Blog > Komentarze do wpisu

Sernik królewski - najlepszy!

CIASTO

3 szklanki mąki
4 żółtka (białka zostawić do masy serowej)
1 kostka margaryny lub masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, zamrozić i zetrzeć na tarce (jedna część na dół, druga na górę).

 

MASA SEROWA

1½ kg twarogu (zmielić 2-3 krotnie)
1 kostka margaryny lub masła
4 żółtka + piana z 8 białek
1,5 szklanki cukru
budyń śmietankowy albo waniliowy (ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
olejek cytrynowy

Żółtka, cukier i tłuszcz utrzeć. Do powstałej masy dodawać po trochu twaróg. Następnie dodać mąkę ziemniaczną lub budyń w proszku. Na koniec dobrze ubite białka. Delikatnie wymieszać. Można wlać olejek.

Jedną część ciasta potrzeć na spód blaszki, wylać masę serową i wierzch przykryć potartą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ok. godzinę.
Na górę polewa cytrynowa (ja miałam kupną)

sobota, 25 września 2010, basinepichcenie

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Kasia, *.jkns.pl
2010/10/21 21:55:41
Witam!
Ostatnio zrobiłam Twój sernik. Niestety nie podałaś że twaróg najpierw trzeba zmielić, a ja niestety nigdy wcześniej sernika nie robiłam i oczywiście nie wpadłam na to, że ser ma być mielony. Wynikiem były potem niesamowite grudy. Udało się to jednak później, mozolnie bo mozolnie, ale naprawić.
W każdym razie dziękuje za przepis, bo sernik wyszedł przepyszny i na pewno nie jeden raz go zrobie.
Pozdrawiam
KAsia
Follow on Bloglovin


POLECAM
MÓJ NR 1
Camembert na fali
Camembert
MÓJ NR 2
Warkocz francuski
Warkocz francuski
MÓJ NR 3
Dietetyczne racuchy z kiwi Racuchy



NAPISZ DO MNIE:
basinepichcenie@blox.pl
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374966_556196014452992_92401169_n.jpg



Używam



BIORĘ UDZIAŁ W AKCJACH:
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne