdrawiam. Mam zamiar zrobić reklamę Waszego Chlebusia.
Takie małe Szkrabiki, które dopiero zaczęły mówić trochę więcej niż: "Ma-ma-da" to dla mnie wspaniałość jak Chlebek! Ja kocham chlebek. :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/12/03 17:11:11
Genialna nazwa dla chlebka :)
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne