Blog > Komentarze do wpisu

Chleb 3M

Chleb 3 M - tak go nazwała moja prawie 5 letnia córka. Dlaczego właśnie tak? Ponieważ dziwne dla niej było wymieszanie i kombinowanie z mąkami. A że dodałam ich trzy różne, tak powstał oto chleb 3M :) 3 Mączny!


Przepis znaleziony tradycyjnie na blogu MojeWypieki. Z małymi modyfikacjami z mojej strony. Osoby, które nie mają automatu - przekierowuję na blog Doroty, tam jest i opcja dla nie maszynistów :)

150ml ciepłego mleka
300ml ciepłej wody
25g miękkiego masła osełkowego
2 łyżeczki soli
250g mąki chlebowej orkiszowej
250g mąki pełne ziarno z Lubelli
200g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
20g drożdży świeżych

Wszystko w kolejności tutaj podane do maszyny, ustawić program do wyrabiania ciasta. Następnie przełożyć ciasto na blachę, do formy, do koszyczka (uprzednio wysypanego mąką), uformować pożądany przez siebie kształt. Naciąć z wierzchu. Odstawić na jakieś 15 min do podrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Do piekarnika wstawić naczynie (np żaroodporne z wodą, u mnie blaszka na dnie piekarnika podlana wodą). Na 10 min wsadzamy do takiego piekarnika, a po tym czasie skręcamy temperaturę na 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Studzimy na kratce, kroimy dopiero jak chleb przestygnie :)

W myśl akcji

środa, 31 października 2012, basinepichcenie

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marta, *.opera-mini.net
2012/11/01 07:13:39
Kurcze mam maszyne,ale najczesciej jak robie to od razu wypiekam w niej. Nie pomyslalam by uformowac chlebek i do piekarnika. A ten wyglada pychhaa. Masz moze kamien do pieczenia chleba tez?
-
2012/11/03 09:57:29
Chlebek pierwsza klasa :-)
-
2012/11/03 10:56:30
Marto:
Niestety kamienia do pieczenia chleba nie mam, mam formę którą wygrałam kiedyś w konkursie na durszlaku, tak jakby garnek rzymski, taki ogromny. Myślałam, że jest za duży, ale wcale taki nie jest. Nie muszę piec w pełnej formie, wystarczy, że jest jej chociaż połowa. Formowanie chlebka fajna sprawa, polecam

Agattekh:
Dziękuje Agato :)
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne